Noile tertipuri folosite de escroci. Cum funcţionează metodele „Coletul” şi  „Pelerinul milostiv”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primirea unui fals colet este o nouă metodă folosită FOTO Adevărul.ro
Primirea unui fals colet este o nouă metodă folosită FOTO Adevărul.ro

Pentru comiterea unor infracţiuni, autorii inventează noi şi noi metode de operare, în unele dintre ele fiind speculată şi naivitatea de care dau dovadă victimele

Originalitatea infractorilor în a inventa noi moduri de operare, pentru obţinerea de bani sau alte bunuri de valoare, este dovedită de cazuistica judiciară. Autorii s-au deghizat în falşi lucrători ai firmelor de utilităţi sau vânzători ambulanţi, intrând în locuinţe şi jefuind mai ales bătrâni şi au fost inventate câştiguri fabuloase la concursuri, care puteau fi luate în schimbul unei sume de bani.

Alte ori, făptaşii s-au dat drept cetăţeni străini, care nu

aveau bani româneşti, dar solicitau schimburi în valută, lăsând la schimb câţiva euro sau dolari în locul zeci de mii de lei. Şi a mai fost celebra metodă „Accidentul“, care a făcut mii de victime, autorii acţionând chiar din penitenciare, cu sprijinul unor acoliţi. 

Recent, poliţiştii din Neamţ au avut de-a face cu o altă invenţie, „Coletul“. Doi tineri, de 19 şi 22 de ani, din Dumbrava Roşie, sunt cercetaţi după ce au pădat un consătean, recurgând la la un tertip. Cazul a avut loc pe 27 martie 2022, când un bărbat a sesizat că persoane necunoscute i-au sustras mai multe bunuri din locuinţă. 

„În baza investigaţiilor efectuate, poliţiştii au depistat un tînăr, de 19 ani, din Dumbrava Roşie, în timp ce se deplasa pe o stradă din aceeaşi localitate, iar în urma controlului efectuat asupra unui rucsac pe care acesta îl deţinea asupra sa, au fost descoperite bunurile sustrase“, anunţa Poliţia Neamţ. 

În cursul aceleiaşi zile, tânărul a pătruns în locuinţa părţii vătămate de unde a sustras un telefon şi o tabletă, prejudiciul estimat fiind de 2.500 de lei. Oamenii legii au stabilit faptul că acesta i-ar fi solicitat unui alt tânăr, de 22 de ani, să contacteze telefonic persoana vătămată şi să îi transmită că urmează să primească un colet într-un loc anume. Şi în timp ce proprietarul era plecat, el a acţionat. 

Caz de furt în care a fost folosit un dispozitiv de bruiere 

Tot luna trecută, un furt cu o metodă rar întâlnită a fost comis de un infractor „voiajor“, adică cei care acţionează în alte localităţi decât cea de domiciliu. A fost vorba despre un individ de 52 de ani, din judeţul Mureş, care a dat o lovitură destul de consistentă la Târgu Neamţ, uzând de tehnici ce nu sunt chiar la îndemâna oricui. 

El a prădat o maşină staţionată în parcarea unui centru comercial, din care a sustras circa 5.400 de euro. Mureşeanul a folosit un dizpozitiv de bruiaj al semnalului telecomenzii autovehiculului şi un echipament pentru deschiderea încuietorii. Cel mai probabil, furtul a fost la „pont“, pentru că din toată

parcerea a ales maşina în care erau sume în lei şi în monedă europeană. 

Fapta a avut loc pe data de 14 martie 2022, iar suspectul a fost prins şi încătuşat două zile mai târziu, când poliţiştii şi procurorii nemţeni au pus în executare, în judeţul Mureş, un mandat de percheziţie domiciliară, în cadrul dosarului penal întocmit după ce partea vătămată a depus plângere. Ulterior,

suspectul a fost încătuşat, din prejudiciu fiind recuperată suma de 3.000 de lei. 

„Din cercetări a reieşit că, un bărbat în vîrstă de 52 de ani, din Mureş, ar fi sustras dintr-un autoturism aflat în parcarea unui complex comercial, din Târgu Neamţ, suma de 12.000 de lei şi 3.000 de euro. În acest sens, ar fi folosind un dispozitiv pentru bruierea semnalului telecomenzii şi un echipament special adaptat pentru deschiderea autoturismului“, transmitea Poliţia Neamţ. 

Escroci deghizaţi în pelerini la mănăstiri 

Într-o nedorită postură s-a aflat o localnică din Târgu Neamţ, care a avut de-a face cu nişte falşi pelerini la mănăstiri, patru vâlceni. I-au speculat naivitatea, obţinând bijuterii din aur şi dând la schimb

tinichele. Pe 19 septembrie 2020, o bătrână de 66 de ani a fost abordată de ocupanţii unei maşini, solicitându-i-se adresa unui lăcaş de cult, pe care-l căutau în calitate de pelerini. 

Bătrâna le-a explicat pe unde trebuie să meargă, dar vâlcenii, „pelerini milostivi“, au ţinut să o răsplătească pentru bunăvoinţă, oferindu-i un lanţ din aur. Au mai avut o cerinţă, rugând-o să-şi desfacă propria bijuterie de la gât, după care i-au fixat-o pe cea oferită cadou. Apoi, unul dintre făptaşi i-a dat şi o brăţară, rugând-o să pună bijuteriile personale într-un şerveţel, olteanul înfăşurându-l cu

folie adezivă. 

coletulmetoda1

Prin diverse moduri, bijuterii din aur sunt subtilizate, la schimb fiind date tinichele FOTO Adevărul.ro

„Pentru a-i distrage atenţia, conducătorul autoturismului i-ar fi solicitat detalii privind localizarea unui alt

lăcaş de cult, moment în care una dintre persoane ar fi schimbat pachetul format şi i-ar fi oferit altul, similar, ce conţinea bijuterii din material nepreţios“, detalia Poliţia Neamţ. Autorii acestei înşelăciuni aveau să fie descoperiţi peste câteva zile, tocmai la Cluj, prejudiciul fiind recuperat. 

Din această speţă, trebuie trase anumite învăţăminte. Infracţiunile de înşelăciune îmbracă forme

diferite de manifestare, iar modurile de operare sunt din ce în ce mai complexe. Pentru a nu deveni victima acestui gen de fapte, poliţiştii atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt abordaţi de persoane necunoscute, care le oferă diverse bunuri sau servicii. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Elevi, nu la şcoală, ci prin cârciumi şi parcuri. Pentru ce i s-a întocmit dosar penal unuia dintre ei

Poliţia în vremurile de-nceput, când avea nevoie de „polcovnici, serjenţi, armaşi, zapcii şi gardişti”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite