Plante-remediu împotriva anemiei. Cum se prepară cea mai bună băutură tonică, eficientă pentru stări de leşin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre cele mai indicate plante în tratarea anemiei este păpădia Foto ShutterstoK
Una dintre cele mai indicate plante în tratarea anemiei este păpădia Foto ShutterstoK

Cu toate că fierul se găseşte atât în produse de origine animală (ficat, carne, peste, ouă), cât şi în cereale, legume, leguminoase, pâine şi fructe, elementul chimic considerat principalul aliat în lupta cu anemia este mult mai bine absorbit de organism dacă provine din produse de origine animală decât din cele vegetale. Există totuşi o serie plante eficiente în combaterea anemiei.

„Ştim că, în caz de anemie, trebuie să consumăm carne, drojdie de bere, ouă, produse lactate, întrucât aceste alimente sunt bogate în B12. Pentru că vitamina C ajută la asimilarea fierului în organism, în stările de anemie este indicat să mănânci şi fructe sau să bei zilnic sucuri naturale din fructe, dar şi ceaiuri din plante recunoscute pentru efectul lor terapeutic în astfel de cazuri. Trebuie precizat din start că astfel de cure se urmează abia după consultarea unui specialist, sinfgurul care poate pune diagnosticul de anemie, dat fiind faptul că, de multe ori, pacienţii atribuie greşit anemiei anumite simptome care sunt, de fapt, ale asteniei” explică, pentru "Adevărul", specialistul în fitoterapie Elena Badea. 

În timpul curei fitoterapeutice pentru combaterea anemiei trebuie evitat sau redus considerabil consumul de ciocolată, cafea, făinoase pe bază grâu, brânză şi lapte condensat, considerate drept inhibatoare ale absorbţie fierului în organism. De altfel, şi în perioada în care se administrează fier (exclusiv la recomandarea medicului) este indicată o dietă săracă produse ce conţin calciu.

Cura cu urzică şi păpădie

Cât despre curele cu plante, tincturi şi ceaiuri, acestea sunt destul de uşor de urmat.

Este greu de găsit combinaţia de plante medicinale care să funcţioneze pentru toată lumea. Asta şi pentru că anemia poate avea cauze diferite de la o persoană la alta. Vestea bună este că există, totuşi, plante capabile să regleze aceste deficienţe, dacă ai răbdare şi îndrumare specializată pentru a găsi combinaţia ideală”, mai spune specialistul.

 Una dintre cele mai indicate plante în tratarea anemiei este păpădia. „Planta conţine mai mult fier, potasiu, acid folic, caroten şi vitamina B12 decât orice altă plantă. De asemenea, facilitează absorbţia fierului din alte alimente . Este utilă nu doar în lupta contra deficitului de fier, ci şi a deficitului de acid folic şi vitamina B12. Se administrează câte 10-15 de picături de tinctură  la un sfert de cană de apă, înainte de fiecare masă”, explică Elena Badea.

Şi urzică este recomandată persoanelor anemice datorită conţinutului bogat de fier şi vitamina C ( care înlesneşte absoarbţia fier), dar şi clorofilei, a cărei eficienţă s-a dovedit în eliminarea anemiei feriprive .

„Pentru un efect şi mai bun se pot combina cele două  plante preparând o băutură tonică după cum urmează: maceraţi timp de două săptămâni, 100 grame de urzică şi 100 grame de rădăcina de păpădie într-un litru de vin roşu. Strecuraţi amestecul şi beţi un pahar de vin pe zi. Tratamentul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de afecţiuni ce interzic alcoolul”, precizează specialistul fitoterapie. 

Sfecla roşie este şi ea indicată în tratarea anemiei datorită conţinutului de fier,  potasiu, fosfor, calciu, sulf, iod, fier, cupru, carbohidraţi, proteine, grăsimi, vitamina B1, B2, B3 (niacin), B6 şi vitamina P.

 „Prin conţinutului ridicat de fier, sfecla ajută la formarea celulelor roşii. Sucul de sfeclă roşie întăreşte organismul, dându-i putere şi rezistenţă. Remediul este  indicat mai ales copiilor şi adolescenţilor”, mai spune specialistul.

 Cure cu migdale şi susan negru

 O cură ceva mai lungă, de cca 90 de zile, este cea cu migdale 

„Migdalele sunt recomandate mai ales pentru conţinutul lor de cupru - 1,15 mg cupru la 100 mg. Acesta, împreună cu fierul şi vitaminele, acţionează ca un catalizator în sinteza hemoglobinei. Pentru rezultate foarte bune, putem lua  7 migdale pe care să le înmuiem în apă, timp de aproximativ două ore. Ulterior se  decojesc şi se pisează până se formează o pastă. Această pastă trebuie consumată o dată pe zi, dimineaţă, timp de 3 luni”, spune specialistul.

 Susanul  negru, o altă plantă bogată în fier, şi-a dovedit şi ea eficienţa în tratarea şi prevenirea anemiei. 

„Se lasă la înmuiat, într-un pahatr cu  apă fierbinte, pentru câteva ore,  o linguriţă cu seminţe, Ulterior, acestea se pun  într-o ceaşcă cu lapte şi se îndulcesc cu zahăr. Emulsia trebuie consumată zilnic până la ameliorarea simptomelor”, mai spune Elena Badea.

Să nu uităm nici de cătină şi spirulină: „Spirulina o plantă care contribuie la  îmbunătăţirea funcţionării măduvei osoase şi este şi bogată în fier”, explică Elena Badea, care arată şi cum se administrează cătina: câte o linguriţă rasă de 3-4 ori pe zi, în cure de câte o lună.

Chiar dacă ieşim din sfera plantelor, printre produsele cu eficienţă sporită în tartarea anemiei trebuie amintit şi lăptişorul de matcă.

„Lăptişorul de matcă are capacitatea de a intensifica procesul de formare a globulelor roşii, eliminând defectele morfologice ale hematiilor şi prevenind procesele anormale de distrucţie ale acestora.  Este recomandat ca lăptişorul de matcă să se administreze în formă crudă – 2-5 g pe zi, timp de o luna, cu pauză de 10-14 zile între cure”, încheie Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite