Risc uriaş de avalanşă în Ceahlău. Gradul de pericol anunţat este maxim, la cota 5 din 5

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salvamontiştii din Neamţ au emis miercuri dimineaţă o atenţionare privind posibila producere a unor avalanşe în masivul Ceahlău.

Salvamont Neamţ a lansat joi, 22 februarie o atenţionare publică privind riscul de producere a unor avalanşe în masivul Ceahlău. Conform specialiştilor care au măsurat stratul de zăpadă şi condiţiile de pe munte, riscul de avalanşă este maxim în aceste zile. 

„În Masivul Ceahlău, stratul de zăpadă măsoara peste 80 cm şi alerta cu privire la pericolul producerii avalanşelor se menţine la cote maxime, gradul 5 din 5“, se arată în comunicatul SJ Salvamont Neamţ.

Salvatorii montani au mai precizat că atât pe faţa estică, dar şi pe cea vestică s-au produs în ultimele zile avalanşe produse prin ruperea cornişelor din Ocolaşul Mare. De altfel, miercuri, 21 februarie, o echipă din cadrul serviciului Salvamont care s-a deplasat în vederea monitorizării situaţiei a înregistrat două asemenea avalanşe care au ajuns până în drumul care urcă spre Stănile -Jgheabul lui Vodă, un drum închis circulaţiei publice.

„Chiar dacă dimensiunea lor nu este spectaculoasă, acest tip de avalanşă care urmează culoare de coborâre înguste de tip jgheab sau canion şi care se sparg în final în pădure sunt cele mai destructive şi cu şanse aproape nule de supravieţuire“, mai spun salvamontiştii. 

Zona unde s-a depus zăpada antrenată în avalanşă  FOTO: Salvamont Neamţ

image

Salvatorii montani arată că în terminologia de specialitate se cunosc două tipuri de avalanşă, fiecare cu trei subtipuri:

- Avalanşe cu zăpadă uscată (cu trei subtipuri, în ordine crescânda a densităţii zăpezii):

            - Avalanşa cu zăpadă pudroasă (cu nor)

            - Avalanşa cu zăpadă granuloasă (fără nor)

            - Avalanşa cu zăpadă în plăci uscate

- Avalanşe cu zăpadă umedă (cu trei subtipuri, în ordine crescândă a umidităţii):

            - Avalanşa cu zăpadă în plăci umede

            - Avalanşă cu bulgări şi rulouri

            - Avalanţă de fuziune

„Dintre toate tipurile de avalanşe cunoscute, avalanşele cu plăci sunt cele mai periculoase, generând traumatisme severe celui surprins de fenomen“, a precizat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.

image
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite