Afaceri de senator, cu Poliţia Locală Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contractul din care firma lui Sorin Chivu încasează mai bine de jumătate de miliard pe an nu apare în declaraţia de interese şi nici în cea de avere.  Firma senatorului de Prahova desfăşoară, din 2008, un contract de service cu Poliţia Locală, încheiat printr-o licitaţie deschisă care s-a ţinut pe vremea când Chivu încă era consilier municipal.

Societatea Mecca Plast Service, la care Sorin Chivu este acţionar majoritar, se ocupă, încă din 2008, de autovehiculele din parcul auto al Poliţiei Locale Ploieşti. Din această postură, firma senatorului prahovean a câştigat, în primii trei ani de contract, peste 138.000 de lei, reparând maşinile instituţiei.

În 2009 şi 2010, media anuală a veniturilor societăţii din această afacere a sărit de 57.000 de lei. Şi să nu vă imaginaţi că parcul auto ar fi prea mare! Cu toate acestea, autoturismele fac drumuri destul de dese la service. Potrivit rapoartelor de activitate din 2010 ale Poliţiei Locale - cele mai recente publicate pe site-ul instituţiei - media ajunsese într-o anumită perioadă şi la trei maşini duse la reparat în fiecare săptămână.

Contract controversat

Asocierea a făcut vâlvă încă de la început, presa locală ajungând să descrie achiziţiile făcute de Poliţia Comunitară cu termeni precum „jaf" din bani publici. Unul dintre motivele de scandal a fost faptul că, la vremea organizării licitaţiei, Sorin Chivu încă era consilier local PSD, în vreme ce directorul Poliţiei Comunitare Ploieşti, Carmen Gheorghe, era considerată un apropiat al primarului social-democrat Emil Calotă.

CITIŢI ŞI: Caii Poliţiei Locale, mai scumpi ca angajaţii

Conform statutului, Poliţia Locală, urmaşa Poliţiei Comunitare, este o structură subordonată Consiliului Local Ploieşti, aşa că alesul local n-ar fi avut voie, prin lege, să desfăşoare contracte cu această instituţie. Or, anunţul de licitaţie a fost lansat pe SEAP pe 12 iunie 2008, iar deschiderea ofertelor a avut loc surprinzător de repede, doar opt zile lucrătoare mai târziu, pe 24 iunie. Sorin Chivu a scăpat, însă, de orice eventuală incompatibilitate, întrucât în momentul în care firma sa a semnat contractul, el îşi încetase mandatul de consilier.

„Contractul nu apare în declaraţia mea de interese pentru că e unul comercial care nu are o valoare mare“, Sorin Chivu, senator de Prahova

Mai sunt şi alte aspecte interesante legate de acea licitaţie din 2008. Cum ar fi faptul că, pe finalul lunii martie, în acelaşi an, instituţia mai lansase o procedură de achiziţie pentru servicii de reparaţii, întreţinere, revizii şi itp, care a fost anulată foarte rapid. Licitaţia a fost reluată în iunie, încă cu unele modificări care s-au dovedit decisive. În loc să conteze preţul cel mai scăzut, cum era în primul caz, procedura din iunie a fost decisă în favoarea Mecca Plast Service în funcţie de două criterii, manopera (50%) şi tariful pentru tractare (50%).

Omisiuni în declaraţie

Îniţial, actul fusese încheiat pe un an, însă parteneriatul a fost prelungit. Interesant este că acest contract, care i-a adus firmei Mecca Plast venituri de sute de milioane de lei vechi, nu apare în declaraţia de interese a senatorului prahovean. Acesta şi-a declarat acolo doar actul de închiriere pe care aceeaşi firmă îl are cu administraţia locală pentru Oborul Ploieştean, un alt contract care a stârnit mare scandal în perioada în care Primăria a fost condusă de Emil Calotă.

„Sunt acţionarul majoritar al acestei firme, dar nu o administrez. Administratorul numit de mine are un contract de performanţă. Contractul cu Poliţia Locală nu apare în declaraţia mea de interese pentru că e un contract comercial care nu are o valoare mare. Dacă eu, mâine, cumpăr ceva, trebuie să trec acolo? Este un contract de prestări servicii. L-am trecut în declaraţie pe cel de închiriere pentru că este pe o perioadă mai mare de timp", ne-a declarat Sorin Chivu. Că tot a venit vorba despre Obor, de pe urma acelui contract, Mecca Plast câştigă lunar 11.500 de lei.

Carieră în politică

Sorin Chivu este cunoscut în Prahova drept un senator potent financiar. El a deţinut două mandate de consilier local, până pe 30 iunie 2008, iar din toamna aceluiaşi an a devenit senator PSD, pe colegiul din zona de sud-est a judeţului pe care a candidat la deputaţi şi fostul premier Adrian Năstase. Între timp, parlamentarul a trecut la UNPR, iar în prezent ocupă funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii politice la nivel naţional. Potrivit ultimei declaraţii de interese, Sorin Chivu este acţionar majoritar la Mecca Plast Service S.A. Ploieşti, deţinând 71,42 % din acţiunile societăţii. El a încasat, anul trecut, 38.446 de lei din dividende.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Prahova, click pe poza de mai jos:

image
Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite