Institutul Elie Wiesel vrea schimbarea denumirii unui liceu din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceul I.C. Petrescu a fost înfiinţat în 1962 FOTO:icpetrescustalpeni.blogspot.ro
Liceul I.C. Petrescu a fost înfiinţat în 1962 FOTO:icpetrescustalpeni.blogspot.ro

Institutul Elie Wiesel făcut recent cereri Ministerului Afacerilor Interne de schimbare a denumirii unor străzi şi instituţii de învăţământ pe motivul colaborării personalităţilor în cauză cu mişcările antisemite. Unul dintre obiectivele vizate este Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din comuna argeşeană Stâlpeni, ce poartă numele unui fost secretar de stat din Guvernul mareşalului Ion Antonescu.

Fost pedagog şi secretar de stat în Guvernul mareşalului Ion Antonescu, profesorul Petrescu s-a născut în 1892 la Rădeşti-Stâlpeni, a studiat în Germania şi Franţa şi a devenit unul dintre artizanii modernizării învăţământului din România. Liceul din Stâlpeni ce îi poartă numele a fost înfiinţat în 1962, cu cinci ani înainte de moartea lui I.C. Petrescu.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trimis pe 28 aprilie o adresă către conducerea Ministerului Afacerilor Interne în care semnala existenţa a numeroase locuri publice şi organizaţii cu personalitate juridică ce poartă numele unor persoane condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii şi crime de război, precum şi busturi dedicate celor mai sus menţionati. Legislaţia în vigoare incriminează promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, genocid şi crime de război. OUG 31/2002, la art. 12, arată că este interzisă ridicarea sau menţinerea în locuri publice a unor statui referitoare la categoriile de persoane menţionate, iar art. 13 interzice acordarea numelor acestor persoane unor străzi, bulevarde sau alte organizaţii cu sau fără personalitate juridică.

Ce spun oficialii de la Institutul Elie Wiesel

După cum ne-a precizat Marius Cazan, cercetător la Institutul Elie Wiesel, ”În adresa înaintată MAI solicitam ca prevederile OUG 31/2002 să fie aplicate, iar instituţia prefectului să acţioneze împotriva promovării cultului criminalilor de război sau al celor condamnaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. INSHR-EW a anexat respectivei adrese o listă a străzilor, organizaţiilor şi statuilor din România care poartă numele unor persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii sau care sunt dedicate acestora. Împotriva tuturor celor menţionaţi în listă există hotărâri definitive ale instanţelor de judecată. Aşa cum reiese din cele de mai sus, INSHR-EW nu a făcut solicitări autorităţilor locale şi implicit nu aşteaptă răspunsuri de la acestea.

Menţionăm totuşi că Primăria Sectorului 4 din Bucureşti ne-a adus la cunoştinţă printr-o adresă oficială că în 29 iunie a.c. Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care se aprobă schimbarea denumirii Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu”.

Ce spune directoarea liceului

gabriela nedelcu liceu i c petrescu

Gabriela Nedelcu, directoarea liceului, spune că I. C. Petrescu (originar din Stâlpeni), bunicul cunoscutei actriţe Irina Petrescu, a fost găsit criminal de război după 1945 şi a făcut şase ani de închisoare: ”A fost găsit criminal de război, însă a stat şase ani în închisoare, iar în 1956, acesta a fost însă reabilitat. Cei de la Institutul Elie Wiesel au cerut actul faptic prin care I.C. Petrescu a fost reabilitat, însă documentul nu a fost încă găsit. În prezent a fost declanşată o acţiune în instanţă prin care se cere termen pentru găsirea documentelor legate de I.C. Petrescu. Aş mai preciza, ca o ironie a sorţii, că în toate documentele de la Biblioteca Centrală Universitară, unde este şi o secţie ce îi poartă numele, scrie că I.C. Petrescu a fost reabilitat”.

Atât directoarea liceului, cât şi Gabi Şerbănoiu, primarul din Stâlpeni, spun că sunt şanse mici ca liceul să îşi păstreze numele, ambii precizând că I.C. Petrescu a fost totuşi o personalitate incontestabilă şi valoroasă. La Stâlpeni chiar există o casă memorială I.C. Petrescu.

Mareşalul Ion Antonescu, interzis în oraşul natal

image

De aproape 16 ani, tot la solicitarea mai multor organizaţii internaţionale, s-a schimbat denumirea străzii din Piteşti ce purta numele mareşalului Ion Antonescu, stradă aflată la doi paşi de centrul municipiului şi unde viitorul mareşal se născuse şi îşi petrecuse copilăria. Din 2001, strada a revenit la vechiul nume-Smeurei.

În urmă cu doi ani, după modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, în colimatorul Institutului Elie Wiesel a intrat filosoful muscelean Petre Ţuţea, simpatizant al Mişcării Legionare. Atunci, Primăria Boteni, localitate natală a filosofului, şi Primăria Câmpulung, au fost somate să înlăture simboluri şi denumiri asociate numelui Petre Ţuţea, însă autorităţile locale au ignorat solicitarea. Pe de altă parte, în Timişoara s-a acceptat schimbarea denumirii unei străzi, astfel că numele lui Petre Ţuţea a dispărut din nomenclatorul local.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite