Concurs de tăiat porcii la Cornul Vânătorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Competiția a fost strânsă
Competiția a fost strânsă

Forfotă mare, veselie, lăutari, țuică fiartă și preparate tradiționale în acaestă dimineață la Cornul Vânătorului, la concursul de tăiat porcii organizat de  Asociația Profesională de Turismi Alimentație Publică  Argeș împreună cu Asociaţia Primarilor cu Vocaţie Europeană Argeș.

 Galerie Foto

10 primării din  județ au intrat în competiția ajunsă, anul acesta, la cea de-a doua ediție. Edilii și ajutoarele lor de la Albota, Bradu, Băbana  Bogați, Bascov, Mioveni, Domnești, Oarja, Merișani și Costești au adus godacii, dis-de-dimineață, la locul faptei iar la ora 9.00  s-a dat startul concursului. S-a  sărit peste asomare, purceii fiind, cu toții, sacrificați  în mod tradițional, prin  înjunghiere.

 “Este un concurs menit să promoveze tradițiile locale iar la noi,în Argeș, ca în toată România, așa se taie porcul. E, probabil, ultimul an când îl mai putem înjunghia,  pentru că de anul viitor vom fi obligați să aplicăm directiva UE privind asomarea. ”, explică  Dumitru Boțilă, președintele Asociației Profesionale de Turism  și Alimentație Publică Argeș.
 Ducele de Albota, Ion Dumitru s-a ocupat, personal, de Florin, godacul de 150 de kilograme, sacrificat printre primii.  “L-am înjunghiat, că așa fac de câmd  mă știu, așa e tradiția la noi. Nu m-aștept să câștig concursul, că sunt doar la prima participare dar sper să-l câștige colegul meu Bebe Ivan, primarul de la Băbana care, dintre toți, pare cel mai bine organizat.”, și-a dat cu părearea  edilul de la Albota.

 Cel mai mare  porc  a venit de la Bradu: 350 de kilograme. De Ghiță al  brădenilor  s-a ocupat o armată de oameni care l-au pârlit, l-au spălat , l-au frecat cu sare și mălai, l-au tranșat pentru ca apoi să-l transforme, așa cum au făcut-o  și ceilalți parricipanți cu godacii lor, în cârnați, caltaboși,  tobă, sângerete , mușchiuleț afumat  și alte preparate tradiționale, numai bune de mâcat  acum, de sărbători.

  “Va fi premiată echipa care va tranșa cel mai repede porcul dar se va ține cont și de mărimea animalului” a explicat președintele concursului însă  fiecare primărie grup concurent a primit, la final, câte 200 de lei din partea Consiliului Județean iar primarii aflați la a doua participare au plecat acasă cu diplome de excelență.
 
 

 


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite