Studenţii construiesc căsuţe din chirpici, lemn şi piatră, în cadrul unei tabere (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de studenţi din cadrul Universităţii "Ion Mincu" din Bucureşti vor să construiască în Argeş un campus 100% ecologic. În cadrul „Şcolii de la Buneşti” au fost construite până acum două case din lemn şi chirpici, în lucru fiind acum una din piatră.

Pământ, piatră, apă, fân şi lemn. Acestea sunt materialele cu care peste o sută de studenţi din toată ţara construiesc căsuţe în cadrul unei şcoli de vară, aflate la 25 de km depărtare de Piteşti, pe malul estic al râului Vâlsan, în comuna Mălureni.

Tinerii sunt studenţi la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi au găsit aici locul unde pot pune în aplicare ceea ce au învăţat la facultate. Ei vin în serii de câte 30, pe toată perioada verii.

„Şcoala de la Buneşti” a fost înfiinţată în vara anului 2008, de către profesorul Petre Guran, care a moştenit proprietatea de la înaintaşii săi din această zonă. În vara respectivă, tinerii au ridicat o construcţie din lemn, care ţine loc de adăpost pentru oaspeţi, în 2009 au început să ridice o casă din chirpici, cu zece camere şi acoperiş din şiţă, care va fi locul lor de cazare, iar în această vară au pornit construcţia unei săli de mese din piatră.

Studenţi la lopată
Astfel, în loc să se relaxeze pe perioada vacanţei, studenţii preferă să pună piatră cu piatră şi... lopată cu lopată la construcţia viitorului campus, realizat numai din materiale ecologice.

„Îmi place foarte mult aici. E aer curat, e linişte şi e o atmosferă foarte plăcută între noi. Mie îmi place că nu facem numai teorie, facem şi practică. Cu toţii am venit din plăcere”, spune Valentin Ionescu, în timp ce pune pietre la temelia construcţiei.

Studenţii sunt ajutaţi la muncă de meşteri ai satului, care îi învaţă tainele meseriei şi le dă sfaturi utile pentru viitor.

„Sunt în mijlocul studenţilor din 2008, de când s-a înfiinţat această tabără. Au învăţat meserie, sunt cuminţi, ascultători, energici, şi vor să înveţe”, spune Nicolae Onoiu, un meşter din zona Zărneşti.

VEZI AICI GALERIE FOTO DIN TABĂRA STUDENŢEASCĂ!

„Odaia-masă va fi realizată din piatră culeasă din albia Vâlsanului, şi legată cu mortar de var: pereţi, pardoseală şi masă. La un capăt va fi bucătăria, în mijlocul căreia vom zidi soba din cărămidă şi, alături, în pământ, o să săpăm o scorbură  pentru alimente”, spune arhitecta Ana-Maria Goilav care munceşte cot la cot cu studenţii.

La încheierea şcolii de vară, programată pentru  6 septembrie, studenţii vor primi un certificat.

„Existăm de doi ani şi deja unul dintre studenţii de aici a folosit certificatul Şcolii de la Buneşti pentru o şcoală în Finlanda. Uite că în Finlanda lumea ne ia în serios”, spune profesorul Petre Guran.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite