Scandalul înmatriculărilor de la UMF Iaşi. Universitatea îşi va da în judecată proprii studenţi admişi fraudulos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a publicat rezultatele finale ale reevaluării celor 951 de dosare ale candidaţilor care au dat admiterea vara aceasta. În urma rezultatelor publicate, 18 tineri străini care se aflau pe prima listă, cea cu punctaje fraudate, figurează şi pe lista curentă, pe cea cu rezultatele validate în urma reevaluării.

Potrivit ultimei liste de candidaţi admişi la UMF, 18 străini care se aflau în vizorul conducerii UMF deoarece erau printre cei 94 de candidaţi ale căror punctaje se consideră că au fost modificate fraudulos, au obţinut punctajul necesar pentru fi admişi la universitatea ieşeană.

Din restul de 76 de candidaţi declaraţi iniţial admişi, 38 s-au înmatriculat deja la UMF Iaşi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere legal, ei sunt medicinişti cu acte în regulă, cu toate că punctajele lor au fost modificate în mod intenţionat. Ceilalţi 38 de candidaţi admişi pe prima listă, nu se regăsesc pe cea de-a doua. Pentru a clarifica situaţia tinerilor care s-au înmatriculat deja în baza unor punctaje fraudate, universitatea intenţionează să acţioneze actul în contencios administrativ.

„Suntem obligaţi să contestăm în contecios administrativ acest act pentru că ei s-au înmatriculat în baza unor rezultate obţinute în mod eronat şi fals. Instanţa va decide statutul lor ulterior. Acum, ei sunt studenţi de drept ai universităţii, chiar dacă la mijloc vorbim de această fraudă. În acest moment pot să nu mai fie studenţi doar dacă îi exmatriculăm, ceea ce nu este cazul, sau dacă deschidem această acţiune. Teoretic, dacă instanţa consideră, ei pot rămâne studenţi ai UMF Iaşi. Au intrat printr-o greşeală pe care trebuie să ne-o asumăm, după cum s-a discutat şi cu ministerul”, a explicat pentru corespondentul „Adevărul”, Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului universităţii.


Situaţia declanşată la UMF Iaşi a atras atenţia mai multor ambasade care şi-au exprimat îngrijorarea faţă de modul în care s-a desfăşurat admiterea studenţilor străini. Dintre acestea, Ambasada Franţei a subliniat că un astfel de caz este periculos pentru reputaţia studiilor medicale din România. UMF Iaşi s-a aflat în centrul unui scandal cu tentă diplomatică după ce conducerea universităţii a sesizat că mai mulţi tineri străini admişi în ultima sesiune au punctajele modificate „din pix”.

Ministerul Educaţiei a precizat că ancheta Corpului de Control a depistat fraude în modul de admitere al acestor candidaţi. Datorită acestor nereguli, rectorul interimar, Dragoş Pieptu, şi-a dat demisia. În locul său, Senatul UMF  a ales un nou ordonator de credite, pe chirurgul Ştefan Georgescu. Momenta, ministerul nu a confirmat numirea profesorului la şefia UMF.
 

Vă recomandăm şi:

Cum a ajuns UMF Iaşi cuibul corupţilor în universităţile din ţară: 1.000 de tineri străini, implicaţi în scandalul anului din învăţământul românesc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite