Microhidrocentrale scoase la mezat. Cât costă să faci afaceri cu energie pe pâraiele din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci microhidrocentrale din Neamţ vor fi scoase la vânzare de Hidroelectrica în cadrul unei licitaţii programată pe 23 ianuarie 2014. Procesul face parte din „Strategia de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mică putere”

Pentru cele cinci microhidrocentrale din Neamţ scoase la licitaţie, Hidroelectrica speră câştige peste 13,4 milioane de lei. Cel mai mare preţ de pornire la licitaţie este pentru cele două microhidrocentrale din bazinul pârîului Capra (CHEMP Capra 2 şi 3), situat la graniţa judeţelor Neamţ şi Suceava. În acest caz, se va porni de la suma de 7.295.000 lei.

La polul opus, cea mai accesibilă microhidrocentrală este cea situată pe pârâul Neagra, în comuna Taşca, pentru care preţul de pornire va fi 1.233.800 lei. Celelalte două active disponibilizate de companie sunt cele de pe pâraiele Bolovăniş (Tarcău) -  2.258.600 lei şi Cracău 1(2.796.300 lei). 

Obligaţia cumpărătorului: preluarea personalului

Cumpărătorii vor fi obligaţi să asigure continuitatea activităţii de producere a energiei electrice, pe o perioadă de minim 5 ani de la data semnării contractului. De asemenea, cei care vor cumpăra microhidrocentralele vor avea obligaţia de a le exploata ca parte a Sistemului Energetic Naţional, cu respectarea prevederilor legale.

O altă obligaţie este să fie preluat personalul Hidroelectrica ce îşi desfăşoară activitatea în microhidrocentralele supuse vânzării.  

În anunţul public făcut de Hidroceletrica se menţionează că valoarea garanţiei de participare este de 10 % din preţul de pornire şi aceasta se achită în lei la cursul valutar comunicat de BNR. În plus, dosarul de prezentare costă 4.000 lei, plus   TVA,  iar taxa de participare la licitaţie este în valoare de 1.000 de lei.  

Decizia a fost aprobată de AGA companiei, reprezentând  a doua etapă a „Strategiei de valorificare a unor centrale hidroelectrice de mică putere (CHEMP)” în cadrul căreia 14 astfel de amenajări vor fi scoase la licitaţie anul viitor. Acestea sunt grupate în 7 pachete de active, preţul total de pornire a licitaţiilor fiind de 46,2 milioane lei, echivalentul a 10,4 milioane euro. 

Italienii şi românii interesaţi de afacerile cu energie 

Hidroelectrica vrea să scape de 88 de microhidrocentrale, deoarece acestea înregistrează costuri de operare şi mentenanţă mai mari decât veniturile pe care le generează. 

„Prin strategia aprobată, Hidroelectrica şi-a propus să vândă în perioada 2013-2014 un număr total de 88 de microhidrocentrale, reprezentând sub 1 % din puterea totală instalată, deoarece acestea înregistrează în fiecare an costuri de operare şi mentenanţă semnificativ mai mari decat veniturile pe care le generează, iar compania nu are resurse pentru investiţiile necesare, ca să asigure rentabilizarea prin obţinerea de certificate verzi. Este un proces de vânzare transparent şi competitiv, care urmăreste valorificarea acestor active la preţul pietei” a declarat Mihail Stănculescu, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

În prima etapă, din vara anului 2013, când s-a vândut un prim lot de 14 microhidrocentrale, Hidroelectrica a obţinut un preţ de 10,6 milioane de euro. Câştigătorii celor trei pachete de microhidrocentrale, amplasate pe râurile Crişu Repede, Bistriţa, Budac, Hurza, Someşul Mic şi Sălaşele sunt firmele Basikdue (Italia), Mineral Oil (Romania) si Three Pharm (România).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite