Eco agricultura. Cum elimină buburuzele dăunătorii cu costuri minime VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Captură de ecran
FOTO Captură de ecran

Buburuzele se hrănesc cu cei mai periculoşi prădători care pot distruge plantaţiile. Costurile sunt minine, iar rezultatele garantate, spun doi producători din comuna Cristeşti, judeţul Iaşi

Laura şi Antim Nechifor, doi tineri producători din comuna ieşeană Cristeşti, au găsit o metodă ieftină şi ecologică prin care elimină dăunătorii. Cei doi producători de legume ecologice folosesc buburuze. Insectele se hrănesc cu afide, cei mai periculoşi prădători ce pot distruge toată plantaţia dacă nu se intervine la timp. 

Antim Nechifor a folosit deja buburuzele pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătraţi, în solarul cu răsaduri. 

„Avem masa cu răsaduri de ardei, vinete, plante aromatice, roşii, castraveţi. Pe răsadurile de ardei au apărut primele afide, odată ce temperaturile au crescut. Sunt nişte mici insecte care sug seva din ardei şi din alte răsaduri. Deja am început să eliberăm prietenele noastre, buburuzele”, explică Antim Nechifor, producător din Iaşi, care are aproape un hectar cu legume ecologice.

Larvele de buburuze, cele mai eficiente

Potrivit acestuia, numărul de buburuze necesar pentru 1.000 mp de cultură diferă mult în funcţie de ce plante sunt cultivate şi de gradul de infestare cu afide. În linii mari, variază între 1 şi 10 buburuze pe m2, deci între 1.000 şi 10.000 de buburuze pentru un solar de 1.000 mp. 

„Ele umblă pe ardei după afide. De asemenea, au început să se împerecheze, iar, pe două frunzuliţe, au depus ouă din care vor ieşi larve de buburuză ce mănâncă mai multe afide decât buburuzele adulte. Din păcate, pentru că arată foarte diferit faţă de adulţi, multă lume confundă larvele şi ouăle de buburuză cu larvele de gândac de Colorado şi le omoară”, explică Antim Nechifor.

Ieşeanul spune că a avut norocul să găsească buburuzele într-o tufă, însă acestea pot fi achiziţionate şi de pe Internet. O cutie cu 100 de bucăţi de Adalia-System (Adalia bipunctată), buburuzele folosite pentru eliminarea afidelor, costă 85 de lei. Acestea pot fi utilizate pentru orice suprafaţă cu răsaduri. Astfel, în loc să plătească sute de lei pentru tratamente chimice pentru a elimina dăunătorii, producătorii care aleg această metodă ies mai ieftin. În plus, totul este ecologic, iar buburuzele se înmulţesc repede. 

„Multe dintre ele vor rămâne în grădină şi, atât timp cât nu faci tratamente chimice şi le asiguri o diversitate mare de plante şi locuri pentru iernat, ele se înmulţesc, depun ouă şi rămân în grădină şi în anul următor”, subliniază ieşeanul. 

Producătorii Laura şi Antim Nechifor, din Iaşi, spun că fac livrări la domiciliu şi cei interesaţi de produsele lor pot urmări pagina de Facebook „Ferma Scufiţa din Homiţa”.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cinci atacuri „puternice” la Liov, cruţat până acum de ruşi. Şeful administraţiei Lugansk: A început ofensiva în Donbas

Românii vor beneficia de o nouă formă de pensie. Cum vor funcţiona pensiile paneuropene

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite