Taxa pe apa meteorică produce averi pentru societăţile de canalizare. Sumă uriaşă colectată într-un singur an la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De cele mai multe ori sistemele de canalizare din marile oraşe nu fac faţă ploilor abundente FOTO Adevărul
De cele mai multe ori sistemele de canalizare din marile oraşe nu fac faţă ploilor abundente FOTO Adevărul

Fiecare ieşean plătitor de taxe şi impozite ajunge să achite anual mai mult de 30 de lei în contul taxei pe apa meteorică, în ciuda faptului că persoanele fizice sunt scutite de la plata acestui bir încă din 2011.

Colectarea apei de ploaie căzută pe fiecare metru pătrat de teren aflat sub cerul liber pe suprafaţa municipiului Iaşi este taxată drastic de societatea de canalizare locală, ApaVital.

Unul dintre cele mai bizare biruri inventate în administraţia din România este achitat, teoretic, la Iaşi doar de persoanele juridice. Din cauza numeroaselor reclamaţii, s-a hotărât ca, din 2011, taxa să nu mai fie plătită şi de persoanele fizice. Cu toate acestea, peste 40% din suma totală încasată de societatea de apă-canal este colectată de la Primăria Iaşi şi, indirect, din buzunarele ieşenilor.

Conform datelor ApaVital, Primăria Iaşi a primit anul trecut facturi cumulate de 6,7 milioane de lei. Aceasta deoarece are în administrare peste 5,7 milioane de metri pătraţi de spaţii verzi, versanţi, trotuare sau străzi municipale. Practic, fiecare ieşean plătitor de taxe şi impozite a contribuie anul trecut, din propriul buzunar, cu 31 de lei pentru plata facturii de către municipalitate.

Alţi 1.630 de agenţi economici de pe raza municipiului Iaşi plătesc taxa, aducând în bugetul ApaVital încă 9,3 milioane lei. Astfel, suma totală colectată la Iaşi din taxa pe apa de ploaie s-a ridicat în 2013 la aproape 16 milioane de lei.

„ApaVital facturează către instituţiile publice şi agenţii economici de pe raza municipiului Iaşi serviciile de canalizare a apelor meteorice care presupun colectarea apei meteorice de pe suprafeţele de teren deţinute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii şi redarea acestora în circuitul pluvial natural curăţate. Toate aceste operaţiuni sunt realizate cu costuri şi nu trebuie confundate cu plata apei meteorice care poate ajunge în circuitul natural fără nicio prelucrare“, au comunicat oficialii societăţii de apă pentru Ziarul de Iaşi.

ApaVital calculează facturile în funcţie de cantităţile de apă meteorică comunicate lunar de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie. Din acest motiv, lunile de vară sunt deosebit de costisitoare pentru ieşeni. Practic, numai pentru luna iulie 2013, Primăria Iaşi a primit o factură de 1,5 milioane de lei din cauza cantităţilor-record de precipitaţii căzute în Capitala Moldovei.

Calculul mai arată că birul pe apa de ploaie reprezintă peste 10% din încasările anuale ale socităţii de canalizare din Iaşi, care a facurat în total, în cursul anului trecut, 144,5 milioane lei pentru serviciile de apă-canalizare. Din această sumă, 15,98 milioane reprezintă taxa pe apa meteorică.

Mai puteţi citi:

Situaţie rarisimă în municipiul Iaşi. Râul Nicolina a ieşit din matcă în urma ploilor torenţiale şi a inundat mai multe case din cartierele Galata şi Mircea cel Bătrân

FOTO Cel mai mare dezastru natural în secolul XX la Iaşi - inundaţiile din iunie 1932, atunci când apele s-au revărsat peste oraş în valuri înalte de şapte metri

Record istoric de precipitaţii înregistrat la Iaşi în intervalul 30 iunie - 1 iulie. A plouat într-o zi cât pentru şase săptămâni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite