Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită de studenţii ieşeni, a făcut senzaţie pe circuitul din Catalunya FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa care a ajuns cu maşina pe circuitul automobilistic din Catalunya
Echipa care a ajuns cu maşina pe circuitul automobilistic din Catalunya

Nouă studenţi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" coordonaţi de profesorii Gabriel Ursescu şi Ciprian Ciofu au obţinut locul 16 şi multe laude de la juriul competiţiei internaţionale de pe circuitul din Catalunya, fiind singura echipă care a reuşit să obţină toate avizeţe tehnice de la prima prezentare la concurs.

După ce anul trecut au ratat competiţia internaţională „Formula Student" din cauza lipsei de fonduri, cei nouă studenţi de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" s-au ambiţionat şi finalizat maşina cu care au concurat apoi pe faimosul automobilistic spaniol din Catalunya.

La competiţia internaţională desfăşurată în perioada 29 august-3 septembrie au concurat studenţi din 25 de ţări ale lumii. Deşi au plecat în Spania cu maşina neterminată, cu două zile înainte de competiţie au muncit pe brânci şi au finalizat-o. Ba mai mult, membrul german al juriului a fost impresionat de maşina studenţilor ieşeni.

Studenţii au pilotat o maşină construită de ei

„Un membru din juriu ne-a spus că nici nu mai ţine minte de când nu s-a mai prezentat o echipă care să obţină toate avizele tehnice. Noi am trecut de toate, înclinarea la un unghi de 60 de grade, am respectat toate normele privind sunetul motorului, aici având o limită de decibeli. Maşina noastră are o viteză maximă de 166 de kilometric la oră, are un timp de accelerare foarte scurt şi un consum foarte bun, de 4,5 litri", spune profesorul Gabriel Ursescu.

Vezi mai jos cum a decurs testul de înclinaţie a monopostului la 60 de grade:

Maşina ca a lui Michael Schumacher pe care o construiesc studenţii ieşeni nu mai ajunge la Catalunya. Tinerii nu au avut bani ca să o finalizeze VIDEO

INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)

Vezi mai jos cum a decurs testul de frânare a monopostului:

Au ieşit însă pe locul 16 pentru că nu au participat la probele dinamice. „Fiind finalizată pe ultima sută de metri, nu am avut timp să punem chiar totul la punct şi nu am intrat în probele dinamice. Trebuie ţinut cont că am plecat cu maşina fără roţi şi am reuşit să obţinem felicitări de la un membru german al juriului. Noi am primit dreptul de a intra în competiţie, dar am fost rezervaţi pentru că nu am făcut toate verificările la motor şi nu am vrut să riscăm", mai spune şi profesorul Ciofu.

A sărit din maşină în timp record

Mulţumiţi sunt şi studenţii care au mers la competiţie şi care în ultimele trei luni au muncit zi şi noapte la Catedra de Motoare. Anul acesta au avut doi sponsori care le-au acordat câte 3.000 de euro (Delphi şi Totalgaz) şi tinerii au reuşit astfel să intre în competiţie. Pentru a construi monopostul, a fost nevoie de 12.000 de euro. Sunt decişi ca anul viitor să obţină un loc mult mai bun. „Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am reuşit să facem. A fost o experienţă extraordinară, ne-am atins obiectivele. Anul viitor vom merge din nou cu maşina, ea este finalizată, mai trebuie doar să o vopsim şi să-i facem testele", spune cu entuziasm studentul Andrei Podiuc.

UPDATE Studenţii ieşeni au câştigat o competiţie europeană cu o maşină inteligentă FOTOGALERIE

Licenţe inedite la Politehnica Iaşi: prima Dacia veche cu aer condiţionat şi maşina cu cel mai mic consum din ţară FOTOGALERII

Ideea genială a unui ieşean: Big Brother pe camioane FOTOGALERIE

Cu siguranţă nu vor uita proba de ieşire din maşină în cel mult cinci secunde. Fără să fi exersat vreodată acest lucru, studentul Ştefan Ciubotariu, fiind şi cel mai înalt pilot din echipă, a înregistrat performanţa de a ieşi din monopost în 4 secunde. „Nu am făcut niciun test de genul acesta. Pur şi simplu am intrat în maşină şi apoi am ieşit cât de repede am putut. Norocul meu a fost că interiorul e spaţios", spune Ştefan.  

FOTO Casca-minune inventată la Iaşi. Vezi ce poate face dispozitivul VIDEO 

Invenţie revoluţionară la Iaşi: Aparatul care depistează cancerul la sân în 7 minute (FOTO şi VIDEO) 

Pe primele trei locuri, învingători au ieşit echipele din Germania, acestea participând inclusive la probele dinamice: de accelerare, skid-pad, care s-a desfăşurat pe un traseu în formă de „8" şi care a urmărit să vadă cât de repede poate lua curba  autovehiculul, o probă de evitare a obstacolelor şi una de anduranţă, consumul de combustibil fiind calculat pe un traseu de 22 de kilometri.

Invenţiile studenţilor ieşeni: Roboţi de spionaj, de trimis pe Marte şi de înlocuit muncitorii FOTO

UPDATE Licenţă inedită a unui student de la Electronică Iaşi: a creat o mână bionică (FOTO şi VIDEO)

Membrii echipei de la „Formula Student":

Andrei Podiuc (anul IV)

Ştefan Ciubotariu (anul IV)

Andrei Uricaru (anul I master)

Ovidiu Agapi (anul I master)

Vlad Potcovuţă (an I master)

Tudor Nedelcu (anul II master)

Radu Stoleru (anul II master)

Andrei Durbaca (anul II master)

Ionuţ Bocăneţ (anul II master).

Iaşi Kart şi maşină pe pernă de aer, licenţe la Mecanică (FOTO)

Invenţia unui student ieşean: maşini blocate automat la calea ferată FOTOGALERIE 

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite