Parohie acuzată că a extins ilegal un cimitir în pădure. Risc major din cauza candelelor aprinse lângă frunze uscate şi un depozit de muniţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romsilva acuză Parohia Găvana III din Piteşti că a ocupat abuziv un teren forestier de 3.000 de metri pătraţi pentru a face loc unor noi locuri de veci. Cimitirul extins este plin de candele aprinse, iar riscul unui dezastru e cu atât mai mare cu cât, la câteva sute de metri, se află Batalionul 49 CBRN Argeş şi depozitul de muniţie.

Morţii din cimitirul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Găvana III se odihnesc, la propriu, „în loc cu verdeaţă”, pentru că cimitirul a înaintat semnificativ în Pădurea Trivale, în ciuda împotrivirii Romsilva.

Cum s-a ajuns la această situaţie dubioasă

În urmă cu 15 ani, Parohia  Găvana III a intrat în posesia a 10.000 mp primiţi printr-un schimb cu Ocolul Silvic Piteşti. Doi ani mai târziu, în 1997, parohia a cerut o extindere a suprafeţei, pentru care Romsilva nu şi-a dat acordul. În 1999 a solicitat din nou extindere, dar nici de data aceasta n-a primit avizul Romsilva. 

Totuşi, din 2015, Parohia a procedat la scoaterea împrejmuirii dintre cimitir şi pădure şi potrivit celor invocate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, a ocupat terenul solicitat şi neavizat şi a tăiat arborii de pe suprafaţa amintită, cu transformarea terenului forestier în loc pentru construcţii şi morminte.

Ce vrea Romsilva

Romsilva a reacţionat şi a acuzat parohia de uzurparea a 3000 mp din pădure, iar în septembrie 2016, a deschis acţiune judiciară de revendicare a terenului, motivând că parohia a folosit 3000 mp de teren în plus faţă de ce primise, dărâmând hotarul vechi al cimitirului, tăind copacii şi înmulţind locurile de veci concesionate.

Concret, Romsilva a solicitat instanţei „(…) să obligaţi pârâtele să-şi ridice construcţiile edificate pe terenul în suprafaţă de 3000 mp, proprietatea publică a statului; să obligaţi pârâtele să aducă terenul (…) la starea iniţială de folosinţă. În subsidiar, în situaţia în care terenul nu mai poate fi adus la starea iniţială, (…) să obligaţi pârâtele la încheierea procedurii (…) pentru scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, în sensul compensării terenului în suprafaţă de 3000 m.p; să obligaţi pârâtele, în solidar, la plata sumei de 255.409,02 lei reprezentând contravaloarea folosinţei terenului forestier proprietatea publică a statului pe ultimii 3 ani”, după cum se arată în revendicarea imobiliară deschisă la Judecătoria Piteşti.

Parohia neagă că ar ocupa abuziv terenul

Oficialii bisericii susţin că toate criptele şi cavourile, ca şi biserica, sunt contruite în perfectă legalitate.

„Parohia noastră nu ocupă nicio suprafaţă de teren decât cea deţinută conform actelor de schimb”, se arată în  întâmpinarea depusă la instanţă de apărătorul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului şi Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” 

Mai mult, reprezentanţii parohiei susţin că terenul forestier revendicat de Romsilva nu e cel din  cimitir, ci că acesta s-ar afla, de fapt, în proprietatea privată a vecinilor, persoane fizice.

Oamenii s-au trezit că sunt chemaţi să dea declaraţii în calitate de intervenienţi în dosar, deşi, spun ei, n-au nicio treabă cu disputa dintre parohie şi Romsilva, mai ales că pe schiţele terenul lor apare diametral opus faţă de cel vizat de Romsilva şi cred că socoteala care li se cere e doar o tergiversare prin care parohia încaercă să tragă de timp, ca să finalizeze biserica şi să concesioneze mai multe locuri de veci.

Pericol de incendiu

Una peste alta, dincolo de disputa in instanţă, extinderea cimitirului ridică probleme şi mai grave.

Deşi umiditatea din ultimele zile i-a mai liniştit un pic, toată vara, cei care locuiesc în apropierea cimitirului au stat cu frica în sân la gândul că, oricând, una dintre zecile de candele aprinse la morminte, lângă frunzele uscate, ar putea fi trântită de vânt, provocând un incendiu de proporţii.

Temerile sunt cu atât mai mari cu cât la câteva sute de metri distanţă se află Batalionul 49 Apărare Chimică, Biologică, Radiologică, Nucleară (CBRN) ARGEŞ, iar un incendiu în proximitate îi duce pe oameni cu gândul chiar la o posibilă catastrofă.

Dacă mai punem la socoteală şi faptul că prin cimitir trec două ţevi de aducţiune ale magistralei de apă potabilă a oraşului, temerile vecinilor pentru siguranţa lor par îndreptăţite.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite