Copil salvat la limită dintr-o casă în flăcări. A suferit arsuri grave, pe 70% din suprafaţa corpului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul s-a petrecut într-o gospodărie din judeţul Neamţ. FOTO Arhivă adevărul.ro
Incendiul s-a petrecut într-o gospodărie din judeţul Neamţ. FOTO Arhivă adevărul.ro

Băiatul în vârstă de 9 ani a fost scos de vecini din locuinţa cuprinsă de incendiu şi a fost transportat de urgenţă, în stare gravă, la o clinică medicală din Bucureşti.

Un copil de doar 9 ani, din comuna Icuşeşti, judeţul Neamţ, a fost victima unui incendiu iscat după lăsarea întunericului în camera în care acesta dormea, suferind arsuri foarte grave. 

Nedoritul incident s-a petrecut în penultima zi a lunii

trecute, flăcările au fost observate, când deja luaseră amploare, apelul pentru ajutor fiind recepţionat de Dispeceratul ISU - Ambulanţă Neamţ la ora 18.42. 

La locul indicat de apelant, satul Rocna, comuna Icuşeşti

au plecat militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD, forţele profesioniste fiind sprijinite de voluntarii din cadrul SVSU Icuşeşti.

Între timp, vecinii ai încercat să stingă incendiul care cum au putut şi au reuşit să-l scoată din casa în flăcări pe copilul de 9 ani, dar starea lui era extrem de gravă, arsuri profunde având pe o mare suprafaţă a corpului. 

„Incendiul se manifesta în interiorul camerei unei locuinţe, în care se afla un copil. A fost scos de către cetăţeni până la sosirea forţelor de intervenţie. Băiatul prezenta arsuri de gradul II şi III pe 70% din suprafaţa corpului. A primit îngrijiri de la echipajul SMURD la locul evenimentului, după care a fost transportat la Centrul Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Roman“, a transmis Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava Neamţ. 

Din cauza stării foarte grave în care se afla, medicii au decis ca micuţul pacient să fie transferat la o clinică de arşi din Bucureşti, dar cadrele medicale, având în vedere arsurile de grad II - III şi suprafaţa corporală afectată, erau sceptice în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire. 

Forţele de intervenţie au stins în scurt timp incendiul de la casa din Rocna, dar au ars bunuri materiale

din interiorul camerei şi s-a deteriorat tavanul pe o suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi. Pompierii au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, incendiul a fost provocat de jarul căzut din sobă, fumul 

degajat l-a afectat pe copilul care dormea, astfel că nu a putut părăsi încăperea.

Alte nouă decese provocate de incendii

Un bilanţ întocmit de pompierii nemţeni arată fatul că, de la începutul anului şi până pe 23 septembrie 2020, nouă persoane şi-au pierdut viaţaviaţa ca urmare a incendiilor, unele fiind provocate de neglijenţa victimilor.

 

„În perioada 1 ianuarie - 23 septembrie 2020, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava au participat la 264 de intervenţii pentru stingerea şi limitarea efectelor negative ale incendiilor la locuinţe şi gospodăriile populaţiei. Anul acesta au fost înregistrate nouă persoane decedate ca urmare a acestor incendii“, se arata într-un comunicat ISU.

Două dintre decese au avut loc în aceeaşi zi, pe 21 septembrie 2020. Un bărbat de 47 de ani, din anexa

Slobozia a oraşului Roznov, a sfârşit în flăcările care au pornit de la o ţigară pe care victima nu a mai stins-o, adormind în patul ce avea să fie cuprins de flăcări. La data menţionată s-a consemnat şi moartea prin carbonizare a unui tânăr de 34 de ani, din Bicaz. Incendiul din locuinţa de la etajul III a fost provocat de o lumânare lăsată nesupravegheată.

Pentru că sezonul rece abia a început şi pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, care pot avea urmări grave, pierderi de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii vin cu recomandări utile. Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă sau cu aparate de încălzire electrice în funcţiune; aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei; nu folosiţi soba decât cu uşa închisă şi nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta.

Alte sfaturi ar fi să nu aprindeţi focul în sobă prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile; nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia şi asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi coşurilor de fum, numai cu personal autorizat.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Divorţ cu scântei! Patron arestat pentru că s-a răzbunat pe fosta soţie. Ce infracţiune gravă a comis în toiul nopţii

Îngropat în excavator, sub sute de tone de beton, după prăbuşirea unei hale cu opt etaje. Câte ore a durat intervenţia 

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite