FOTO Un ocean de emoţie la Curtea de Argeş. „Sunt trist, foarte trist. Pentru Rege şi pentru că nu mai avem scăpare“

FOTO Un ocean de emoţie la Curtea de Argeş. „Sunt trist, foarte trist. Pentru Rege şi pentru că nu mai avem scăpare“

FOTO Cristina Stancu

Aproape 10.000 de oameni l-au aşteptat, sâmbătă, pe Regele Mihai în Gara Regală din Curtea de Argeş pentru a-l conduce pe ultimul său drum. Şi tot atâţia au flancat intrarea în noua necropolă regală, unde sicriul Majestăţii Sale a fost depus, pentru somnul de veci, lângă cel al soţiei sale, Regina Ana.

Printre cei care au venit la Curtea de Argeş să-şi ia adio de la rege au fost şi români care au bătut mii de kilometri. La cei aproape 70 de ani ai săi, Lacrea Huţuleac a venit în Oraşul Basarbilor cu tricolorul în piept, tocmai din Suceava. După 8 ore de mers cu trenul, s-a postat printre primii în faţa Gării Regale şi timp de alte 6 ore nu s-a mai desprins de gardul improvizat de jandarmi.
 
„Da’ cum era să nu vin să-mi iau rămas bun? Mama şi tatăl meu l-au plâns pe Regele Mihai când a fost forţat să plece. S-a rupt ceva în ei atunci. L-au aşteptat atâţia ani să se întoarcă la neamul lui şi eu, odată cu ei. Ne-am păstrat mereu speranţa. Nu l-au lăsat să vină, că poate ne-ar fi salvat la timp. A fost om de credinţă, bărbat adevărat, nu ca lichelele astea care ne jupoaie acum. Uitaţi-vă la hoţii ăştia din Parlament, care fură şi fură şi nu ştiu cum să-şi mai acopere furtişagurile, cu legi pentru, nu cu legi în credinţă... Sunt trist, sunt tare trist azi. Pentru rege şi pentru că nu mai avem scăpare”, a mărturisit, pentru Adevărul, Lacrea Huţuleac (foto jos).
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
 
Preţ de câteva ore a aşteptat trenul regal şi Ana Ramona Marinescu, venită la Argeş, din Corbeni, o tânără mămică care în zi de doliu naţional a îmbrăcat straie populare şi a stat ore bune să aştepte trenul Regal cu băieţelul ei de numai şapte luni în braţe.
 
„Chiar dacă la vârsta asta nu înţelege mare lucru, am vrut să-l aduc, aici pentru că e un moment important din viaţa noastră. Regele Mihai este un reper de demnitate, de patriotism, de înţelepciune. Mai târziu, când va înţelege lucrurile acestea, îi voi vorbi despre Majestatea Sa. România ar fi putut face mai mult pentru Regele nostru, asta este părerea mea despre soarta lui”, a declarat Ana Ramona Marinescu.
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
Alături, tot la Gara Regală, o bunică şi-a adus nepoţica, pe Francesca (foto jos), să vadă ceremonialul.
 
„Când eram copii, tata ne povestea depre regele nostru care a luptat în Al Doilea Război Mondial. Noi, fiind copii, credeam atunci că e o poveste. Azi vedem cu ochii noştri realitatea şi adevărul, chiar dacă în şcoală nici n-am învăţat despre Majestatea Sa. Dar atâtea lucruri frumoase am ştiut, tacit, despre el, că nu puteam să ratez momentul ăsta. Am poate şi un regret, fiindcă dacă, după Revoluţuie, s-ar fi instalat monarhia, ţării noastre i-ar fi fost mai bine. Am fi avut alt destin. Azi, parcă totul se duce spre o râpă din care nu mai ieşim”, a spus Gheorghiţa Gioiculeasa.
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
Cu flori albe în braţe, l-au aşteptat pe rege, vreme de vreo trei ore în faţa Gării Regale. L-au primit cu aplauze aşa cum au făcut-o toţi cei aproape 10 mii de oameni care au salutat Trenul Regal la Curtea de Argeş.  
 
Când sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale a fost coborât din tren şi urcat în maşina mortuară, mulţimea i-a scandat numele. S-a strigat „Regele Mihai” şi „Monarhia salvează România”, după care oamenii au urmat, cei mai mulţi, pe jos, până la Catedrala Mânăstirii Curtea de Argreş, pe un traseu de peste doi kilometri, convoiul funerar.
 
Alte aproape 10 mii de persoane l-au aşteptat pe Rege pe bulevardul central al oraşului şi, mai ales, la intrarea în curtea mânăstirii, acolo unde a fost oficiată slujba religioasă. 
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
Un tătic din Nucşoara şi-a adus copilaşii în faţa noii necropolei regale, ca să aprindă o lumânare în memoria Majestăţii Sale. L-a întâlnit personal pe Rege în urmă cu câţiva ani şi de atunci şi-a pus toată speranţa în Majestatea Sa.
 
„Am avut onoarea să-l cunosc când a ajuns la noi în comună, ca s-o viziteaze pe Elisabeta Rizea, eroina noastră anticomunistă de la Nucşoara, de care toată lumea ştie sau ar trebui să ştie. Fiind vecini, acolo, am avut şansa asta, să-l cunoaştem personal. Nu am cuvinte să spun cât de tare m-a impresionat atunci şi cât de rău m-a mâhnit destinul său crunt şi nedrept. Vorba lui caldă, înţeleaptă, liniştită, încrederea pe care ne-a inspirat-o! Un om vertical, model pentru noi toţi, de la care generaţia copiilor noştri are ce învăţa. Pentru că avem câteva modele pe care trebuie să le preţuim şi de la care  să tragem învăţăminte. Chiar şi prin comparaţie cu cei care ţin în mâini, azi, destinele acestei ţări, ar trebui să înţegem toţi cine a fost regele nostru”, a mărturisit Cristinel Băncescu (foto sus)
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
În mulţime au fost şi tineri, mulţi tineri, care au descoperit mai mult singuri, zilele acestea, cine a fost Regele Mihai.
 
„Majestatea Sa este un simbol pentru această ţară. De asta sunt, acum, aici. A dovedit mult curaj şi pentru mine este un model de urmat în viaţă”, a mărturisit Sebi Zincă, 17 ani (foto jos).
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
„Regele Mihai a însemnat România unită. O Românie care reuşea să lupte indiferent de greutăţi, o Românie mai bună. Policienii din ziua de azi ar trebui să înveţe de la Majestatea Sa, în primul rând, bunul simţ şi grija pe care o avea pentru poporul român”, a declarat Florin Alexandru Nicolae, 23 ani (foto jos).
.  
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
 
Amândoi au rămas în faţa noii necropole regale până la finalul  ceremoniei încheiate cu cele 21 de salve de tun trase de militarii Brigăzii 30 Gardă şi intonarea Imnului Naţional şi a Imnului Regal. De altfel, chiar şi după semnalul de trompetă care a dat stingerea, mulţimea a mai rămas o vreme dincoace de porţi ca să lase lumânări aprinse pe marginea trotuarului care urcă spre mânăstire. 
 
Emoţie în mulţime care l-a condus pe Rele Mihai la Curtea de Argeş:
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările