Drumeţie la Vârful Omu, în zi de weekend: „Duhoarea de budă plină a ţinut pînă la cinci minute de mers de cabana Mălăieşti“

Drumeţie la Vârful Omu, în zi de weekend: „Duhoarea de budă plină a ţinut pînă la cinci minute de mers de cabana Mălăieşti“

Foto Shutterstock

Un cunoscut om de radio, ghid montan, a relatat impresiile unei urcări pe munte în zi de weekend. Concluzia: muntele, sanctuar al naturii, a devenit un corso pe care lumea se comportă fără nicio regulă de civilizaţie sau măcar de bun-simţ. Ghidul speră însă ca muntele să fie o şcoală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marius Vintilă, cunoscut om de radio şi ghid montan, a descris fără menajamente tabloul unei drumeţii pe munte, făcută sâmbătă. 

Pe lângă ce a văzut şi a găsit pe cărări de munte, Vintilă, care este braşovean, dă câteva sfaturi celor nou-veniţi în peisajul montan, pentru a învăţa cum să te porţi şi mai ales cum să nu strici nimănui bucuria unei zile pe care vrei petrecută în linişte, aer curat, decenţă. 

Iată ce a scris Marius pe contul său de Facebook: 

„Ieri, într-o plimbare pînă la Omu, am găsit dovada unei modalităţi mai neobişnuite de a scăpa de bagaj la coborîre; trei roşii, un ardei tăiat şi un castravete întreg puse cu grijă pe iarbă la intersecţia variantelor Hornul Mare şi Brîna Caprelor. Le-am luat noi cu o pungă şi le-am dus pînă jos. 

La fel de neobişnuită a fost duhoarea de budă plină care a ţinut pînă la cinci minute de mers de cabana Mălăieşti. Pe asta nu am putut să o luăm cu noi să o lăsăm la vreun container la Rîşnov.

În fine, sutele (nu zecile) de oameni pe potecile din zonă, de la cocalari de cabană la alergători de trail, m-au dus spre o singură concluzie: covidul a impus multora rămînerea între graniţe, iar dintre ei unii au luat calea muntelui pentru prima dată ca variantă de vacanţă.

Deşi unii dintre semenii mei cu ceva experienţă de munte nu sînt de acord cu mine, eu cred că acest lucru e binevenit, din mai multe motive, pe care nu le înşir acum. Să ne limităm la vorba aia idioată care începe cu "decît să dea în cap la oameni mai bine...". În cazul nostru - "merge pe munte".

Dar, aproape ca de fiecare dată, "ocupaţiunea mintală" a instituţiilor care ar trebui să îl educe pe proaspătul montaniard "e la alte prostii". De aia, ca iubitor de munte, dar şi ca ghid montan atestat de AGMR, îmi permit să îţi fac nişte recomandări dacă ieşi pe poteci pentru prima dată, plecînd de la premiza că ai înţeles deja că munţii nu sînt doar ai tăi.

Dacă un panou îţi arată clar pînă unde poţi merge cu maşina înainte să începi urcuşul, respectă indicaţia. Ai venit pentru mişcare, deci încă un kilometru sau doi pînă la buza potecii nu te vor deranja.

Curăţenia; pe munte nu laşi nimic din ce ai adus cu tine (organic sau nu) şi nu pleci cu nimic. Dacă te întrebi cum faci cu hîrtia igienică sau cu şerveţelele, răspunsul este că nu le laşi. Găseşti tu o modalitate, totul e să vrei.

Dacă eşti pe munte nu înseamnă că nu se mai aplică regulile de comportament şi de bun simţ din oraş. Ba chiar avem unele în plus. Păstrează cămaşa sau tricoul pe tine, chiar dacă ai abdominali proeminenţi (deşi în general ăia "la bustul gol" expun burţi). Nu ai merge fără tricou (sper) pe stradă, la tine în oraş. Nu ţipa decît dacă ceri ajutor. E lipsă de respect să urli ca să îţi auzi ecoul. Nu vorbi tare cu cei din grupul tău. Majoritatea celor care vin pe munte vin pentru linişte. Din acelaşi motiv, abţine-te să pui muzică la telefon. Sau să vorbeşti tare la telefon în locuri unde poţi fi auzit de alţii. Dacă ai semnal, dă mesaje. E mai potrivit.

Tot din respect pentru ceilalţi, dar şi pentru natură, nu te da cu un litru de parfum.

Abţine-te de la fumat. Poate crezi că pe munte fumul dispare repede în aer, dar te asigur că nu e aşa; un nefumător îl simte de la vreo o sută de metri şi nu e o treabă plăcută să te izbească fum de ţigară în bot, mai ales pe urcare.

Nu hrăni animalele sălbatice. Şi în general dacă le întîlneşti observă-le, gîndeşte-te că eşti norocos să le vezi, că pe munţii din Occident altceva decît căprioare şi mistreţi nu prea mai poţi întîlni. Dar orice ar fi, abţine-te de la a intra în contact cu ele.

Muntele este un mediu foarte diferit de oricare altul, din cauza accesului limitat al mijloacelor de transport (deci de salvare în multe cazuri), a vremii care se poate schimba de la o oră la alta, a pericolelor pe care le pot reprezenta lipsa de experienţă, echiparea proastă sau atacul vreunui animal.

Cel mai mic accident, cum ar fi o simplă entorsă de gleznă, care în oraş nu înseamnă nimic, pe munte poate duce la adevărate tragedii. De aceea salutul montan este nu doar o formă de respect şi dovada apartenenţei la comunitate, ci şi o modalitate de contact social necesar iniţierii unui dialog ce te poate informa cu privire la multe aspecte a căror cunoaştere previne, uneori, situaţii în care nu vrei să te afli. Că e vorba de gradul de ocupare a unei cabane sau refugiu spre care mergi, de un urs sau cîini ciobăneşti periculoşi prin zonă, sînt informaţii pe care vrei să le ştii. Iar informarea de la colegii de potecă începe totdeauna cu "bună ziua".

Echiparea pentru munte e importantă, dar reţine că echipamentul nu suplineşte antrenamentul. Sigur vei găsi online liste cu echipamentul necesar, însă mi se pare esenţial să ştii exact ce poţi face şi ce nu, tu şi toţi cei din grupul tău.

Şi dacă tot am ajuns iar la grup, atenţie: el se va deplasa întotdeauna cu viteza celui mai lent dintre voi. În cazul unei situaţii naşpa, cel mai rău lucru e să vă certaţi şi să intraţi în panică. Cu cît mai calmi rămîneţi, cu atît şansele să se termine totul cu bine sînt mai mari.

De asemenea, nu merge pe munte cu grupuri mai mari de şase persoane. Cu cît grupul e mai mare, cu atît posibilitatea ca membrii lui să nu aibă capacitate tehnică şi de efort asemănătoare e mai reală. Şi, din toate motivele din lume, pe munte vrei să fii parte dintr-un grup cît mai omogen.

În fine, cînd nu ştii ceva, întreabă. Mulţi oameni cu experienţă sînt gata să te ajute pe munte, iar dacă îi întrebi politicos şi totuşi te iau de sus, înseamnă fie că ai dat peste nişte idioţi (sînt şi pe aici destui) şi ar trebui să întrebi pe altcineva, fie că ai făcut ceva greşit care i-a supărat pe oamenii ăia.

Dacă respecţi toate astea, îţi garantez că vei avea excursii faine şi vei fi şi tu respectat.
Drum bun şi bun venit pe munte!

PS: Era să uit. Ursul e ca covidul. Dacă nu crezi că există, şansele să te omoare cresc. E dovedit ştiinţific. Deci nu îţi pune cortul în zone în care eşti avertizat că sînt urşi.“ 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO „Blocaj în trafic” pe Vârful Moldoveanu. Sute de oameni au luat cu asalt muntele

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările