FOTO Liderul grupării Corduneanu şi doi fraţi, daune morale consistente în urma unei anchete-fiasco a procurorilor

FOTO Liderul grupării Corduneanu şi doi fraţi, daune morale consistente în urma unei anchete-fiasco a procurorilor

Costel Corduneanu va primit daune morale de 10.000 de lei după ce a fost arestat într-un dosar la finalul căruia a fost achitat FOTO Adevărul

Liderul celui mai temut clan interlop din Moldova, Costel Corduneanu, a câştigat un proces împotriva statului român în care a cerut daune morale şi materiale pentru o anchetă eşuată a autorităţilor române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Iaşi a decis ca liderul Cordunenilor să primească daune morale de 10.000 de lei pentru suferinţa pricinuită de un dosar penal de trafic de droguri în care interlopul a fost achitat după un deceniu. Suma este infimă faţă decât a solicitat Costel Corduneanu în acţiunea sa, interlopul cerând de la stat daune morale de două milioane de lei. 
 
Statul, prin organele sale judiciare, a încălcat în mod flagrant şi sistematic prezumţia de nevinovăţie prevăzută atât în dreptul internaţional, cât şi în CEDO, prin lipsa de imparţialitate, ca reflex al influenţei exercitate de climatul în care s-a desfăşurat procesul penal. Aşa fiind, încă de la debutul procedurilor, reprezentanţii Parchetului ICCJ au acordat ample interviuri în mass-media locală şi naţională, exprimându-şi pe larg punctul de vedere cu privire la împrejurările cauzei, tragerea la răspundere penală şi condamnarea inculpatului”, a precizat Costel Corduneanu în acţiunea sa. 
 
Acesta mai arătat că procurorii au prezentat presei că el şi fraţii săi fac parte dintre structură criminală, cunoscută sub numele de clanul Corduneanu, şi că el a fost indicat ca fiind liderul acestei grupări cu ramificaţii mafiote. Toate acele materiale din presă i-ar fi lezat imaginea lui Costel Corduneanu. 
 
Fraţii săi, despăgubiţi şi ei
 
Procesul câştigat de liderul Cordunenilor vine după ce, la începutul anului, fratele său, Vasile Călin, a câştigat şi el un proces similar, primind 30.000 de lei. La rândul său, Vasile Călin a fost achitat în acelaşi proces ca şi fratele său. 
 

 
În toamna anului 2004, Vasile Călin şi Costel Corduneanu au fost săltaţi de autorităţile române, alături de alţi membri ai clanului lor, într-un dosar de trafic internaţional de droguri. Cordunenii erau acuzaţi la vremea respectivă că ar fi adus în România droguri de risc din zona ţărilor baltice, iar cei care ar fi sprijinit financiar operaţiunea erau Vasile Călin şi Constantin Corduneanu. 
 
După aproape un deceniu de procese, mai mulţi membri ai clanului au fost condamnaţi în acel dosar însă vinovăţia lui Vasile Călin şi a lui Costel Corduneanu nu a putut fi demonstrată, ambii fiind achitaţi definitiv. Cei doi au petrecut o perioadă şi în spatele gratii în acest dosar.
 

 
Un alt frate al clanului, Adrian Corduneanu (foto sus), a câştigat şi el un proces, în 2011, în urma căruia statul a fost obligat să îi plătească 15.000 de lei. Interlopul fusese achitat într-un dosar de violenţă, din 2003, atunci când a fost acuzat că ar fi tâlhărit nepoata unui poliţist.  
 

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: