Mica Unire din Perla Moldovei. Cum solicită localităţile asociate fonduri externe pentru proiecte de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două oraşe şi câteva comune din judeţul Neamţ au înfiiţat o zonă metropolitană pentru a putea obţine finanţări nerambursabile. Banca Mondială acordă bani pentru diverse proiecte.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Piatra Neamţ a avut, după luni de zile de discuţii pentru înfiinţare, „botezul“ oficial, scopul fiind de a atrage fonduri externe pentru punerea în practică a unor proiecte de dezvoltare. Şedinţa de constituire a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, când primarii oraşelor Piatra Neamţ (Perla Moldovei, după cum mai este cunoscută aşezarea) şi Bicaz, alături de colegii din comunele Alexandru cel Bun, Bodeşti, Gârcina, Războieni şi Tarcău au semnat actul constitutiv, în calitate de fondatori. 

Ceea ce i-a determinat pe edili să opteze pentru această formă asociativă, care nu are culoare politică, este necesitatea de a obţine finanţări pentru diverse iniţiative de larg interes, care altfel nu puteau fi puse în operă din cauza subţirimii bugetelor locale şi mai ales a faptului că statul asigură foarte greu cofinanţarea la proiecte, lucru cerut de forurile europene. 

„Zona metropolitană reprezintă o formă asociativă prin intermediul căreia pot fi accesate fonduri pentru dezvoltare. Se pot realiza proiecte integrate, care să avantajeze fiecare localitate componentă şi poate fi exploatat mai bine potenţialul zonei şi resursele naturale. Ne propunem, aşadar, să atragem fonduri pentru proiecte de investiţii care să dezvolte unitar comunităţile noastre, să răspundă nevoilor fiecărei localităţi şi care să ducă la creşterea calităţii vieţii cetăţenilor“ a declarat Dragoş Chitic, primarul oraşului Piatra Neamţ. 

Mai multe localităţi aflate pe o rază de 30 de kilometri în jurul municipiului şi-au exprimat intenţia să adere la Zona Metropolitană Piatra Neamţ şi urmează să adopte în consiliile locale hotărâri în acest

sens.

Ce finanţează Banca Mondială

Banca Mondială, consultând proiectele cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală a oraşului, a judeţului Neamţ şi cele cuprinse în Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est, a sugerat pentru Zona

Metropolitană Piatra Neamţ o serie de proiecte ce ar putea să fie finanţate. Instituţia financiară acordă fonduri în cadrul Programului România Metropolitană doar zonelor metropolitane constituite şi

finanţează proiecte cu valoarea de minimum 5,1 milioane de euro, fiecare. 

Primăria Piatra Neamţ, în urma consultării cu reprezentanţii Consiliul Judeţean, a întocmit o listă de şapte proiecte pentru care ar îndeplini condiţiile impuse. Este vorba despre drumul expres Piatra

Neamţ - Bacău, construirea unei variante ocolitoare pentru municipiu în zona masivului împădurit Cernegura, cu poduri peste râul Bistriţa; amenajarea de spaţii de parcare subterane sau supraterane, fiind vizată şi extinderea parcării realizată peste Cuiejdi, râul care traversează urbea, reabilitare, modernizare, dezvoltare zonă turistică pe culmea Cozla; regularizarea cursurilor de apă montane pentru prevenirea inundaţiilor, valorificarea apelor minerale şi realizarea unui centru de echitaţie-agrement şi terapie. 

În ceea ce priveşte infrastructura turistică, se vrea creşterea atractivităţii zonei Cozla, din Piatra Neamţ, pe toată durata anului, nu numai iarna. Pe acest deal, de peste 10 ani, este funcţională o pârtie de schi, la care se ajunge cu telegondola, survolând oraşul, sau cu tele-skiul. Planuri în acest sens au mai fost, dar nu s-au concretizat. 

Intenţia este de a termina şi a doua pârtie, începută dar neterminată, cu o lungime mai mare decât

actuala şi destinată începătorilor şi iniţiaţilor. Ca obiective ar mai fi un punct de belvedere, pentru a putea fi admirate superbele panorame ale oraşului, cu barajul de la Bâtca Doamnei şi până, hăt, pe Ceahlău, drumuri de acces, patinoar acoperit, amenajarea de locuri pentru jocuri în pădure (tiroliene, paintball, etc), trasee de mountain-bike sau realizarea unui sat de cazare, un camping cu căsuţe rustice.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite