Salvatorii montani din Prahova, prea puţini pentru intervenţii. Voluntarii, de bază în căutarea şi salvarea turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apropierea sezonului de iarnă, cu problemele inerente, pune la încercare salvatorii montani. Serviciul din Prahova are doar 26 de angajaţi cu normă întreagă, astfel că se bazează şi pe ajutorul voluntarilor, dacă, nu cumva, aceştia nu sunt la serviciu. Cele mai mari probleme sunt la Azuga şi Cheia

Salvatorii din Prahova au desfăşurat anul acesta peste 300 de acţiuni de căutare şi salvare, dintre care peste 250 în sezonul de iarnă, specificul judeţului, puternic ancorat în turism, dând de lucru salvamontiştilor.

Cu toate acestea, Serviciul Public Judeţean Salvamont din Prahova, integrat în Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, trebuie să se descurce doar cu 26 de angajaţi şi 11 voluntari, din cauza blocării angajărilor din sistem.

„Teoretic, dacă întreg personalul ar fi angajat cu normă întreagă, şi nu cu jumătate de normă sau în regim de voluntariat, am putea să acoperim solicitările. Dar se întâmplă să fim chemaţi la o oră înaintată din noapte, dimineaţa sau după-amiaza, când voluntarii noştri sunt, poate, la serviciu, pentru că din cei 400-500 de lei pe care îi putem oferi noi nu se poate asigura un trai decent. Dacă am putea avea siguranţa că dispunem de un număr fix de angajaţi şi nu trebuie să dislocăm salvamontişti dintr-o staţiune în alta, regimul de funcţionare ar fi unul normal“, ne-a spus Daniel Banu, şeful Serviciul Public Judeţean Salvamont din Prahova.

Cele mai mari probleme de personal din judeţ sunt la Azuga şi Cheia, unde toţi salvatorii montani sunt angajaţi cu jumătate de normă sau voluntari, aceştia având şi alte servicii. Specificul acestor staţiuni, mai puţin căutate, a făcut ca, încă de la început, angajările să fie reduse, iar după blocarea posturilor din sistem, acestea să rămână cu angajaţi cu jumătate de normă sau voluntari.

„Azuga nu este o staţiune foarte solicitată pe timp de vară, în schimb, iarna, datorită domeniului schiabil, devine extrem de aglomerată. Invers, Cheia nu este solicitată iarna, dar pe timpul verii avem numeroase solicitări de la turişti care se rătăcesc în Masivul Ciucaş. În aceste două staţiuni ar fi cele mai mari probleme, uneori fiind nevoie, pentru intervenţii, de salvamontişti de la Buşteni sau Sinaia, unde sezonul turistic este deschis «non-stop»“, ne-a mai spus Daniel Banu.

Vă mai recomandăm

Românii îşi petrec sărbătorile de iarnă tot la munte. Peste 50% din locuri sunt deja ocupate

Idei pentru romantici. Plimbări şi mese exclusiviste la înălţime, cu gondola din Sinaia

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite