Anchetaţi de DNA, poliţiştii au atacat în instanţă măsura controlului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puşi sub control de către procurorii DNA Oradea, cei cinci poliţişti bihoreni anchetaţi pentru fapte de corupţie au contestat măsura la Curtea de Apel Oradea. Judecătorii vor decide luni, 3 octombrie 2016, dacă  cererea le va fi acceptată sau nu.

Chestorul Liviu Popa, comisarul şef Remus Indrei, comisarul şef Dorin Vesa, subofiţerii Gheorghe Bat şi Raul Rotar dar şi Minodora Pătroc, funcţionar la APM Bihor  au contestat măsura preventivă luată de către procurorii DNA Oradea.  

În cazul în care judecătorii vor decide ca să menţină măsura, ei solicită să înlăture unele interdicţii impuse, în principal cea de a profesa.

“Am cerut revocarea măsurii pentru Indrei, Vesa şi Pătroc, în principal,  apreciind că nu sunt probe că au săvârşit infracţiunile de care sunt acuzaţi şi că nu există nici o legătură între cele reţinute de către acuzare ca representând foloase necuvenite şi eventualele atribuţii de serviciu”, a precizat avocatul Răzvan Doseanu.

Avocaţii susţin prin punerea la dispoziţie, poliţiştii pot executa doar activităţi administrative, fără să poată comite infracţiuni de natura celor reţinute de către DNA. Totodată, ar avea dreptul la un venit minim.

“În subsidiar am cerut modificarea obligaţiilor instituite, respectiv înlăturarea obligaţiei de a nu părăsi ţara şi a obligaţiei de a nu exercita profesia. Practic, odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale, poliţiştii sunt puşi la dispoziţie putând executa doar activităţi administrative, fără a putea comite nici măcar teoretic infracţiuni de natura celor reţinute de către DNA. Prin punerea la dispoziţie, poliţiştii ar avea dreptul la un minimum de venit, în condiţiile în care au credite bancare, sau copii în întreţinere . Având în vedere interdicţia de a nu mai exercita profesia, practic sunt lipsiţi de orice venit. În alte cazuri similare, chiar implicând poliţişti, nu s-au dispus astfel de interdicţii”, a mai precizat avocatul Doseanu.

Traşi pe dreapta

Potrivit DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, toţi trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu exercite profesia în exercitarea căreia au săvârşit fapta.

Conform unui comunicat de presă transmis de DNA, Liviu Popa este anchetat pentru două infracţiuni de luare de mită, Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş la data faptelor, pentru cinci infracţiuni de luare de mită (din care patru în formă continuată), Dorin Vesa, comisar şef de poliţie, şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş la data faptelor, este urmărit penal pentru luare de mită (3 fapte) şi instigare la luare de mită în formă continuată. De asemenea, procurorii anticorupţie îl anchetează pe Gheorghe Bat, la data faptelor şef al Posturilor de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită (4 fapte din care una în formă continuată), trafic de influenţă (2 fapte), complicitate la luare de mită şi dare de mită în formă continuată şi pe Raul Rotar, agent şef principal de poliţie, şef al Postului de Poliţie Cărpinet la data faptelor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de complicitate la luare de mită (2 fapte) şi dare de mită în formă continuată. Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor este acuzată de luare de mită.

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Nicolae Dan Bodea, la data faptelor viceprimar al comunei Remetea, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută şi faţă de Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roşia, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută şi dare de mită.

”Concret, inculpaţii Popa Liviu şi Indrei Remus au făcut demersuri şi au exercitat atribuţiile de serviciu astfel încât să fie soluţionate favorabil petiţiile/reclamaţiile şi dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpaţi s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă şi despre care aceştia, ori subordonaţii lor ar fi luat la cunoştinţă în orice mod”, se arată în comunicatul DNA.

În schimb, spun procurorii, Popa şi Indrei au pretins în mod nemijlocit de la persoana respectivă diferite foloase necuvenite, în valoare totală de 11.979 lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite