Ieşenii respiră benzen. Care este planul autorităţilor şi cum afectează hidrocarbura organismul
0Poluarea cu benzen a atins cote îngrijorătoare la începutul anului 2022 la Iaşi, iar specialiştii atrag atenţia asupra acestui lucru.
Anul 2022 a început îngrijorător pentru ieşeni, specialiştii descoperind valori mari de benzen în aer, în zone foarte populate ale oraşului. În luna ianuarie au fost înregistrate valori foarte ridicate, conform măsurătorilor efectuate de către specialişti.
„Atrag atenţia că în Iaşi există deja benzen în aer, în zona Podul de Piatră, cât este în Ploieşti în zonele cele mai poluate, acolo unde este industria petrolieră numărul unu a ţării!
Până la această oră, de la începutul anului, concentraţia medie de benzen în Iaşi, respectiv în Ploieşti, înregistrează aceleaşi valori - 4.2 micrograme/m3.
Limita maximă anuală este 5!
Atrag atenţia autorităţilor să analizeze cu maximă profunzime acea zonă. Să instaleze mai mulţi senzori pe o rază de cel puţin 2 kilometri în jurul Iaşului şi să coreleze şi cu natura traficului. Benzenul este cancerigen”, a transmis prof. univ. dr. Silviu Gurlui, fizician şi cercetător.
În afara benzenului, provenit în mare parte din trafic, cercetătorul atrage atenţia şi asupra altor poluanţi din jurul Iaşului.
„Mai sunt şi alţi poluanţi care acţionează simultan asupra oamenilor din zona Bulevardul Nicolae Iorga: toluen care produce surzirea, particule micrometrice - produc accidente cerebrale, infarct şi cresc incidenţa numărului de copii cu astm”, a mai transmis Silviu Gurlui.
Traficul greu trebuie scos din oraş
Lipsa centurii ocolitoare a Iaşului care să devieze traficul greu face ca poluarea să persiste la nivelul municipiului, iar autorităţile încearcă să contracareze prin modernizarea transportului în comun şi a altor utilaje folosite de către serviciile publice. În ultimii ani, ieşenii au primit mai multe promisiuni cu privire la o eventuală centură ocolitoare, însă nimic nu s-a concretizat până în prezent.
Compania de Transport Public SA a scos din uz o serie de mijloace de transport care aveau norma de poluare sub Euro 3 şi a suplimentat parcul de autobuze cu autobuze şi tramvaie noi, în următoarea perioadă urmând a sosi la Iaşi şi mijloace de transport în comun electrice.
„Municipiul Iaşi a elaborat un Regulament privind respectarea condiţiilor de protecţia mediului în timpul executării lucrărilor de construcţii, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Iaşi, în vederea reducerii cantităţilor de particule în suspensie PM10 în timpul efectuării lucrărilor. Nerespectarea prevederilor regulamentului şi neimplementarea măsurilor asumate de către constructori constituie contravenţie şi se sancţionează”, se arată într-un raport al Primăriei Iaşi cu privire la măsurile de combatere a poluării.
Vă recomandăm să citiţi şi: