Situaţie unică într-un proces judecat în România. Opt persoane au murit până ca justiţia să dea prima soluţie în dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul cu cei mai mulţi inculpaţi din istoria justiţiei ieşene a fost soluţionat de Tribunal, după 16 amânări de pronunţare. Judecătorii au încetat procesul penal în cazul a opt din acuzaţi, care au murit în timpul procedurilor judiciare.

Reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale au fost condamnaţi cu executare, în timp ce zeci de săteni din judeţul Iaşi au primit pedepse cu suspendare în dosarul cu cei mai mulţi inculpaţi din istoria justiţiei ieşene.

Pentru opt dintre inculpaţi a fost încetat procesul penal urmare a decesului. Este vorba de  Bişoc Petru, Chiriac Mihai, Gorgoş Ioan, Lupu Neculai, Şchiopu Ioan, Ursache Sterea, Buzea Lucreţia, Mândru Marieana. În total, în proces au fost judecaţi peste 100 de inculpaţi.

Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Iaşi însă nu este definitivă. Dosarul vizează obţinerea în fals a unor indemnizaţii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) şi a fost trimis în instanţă de DNA. 

39 de inculpaţi au recunoscut fapta şi au primit pedepse modice încă din 2015, cei judecaţi acum susţinând că nu sunt vinovaţi. Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni. Cei doi au primit cinci, respectiv şapte ani de închisoare cu executarre.

“În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)”, au precizat procurorii DNA, în 2013, când au finalizat dosarul. Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane.

Potrivit legii, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. În cazul în care o firmă angajează un absolvent de studii superioare, de exemplu, statul îi acordă, timp de un an, o subvenţie lunară de 750 de lei. Pentru persoanele de peste 45 de ani, subvenţia este de 500 de lei. Consilierii din Gorban şi Răducăneni, împreună cu acoliţii lor, s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. 

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite