Investiţie clandestină în zeci de tone de tutun. Afaceriştii arestaţi vizau un profit de 2 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica ar fi putut produce 1 milion de pachetede ţigări. FOTO Poliţia de Frontieră
Fabrica ar fi putut produce 1 milion de pachetede ţigări. FOTO Poliţia de Frontieră

Artizanii unei afaceri ilicite cu tutun au fost arestaţi pentru că au înfiinţat o fabrică de ţigări. Planurile de a obţine profit au fost date peste cap de procurorii DIICOT.

Şase persoane au fost arestate preventiv în cazul unei fabrici de tutun înfiinţate ilegal la Humuleşti, judeţul Neamţ. Măsura a fost luată de către magistraţii de la Tribunalul Iaşi, într-o şedinţă din seara zilei de 7 aprilie 2022, fiind valabilă pentru o perioadă de 30 de zile. Sentinţa nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel. 

Au ajuns în stare de detenţie, conform portalului instanţei,  Vârtosu Nineli, Carp Nicolae, Chirilă Dumitru, Candit Ilie, Apostol Dmitri şi Stoica Sergiu. În cauză sunt acuze de constituirea unui grup infracţional organizat, producerea de produse accizabile şi deţinerea în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile. 

În această speţă, trei percheziţii domiciliare au fost efectuate, pe 5 şi 6 aprilie 2022, în judeţele Neamţ şi Botoşani, ele vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat. Membrii acestuia au înfiinţat o fabrică de ţigări şi au achiziţionat zeci de tone de tutun, pentru „producţie“. Dacă nu intrau pe fir anchetatorii, afacerea ar fi adus un profit de circa 2 milioane de euro. 

„Grupul infracţional era specializat în producerea de bunuri accizabile în afara antrepozitului fiscal

autorizat, (...) folosirea unei embleme şi a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum şi producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalţi comercianţi şi pe beneficiari şi contrafacerea unei mărci“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Române de Frontieră.

Cercetările au arătat că zece persoanele au fost implicate în activităţile de confecţionare a unor ţigarete contrafăcute. În acest scop, suspecţii au achiziţionat, în cursul anului 2021, o fabrică pe care au instalat-o într-o hală dintr-un fost complex zootehnic, situată în apropierea localităţii Humuleşti, judeţul Neamţ. A urmat apoi cumpărarea a circa 20.000 de kilograme de tutun mărunţit, a unei mari cantităţi de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foiţe din folie de plastic, foiţe de hârtie şi filtre, intenţia fiind de a fabrica 1.000.000 pachete de ţigarete, fără a deţine autorizaţie în acest sens. 

„Aceste pachete de ţigarete puteau fi vândute pe piaţa neagră, la prima mână, cu suma totală de

2.000.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locaţiei în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de membrii grupării. De asemenea, pentru a nu putea fi descoperită cu ajutorul unor camere care funcţionează pe principiul termoviziunii membrii grupării au placat clădirea cu polistiren“, a mai transmis Poliţia de Frontieră. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

„Sediul“ boschetarilor, reabilitat cu milioane de euro. Acum câteva decenii acolo funcţiona un cinema modern

Cumplit accident de muncă în Neamţ. Muncitoare sfârtecată de banda rulantă pentru transportul deşeurilor

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite