Un hepatoprotector natural şi o excelentă sursă de silimarină: armurariul. Cum prepari licoarea din plantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ficat sunt legate multiple afecţiuni, de la hepatite, diskinezie biliară, calculi biliari până la insuficienţă hepatică şi ciroză. Menţinerea sănătoasă a acestui organ e vitală pentru evitarea problemelor asociate.

Ficatul este organul care îndeplineşte peste 500 de funcţii importante în organism, având capacitatea de regenerare, de refacere a celulelor afectate pe termen scurt de leziuni sau boli. Protejarea lui e cu atât mai importantă cu cât complicaţiile cauzate de îmbolnăvirea lui pot fi devastatoare.

Câteva măsuri elementare, ce ţin de stilul de viaţă, pot face diferenţa între un ficat sănătos şi unul bolnav: evitarea alimentelor ultraprecesate, a grasimilor şi prăjelilor în favoarea unei alimentaţii pe bază de salate, supe, sucuri naturale din legume şi fructe, alimente fierte în aburi, legume verzi, evitarea/.renunţarea la fumat şi consumul de alcool şi acordarea unui timp suficient de odihnă organismului sunt principalele reguli pentru menţinerea sănătoasă a acestui organ.

Indicaţii în insuficienţe hepatice, ciroze şi intoxicaţii 

Curele periodice de detoxifiere pot fi şi ele de ajutor, la fel că şi remediile naturiste.

Dintre acestea din urmă merită amintite cele pe bază de Armurariu (Silybum marianum L).

„Este un foarte bun hepatoprotector, o sursă de silimarina recomandată în insuficienţe hepatice, ciroze hepatice, intoxicaţii sau hepatite.

Silimarina stimulează sinteză hepatocitelor, creşte rezistenţă acestora la toxine, scade riscul formării calculilor biliari prin efectul coleretic-colagog şi are şi un rol antioxidant”, explică Elena Badea, administratorul site-ului nfuziedesanatate.ro.

Planta se foloseşte sub formă de infuzie combinată

“Se prepară astfel: una-două linguriţe de pulbere de seminţe de armurariu se lasă la înmuiat într-o jumătate de cană de apă, de seara, până dimineaţa, când se filtrează; maceratul se pune deoparte, iar pulberea rămasă se opăreşte cu o jumătate de cană de apă fierbinte, 20 minute, după care se lasă la răcit; se combină cele două extracte; se bea acest preparat cu un sfert de oră înainte de masă. Doză este de trei căni pe zi”, mai spune Elena Badea, care recomandă consultarea unui medic înaintea unei astfel de cure.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite