S-a pus sigiliul pe angiograful Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea, achiziţionat cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angiograful Centrului Euroregional de Intervenţie Cardio-Vasculară Invazivă „Viva Anima” nu mai poate funcţiona. Decizia a fost luată de către specialiştii Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare, care au decis retragerea autorizaţiei de funcţionare, ca urmare a controlului efectuat la începutul acestei luni.

Un angiograf cumpărat cu sute de mii de euro, din bani europeni, nu mai poate fi utilizat, după ce, săptămâna trecută, o comisie a CNCAN a decis să suspende autorizaţia de funcţionare şi amplasare. Decizia a venit ca urmare a întocmirii procesului verbal, proces care se întind pe 9 pagini şi conţine nu mai puţin de 40 de puncte, majoritatea fiind nereguli descoperite de către inspectorii CNCAN. Această măsură ar putea costa scump, cel puţin asta susţin specialiştii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România-Ungaria.

“După contractul de finanţare, condiţiile în care activitatea trebuie să se desfăşoare şi proprietatea rezultatelor proiectului nu pot fi alterate cinci ani” susţine Livia Banu, directorul BRECO. Ori în acest caz activitatea aparatului este suspendată, măsură care ar putea duce la pierderea finanţării europene.  

O mulţime de nereguli

În primul rând, în procesul întocmit de către inspectorii CNCAN s-a consemat faptul că aparatul conţine componente reuzinate, seria instalaţiei radiologice de angiografie nu este accesibilă pentru identificare pe nicio componentă a instalaţiei, nu este menţionat nici anul de fabricaţie. Totodată, seriile subansamblelor şi componentelor instalaţiei radiologice nu corespund cu realitatea, în timp ce tubul de raze X, o componentă extrem de importantă a angiografului, a fost schimbat după numai două luni de la utilizare.

Procesul verbal întocmit de experţi arată clar faptul că sunt componente care nu au fost introduse în dosarul de autorizare, cum ar fi sistemul de control automat al debitului sau chiar consola de comandă, o componentă foarte importantă, la fel de importantă ca volanul pentru o maşină, susţin experţii.

La punctul 10 al procesului verbal se specifică foarte clar că instalaţia radiologică de angiografie conţine componente reuzinate, fapt ce nu este menţionat în documentaţia tehnică de autorizare emisă de către CNCAN.

Decizia de suspendare a fost pusă în aplicare încă de săptămâna trecută, dar conducerea Spitalului a cerut un nou control pentru a demonstra că totul este în regulă.

Cine a greşit?

Nu trebuie să fii expert în domeniu pentru a-ţi da seama că doar o minune poate remedia toate neregulile consemnate de către inspectorii CNCAN în procesul verbal.

Există două posibilităţi: minunea chiar s-a întâmplat, sau inspectoriii CNCAN nu sunt suficienţi de pregătiţi. Dacă se va reveni asupra deciziei de suspendare, dovedindu-se că inspectorii nu au căutat unde trebuie, şi au întocmit un proces verbal cu nereguli care nu există, cei care nu şi-au făcut bine treaba merită să fie traşi la răspundere, asupra CNCAN-ului ivindu-se o nouă pată neagră, după cea de la sfârşitul lunii noiembrie când, Luminiţa Dumitru, persoana care a avizat angiograful şi-a pus capăt zilelor.

Dacă şi de această dată vina pentru suspendare funcţionării angiografului va cădea tot pe umerii CNCAN-uilui şi nu a celor care au beneficiat de acele autorizaţii obţinute ilegal, cei care până la urmă au ţinut în sertar un dosar de autrorizare incomplet, aşa cum reiese din procesul verbal, sau au achiziţionat componente reuzinate, chiar dacă în caietul de sarcini scrie negru pe alb că se vor achiziţiona doar componente noi, şi nici măcar nu s-au deranjat să specifice în documentaţia tehnică de autorizare emisă de CNCAN acest lucru, înseamnă că CNCAN-ul merită să fie considerat oaia neagră în toată această poveste.

În acelaşi proces verbal se specifica faptul că dosarul de la Spital nu este complet, şi nu pe toate filele se regăseşte ştampila CNCAN-ului aşa cum prevede legea. Unde au fost acele file până acum şi cum au reuşit să apară în aceste zile, sau vina o fi tot a inspectorilor CNCAN care nu au ştiut unde să le caute în timpul controlului, sau poate chiar mai rău, le-au omis?

Proces verbal semnat fără nicio obiecţie

În momentul încheierii procesului verbal din data de 4 decembrie, conducerea Spitalului Judeţean din Oradea nu a avut de făcut nicio obiecţie cu privirea la neregulile găsite şi cu atât mai mult la măsurile propuse, respectiv suspendarea sau retragerea autorizaţiei de Amplasare-Construcţie-Utilizare a angiografului, ba chiar managerul spitalului, dr. Lucia Daina a semnat respectivul act fără să aibe vreo obiecţie. În doar câteva zile, actele inexistente şi-au găsit locul, şi poate au fost autorizate chiar şi acele componente care până mai ieri nici măcar nu fuseseră introduse în dosarul de autorizare.

Inspectorii CNCAN sunt aşteptaţi să sosească în această săptămână, din nou, la Spitalul Judeţean din Oradea, iar controlul are menirea de a lămuri situaţia, şi de a face lumină în acest caz.

Sperăm să avem parte de o transparenţă fără echivoc din partea CNCAN-ului, aşa cum a arătat-o şi până acum, mai ales că este singura autoritatea naţională competentă în domeniul nuclear, care exercită atribuţiile de reglementare, autorizare şi control prevăzute de lege.

Mai puteti citi:

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/un-angiograf-reciclat-pune-in-pericol-banii-ue-1493913.html">Un angiograf „reciclat“ pune în pericol banii UE pentru Oradea</a>

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/oradea/primaria-rupe-tacerea-in-scandalul-angiografului-1494374.html">Primăria rupe tăcerea în scandalul angiografului şi recunoaşte existenţa componentelor reciclate</a>

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite