Cum preparăm cel mai gustos gulaş ardelenesc. Reţeta secretă dezvăluită de chef Mihai Cristian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucătăria ardelenească este colorată, plină de vitalitate, picantă, cu preparate nu tocmai uşoare, dar pline de savoare, iar gulaşul este una dintre vedetele culturii culinare care a devenit foarte apreciată în Vestul ţării şi nu numai.

Gulaşul este un preparat cu specific unguresc care pe parcurs a fost transformat pentru a deveni una dintre bucatele gustoase ale bucătăriei ardeleneşti astfel, după cum bine ştim, mâncarea ardelenească nu este tocmai sănătoasă dar se spune că este cea mai gustoasă din ţară. Alături de chef Mihai Cristian vă prezentăm secretele acestei reţete.

Gulaş ardelenesc

Carne de vită – 1 kg

Usturoi – 2-3 căţei

Ceapă – 2 bucăţi

Morcov – 1 bucată

Roşii coapte sau roşii din conservă – 500 grame

Foi de dafin – 2 bucăţi

Chimen – 1 linguriţă

Boia dulce – 1 linguriţă

Cartofi – 250 grame – 2 cartofi

Vin roşu – 250 ml

Ulei – 20ml

Sare şi piper

Mod de preparare

"Vom începe cu spălarea cărnii de vită sub jet de apă rece, o ştergem cu un şerveţel de hârtie iar apoi o tăiem cubuleţe. Într-o cratiţă punem uleiul la încins şi vom rumeni carnea la foc mediu. Între timp, tocăm ceapa mărunt, morcovul semi-rondele sau cubuleţe, cartofii cubuleţe sau sferturi după care îi adăugam într-un castron cu apă ca să nu oxideze şi pisăm usturoiul pe care-l vom adăuga la sfârşit pentru a-şi păstra aroma nemaipomenită.

Scoatem carnea din cratiţă. Călim ceapa şi morcovul până ceapa devine translucidă, sticloasă, adăugam boiaua, o călim şi pe ea puţin şi stingem cu vin. Adăugăm roşiile şi carnea după care adăugăm apă sau supă de legume cât să treacă peste carne. Se fierbe până carnea este pătrunsă. Se adaugă  chimenul, usturoiul, sarea, piperul şi cartofii. Se mai lasă până cartofii se pătrund", explică chef Mihai Cristian.

Acest preparat se poate servi şi cu găluşte făcute din făina, ou şi sare.

Vă mai recomandăm:

Cinci reţete ardeleneşti ca la mama acasă. Chisătura - gustarea care i-a înnebunit pe ardeleni, gomboţi cu prune - delicatesa de la desert

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite