VIDEO Mărturisile lui Mircea Cărtărescu, la Ploieşti: „Voi scrie proză în continuare, pentru că în proză nu poţi trişa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost vineri la Ploieşti, la una dintre rarele, dar cu atât mai pline de substanţă, întâlniri cu cititorii din oraş. „În proză nu poţi trişa“, „Dacă mă trezeşte cineva noaptea şi mă întreabă ce sunt, răspund student“ sau de ce a primit un volum de care avea ataşată o lamă au fost doar câteva dintre mărturisile făcute cititorilor care au venit să-l asculte

Prima zi a Festivalului Nichita Stănescu din Ploieşti, ajuns la cea de-a XXVI-a ediţie, a fost una memorabilă pentru cei peste 100 de tineri, adolescenţi sau adulţi veniţi la una dintre rarele întâlniri din oraş cu scriitorul Mircea Cărtărescu.

Cu ochii mari, şi într-o linişte totală, persoanele venite la Galeria de Artă din Ploieşti au ascultat mărturisiri făcute, parcă, de un adolescent coborât printre ei, şi de un nominalizat la premiul Nobel pentru literatură. Cu multă naturaleţe, Mircea Cărtărescu a explicat şi motivul pentru care, el însuşi, se percepe aparţinând unei alte vârste decât cea fizică. „Dacă mă trezeşte cineva noaptea şi mă întreabă repede ce şi cine sunt, aş răspunde student. Pentru că aceea este vârsta la care mă percep şi acum, vârsta sufletului meu“.

Şi, pentru că nu avea cum să ocolească mărturisile despre cariera sa de scriitor, începută ca poet optzecist care a frecventat „Cenaclul de Luni“, condus de criticul literar Nicolae Manolescu, Cărtărescu a dezvăluit şi un episod despre regretatul Traian T. Coşovei, mort la începutul acestui an, şi concurenţa creativă dintre poeţi.

„Traian T. Coşovei mi-a dat la un moment dat al doilea volum care îi apăruse, la care ataşase o lamă de ras. Şi dedicaţia era: «Pentru Mircea Cărtărescu, ca să-şi taie venele de invidie». Vă daţi seama câtă concurenţă era între noi, nouă nu ne păsa de ceilalţi poeţi, concurenţa era între noi, care să fie cel mai bun de la Cenaclul de Luni“, a povestit Mircea Căstărescu.

Şi, mai departe, a explicat şi de ce a „abandonat“ poezia, în favoarea prozei: „Sunt foarte mândru că scriu proză, sunt foarte convins că acesta este drumul meu şi că pot spune în proză lucruri pe care nu le-am putut spune niciodată în poezie. Voi scrie proză în continuare, iar unul dintre motive este că în proză nu poţi trişa. În poezie poţi trişa. În poezie poţi să-i faci pe oameni să creadă că eşti un poet bun după ce nu mai ai, de fapt, nimic de spus. În proză nu se poate lucrul acesta. O proză este un obiect estetic care funcţionează pe principiul „take it or leave it“. Ori îl primeşti aşa cum este, ţi se pare ok ori îl arunci. Nu există cale de mijloc. Nu există proză mediocră, proza este doar bună, în foarte rare cazuri, şi proastă. Sunt foarte mândru de câteva dintre paginile mele de proză, şi urăsc foarte tare alte pagini ale mele de proză. Poezia am uitat-o, nu am mai scris un vers de 20 şi ceva de ani“.

La finalul întâlnirii, după ce a fost asaltat de tinerii veniţi la întâlniri cu foarte multe întrebări grele despre viaţă, proză sau liberul arbitru, Mircea Cărtărescu a dat cu multă răbdare foarte multe autografe.

Conferenţiar universitar la Catedra de literatură română a Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, autor a numeroase volume care i-au adus inclusiv nominalizarea la Premiul Nobel, Mircea Cărtărescu este unul dintre mai importanţi scriitori români contemporani, ale cărui opere sale au fost traduse în limbile engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară etc.

Vă mai recomandăm

Mircea Cărtărescu, Ileana Vulpescu, Alex Ştefănescu vin să-l „reîntâlnească“ pe Nichita, acasă, la Ploieşti

Amintiri din copilăriile scriitorilor Care Santos şi Mircea Cărtărescu. „M-am apucat de scris pentru că aveam o viaţă foarte plictisitoare“
 

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite