Mesajul dur al unui medic de la Spitalul de Boli Infecţioase. „Nu sunt măşti! Avem promisiuni, dar ştim şi că autostrăzile din România se fac cu promisiuni“

Mesajul dur al unui medic de la Spitalul de Boli Infecţioase. „Nu sunt măşti! Avem
promisiuni, dar ştim şi că autostrăzile din România se fac cu promisiuni“

Mihnea Hurmuzache, medic la Spitalul de Boli Infecţioase

Medicul ieşean Mihea Hurmuzache, de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, susţine că unitatea sanitară la care ajung toţi suspecţii de Covid-19 din regiunea Moldovei nu are, în acest moment, suficiente materiale sanitare pentru a gestiona situaţia. El susţine că şase angajaţi ai spitalului care au intrat în contact cu un pacient se află în izolare la domiciliu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihnea Hurmuzache a precizat că medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se confruntă de “câteva zile” cu o penurie de măşti, atât cu filtru cât şi obişnuite. 

Hurmuzache spune situaţia este una gravă deoarece la această unitate sanitară vin pacienţi care sunt diagnosticaţi cu Covid-19 din toată Moldova.

Eu aş vrea să ne revenim un pic cu picioarele pe pământ, să ne dăm seama că fără materiale, respectiv aceste măşti, este foarte dificil să lucrezi, dar, în primul rând, este riscant. Şi noi, la rândul nostru, avem persoane care sunt în vârstă acasă, avem persoane care, poate, urmează tratamente oncologice, poate avem copii, poate avem foarte multe persoane pe care am vrea să le ferim de acest moment nefericit. Deci, haideţi să spunem lucrurilor pe nume: nu sunt măşti! Avem promisiuni, dar ştim şi că autostrăzile din România se fac cu promisiuni”, a declarat Mihnea Hurmuzache. 

Angajaţi în autoizolare

Acesta a mai adăugat că ar trebui regândită un pic strategia în ceea ce priveşte materialele pe care le folosim”, deoarece, zilnic, la spital vin din ce în ce mai multe persoane. El s-a referit atât la circulaţia pacienţilor din spital, cât şi la cea a cadrelor medicale. A exemplificat în acest sens cazul unui pacient care a venit cu o altă problemă la spital, a intrat în contact cu mai mulţi angajaţi ai spitalului, şi, ulterior, a aflat că are Covid-19. 

Şase angajaţi ai Spitalului de Boli Infecţioase sunt în autoizolare din acest motiv, printre ei medicul radiolog, asistente şi infirmiere. 

Trebuie să vă spun că am fost cu uimire informat că în secţia pe care o conduc, şase oameni au intrat în autoizolare din cauza unui contact pe care l-au avut zilele trecute cu o persoană confirmată. Şi nu este vorba de orice fel de contact şi este vorba de un contact care a avut loc fără niciun fel de protecţie nici din partea personalului, nici din partea pacientului, care la momentul respectiv nu ştia că este pozitiv. S-a pozitivat în cursul zilei de luni”, a exemplificat Hurmuzache.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Dorobăţ, a precizat miercuri, 18 martie, că unitatea avea 500 de măşti cu filtru. “Atâtea am găsit”, a spus doctorul, care a mai arătat că unitatea a găsit şi cumpărat 10.000 de măşti cu pliuri. Dorobăţ a admis că sunt probleme cu distribuitorii de dezinfectaţi şi combinezoane.

Potrivit lui Dorobăţ, necesarul zilnic ar fi 40 de combinezoane şi 60 de măşti cu filtru.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: