Oraşul cu cel mai scump WC public din ţară, dar cu şcoli fără săli de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sală de sport improvizată într-o fostă sală de clasă la Şcoala Tudor Arghezi Piteşti FOTO: Denis Grigorescu
Sală de sport improvizată într-o fostă sală de clasă la Şcoala Tudor Arghezi Piteşti FOTO: Denis Grigorescu

Primăria Piteşti a investit 400.000 de euro în cel mai scump WC public din România şi 3 milioane de euro în reabilitarea Pieţei Primăriei, însă neglijează constant investiţiile în infrastructura din educaţie: şase dintre cele 20 de şcoli din municipiu nu au nici acum săli de sport, iar mii de copii sunt nevoiţi de mulţi ani să facă sport în săli de clasă înghesuite.

După cum ne-au confirmat reprezentanţii Primăriei Piteşti, dintre cele 20 şcoli gimnaziale din Piteşti, doar 14 au săli proprii de sport. „Pentru restul de şase şcoli au fost demarate demersurile în vederea realizării de săli de sport, prin Compania Naţională de Investiţii”. 

Cele şase şcoli din Piteşti ce nu au săli de sport sunt următoarele: „Tudor Arghezi”, „Adrian Păunescu”, „Nicolae Iorga”, „Tudor Muşatescu”, „Nicolae Bălcescu” şi Şcoala nr. 8. La acestea se mai adaugă şi Liceul cu Program Sportiv şi Liceul de Artă Dinu Lipatti.

Autorităţile locale din Piteşti au primis în repetate rânduri că şcolile mai sus-menţionate vor avea săli de şcoli proprii, acestea nu au fost realizate nici până acum, din cauza procedurilor întârziate şi a birocraţiei excesive. 

Astfel că de ani buni, mii de elevi ai celor şase şcoli şi două licee fac educaţia fizică tot în nişte săli de clasă vechi şi înghesuite.

Culmea este că o sală de sport nouă pentru o şcoală la Piteşti costă în medie aproximativ două milioane de lei, adică la fel cât a costat WC-ul public amplasat în centrul Piteştiului şi plătit din bani publici.

"Sunt probleme ce trenează de mulţi ani"

Cristian Gentea este primar al Piteştiului din septembrie 2020, recunoaşte problema şi spune că s-a gândit deja cum o să remedieze. „Ce aş putea să spun? Că nu este aşa? Nu ştiu de ce până acum nu s-au făcut acele săli de sport... Nu comentez. Vreau să spun totuşi că în acest an avem prevăzute în buget sume pentru realizarea de săli de sport la cinci unităţi de învăţământ din Piteşti”, afirmă primarul Cristian Gentea.

Inspectorul şcolar general Liliana Murguleţ, în funcţie de anul trecut, este revoltată de situaţia de la Piteşti, unde nu mai puţin de şase şcoli nu au săli proprii de sport: „Sunt dezamăgită că după atâta vreme de când trăim într-un sistem democratic nu reuşim să realizăm că educaţia este o prioritate. Sunt probleme ce trenează de mai mulţi ani… ”

Şi elevii Şcolii Adrian Păunescu din Piteşti fac sportul tot într-o sală mică şi improvizată FOTO: D.G. 

sala sport improvizata scoala adrian paunescu pitesti

Profesoara Ramona Stoica este director adjunct al Şcolii „Adrian Păunescu” din Piteşti, una dintre cele şase şcoli din oraş unde elevii fac educaţia fizică într-o fostă sală de clasă. „Avem un proiect aprobat, urmează să înceapă lucrările. Copiii fac sportul într-o fostă sală de clasă, o sală improvizată”, arată ea. Legat de paradoxul că Piteştiul are cel mai scump WC public din România în timp ce are şcoli fără săli de sport, Stoica este de părere că depinde de priorităţile celor care conduc oraşul. „Dar nu mi se pare normal ca cetăţean”, mărturiseşte ea. 

„Am făcut încă din 2011 solicitare Primăriei pentru construirea unei săli de sport”

Şcoala „Tudor Arghezi” din Piteşti este o altă unitate de învăţământ din oraş ce nu are sală de sport proprie. Liviu Popa, directorul şcolii, declară că încă din 2011 şcoala a făcut o solicitare Primăriei Piteşti pentru construirea unei săli de sport. În 2017 solicitarea a fost reînnoită. În 2018 Primăria Piteşti a aprobat construirea unei noi săli de sport şi în acelaşi an o firmă privată a făcut proiectul, a operat măsurători, după care s-a sistat totul.

Acum doi ani, Primăria Piteşti a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii construirea sălii de sport. În 2020 s-a încheiat licitaţia. Primăria este cea care asigură în acest proiect branşamentele pentru utilităţi. Acum, şcoala spune că este în aşteptarea unui răspuns privind începerea lucrărilor.

Conform directorului Liviu Popa, argumente în sprijinul necesităţii construirii unei săli de sport pentru Şcoala Gimnazială "Tudor Arghezi" sunt numeroase: şcoala a improvizat o sală de sport dintr-o sală de clasă; aici spaţiul este limitat, pericolul de accidente este foarte mare, praf, acum în pandemie orele s-au făcut cu geamurile deschise; profesorii programează clasele de elevi, astfel încât, o dată la două săptămâni să aibă acces în această sală; vara orele se desfăşoară în curtea şcolii, spaţiul este limitat pentru două clase simultan, pericol de accidente, multe reclamaţii de la locatarii din vecinătatea şcolii. 

„O sală de sport poate aduce venituri suplimentare prin închirierea ei după programul şcolar, investiţia se poate amortiza relativ repede, iar comunitatea are numai de câştigat”, mai spune directorul Liviu Popa.

Iar în timp ce mii de elevi din Piteşti se chinuie de ani de zile să facă educaţie fizică în săli improvizate, Primăria Piteşti aruncă sume uriaşe de la bugetul local pentru investiţii faraonice. 

Noul WC subteran cu lift, în valoare de peste două milioane de lei a fost inclus într-un amplu proiect de reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti, care a costat peste 14 milioane lei şi a fost realizat cu bani de la bugetul local. Atât reabilitarea Pieţei Primăriei, cât şi WC-ul public au revoltat mulţi piteşteni, care consideră investiţia o cheltuială exorbitantă plătită din bani publici. 

În Piaţa Primăriei Piteşti a fost montat granit cu aspect de gresie banală, materialele fiind aduse din China şi India. Noile plăci galben-maronii le-au înlocuit pe cele gri montate în mandatul lui Tudor Pendiuc (PSD), a căror rezistenţă a început să cedeze încă dinaintea recepţiei de atunci a lucrării.

Este cea de-a doua intervenţie majoră efectuată în zonă în ultimii 13 ani, o investiţie de peste 14 milioane de lei, realizată după ce precedenţii primari au pompat aici sume uriaşe. Ultima reabilitare a Pieţei Primăriei Piteşti a fost realizată în mai 2008.

Vă mai recomandăm şi:

Premieră internaţională. Un oraş din România, primul din afara Olandei ce dă numele unei lalele

Lalele pe pavele. „Borduriada” a obligat Primăria Piteşti la soluţii inedite pentru organizarea tradiţionalei Simfonii a Lalelelor


 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite