Apă cu E.coli la un izvor public din Budeasa şi concentraţii de amoniu peste limita admisă la mai multe izvoare din Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analizele efectuate pe probele ridicate de la un izvor public de la Budeasa arată că argeşenii care s-au aprovizionat de aici au băut apă cu E. coli. Izvorul a fost închis şi l-a fel s-a procedat cu alte patru izvoare publice din Piteşti. Nici cele rămase deschise nu sunt 100% sigure pentru că în multe s-a constatat prezenţa în exces a amoniului.


”La Budeasa, la izvorul din vecinătatea Primăriei, în urma analizelor realizate, s-a identificat prezenţa bacteriei E. coli, iar la solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică, Primăria comunei Budeasa a închis acest izvor. Ţeava  prin care apa ajungea   la suprafaţă a fost efectiv scoasă. ”, a declarat prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Este vorba despre un foraj de mare adâncinme de la care oamenii obişnuiau să ia apă, inclusiv pentru consum.

Probleme au fost identificate şi la Piteşti. Patru izvoare publice din municipiul - Prundu Parc, Mărăşeşti, Piaţa Războieni şi bulevardul Libertăţii  (blocul D1 Trivale) şi un altul din Budeasa au fost închise după ce s-a constatat că apa lor e improprie consumului.

„Urmare probelor de apă prelevate de la izvoarele publice din municipiul Piteşti, săptămâna trecută Direcţia de Sănătate Publică a cerut Administraţiei Domeniului Public din Piteşti să închidă un număr de 4 izvoare publice (foraje) din municipiu situate în Prundu Parc, Mărăşeşti, Piaţa Războieni şi Trivale (bulevardul Libertăţii – blocul D1), lucru care s-a şi întâmplat. Acest fapt se impunea întrucât s-au observat în ultima vreme tendinţe de creştere a concentraţiei de amoniu peste limita admisă de legea apei potabile”, mai spune prefectul de Argeş.

Depăşirea concentraţiei de amoniu a fost constatată şi la alte izvoare care funcţionează în continuare în  cartierele Piteştiului, pe principiul cine citeşte plăcuţa de avertizare, se fereşte, cine nu, suportă consecinţele.

„Municipalităţii din Piteşti i s-a solicitat să inscripţioneze şi celelalte izvoare cu menţiunea <<Apă nepotabilă – Concentraţia de amoniu depăşeşte limita maximă admisă. Ceilalţi parametri se încadrează în valorile stabilite de lege>>”, mai spune prefectul de Argeş, Cristian Soare.

Toate izvoarele funcţionale care au astfel de probleme rămân sub monitorizare, spun autorităţile judeţene, iar în situaţia unei noi creşteri a  concentraţiei de amoniu urmează ca şi acestea să fie închise.

”În continuare, Administraţia Domeniului Public Piteşti are obligaţia ca într-o lună să prezinte un plan de măsuri privind reducerea cantităţii de amoniu la valorile stabilite de legea apei potabile.”, mai spune prefectul Cristian Soare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite