Cum prevenim şi tratăm „acneea de mască”. „Nu renunţăm la mască, ci suntem atenţi la cremele folosite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cea mai nouă problemă a tenului este „acneea de mască” sau „mascneea”, adulţii şi adolescenţii fiind cei mai expuşi unei astfel de afecţiuni dermatologice. Este recomandat să nu purtăm aceeaşi mască de protecţie un timp foarte îndelungat şi să nu aplicăm sub mască produse care nu sunt benefice.

Pandemia a determinat unele schimbări şi în rutina zilnică de îngrijire a pielii. Purtarea aceleiaşi măşti de protecţie pentru o perioadă lungă de timp poate duce la afecţiuni dermatologice. Cea mai nouă problemă a tenului este numită de specialişti „acneea de mască” sau „mascneea”. 

„Mulţi dintre noi nu suntem obişnuiţi să purtăm mască de protecţie timp îndelungat şi începem să ne confruntăm cu probleme ale pielii. Această afecţiune este, de fapt, o acnee provocată de purtarea măştilor, fiind cunoscută şi ca mascnee sau accnee de mască”, ne explică specialiştii.

Nu renunţăm la mască

Potrivit medicilor specialişti, mascneea este o iritaţie a tenului, fiind cauzată de frecarea constantă a materialului măştii de piele. „Pe lângă fricţiunea constantă, mascneea este declanşată şi de blocarea porilor cu transpiraţie, sebum, machiaj şi de bacteriile care rămân pe pielea acoperită de mască. Aceşti factori pot provoca imperfecţiuni sub forma coşurilor, a bubiţelor, foliculitei, iritaţiei şi roşeţii”, subliniază medicii. 

În ultima perioadă, multe persoane s-au prezentat la medicii dermatologi cu această problemă a tenului. Specialiştii subliniază că nu trebuie să renunţăm la mască, ci doar să avem mai multă grijă de tenul nostru. „În acest context pandemic, am avut mai mulţi pacienţi cu probleme la nivelul feţei. Asta şi din cauza purtării în mod îndelungat a măştii de protecţie. Nu trebuie să renunţăm la mască, dar, dacă avem probleme ale pielii, trebuie să fim foarte atenţi la îngrijirea pe care o acordăm pielii şi la tipul de creme pe care le folosim pe sub mască”, a spus pentru TVR Iaşi dr. Elena Crihan. 

Cât mai puţin machiaj

Potrivit acesteia, porii noştri luptă deja împotriva transpiraţiei şi a bacteriilor de sub mască, aşadar e recomandat să nu încărcăm tenul şi cu machiaj. Dacă ne dăm joc masca de multe ori în timpul zilei şi vrem să avem o anumită acoperire a tenului, o cremă hidratantă nuanţatoare este cea mai recomandată.

„Recomand persoanelor cu acnee să evite utilizarea cremelor colorate şi a fondului de ten pentru a evita încărcarea suplimentară a pielii cu produse inutile. Fricţiunea datorată utilizării măştii şi a vorbitului evident că va altera bariera cutanată şi aceasta va fi mai predispusă să dezvolte anumite afecţiuni, cum este acneea de mască”, ne explică medicul specialist în dermato-venerologie.

Curăţarea tenului

Întrucât impurităţile, sebumul, transpiraţia şi bacteriile se acumulează pe pielea de sub mască, este esenţial să ne spălăm pe faţă atât înainte, cât şi după purtarea măştii, pentru a evita iritaţiile. „Dacă ai tenul deja iritat, caută un gel de curăţare delicat. În cazul în care pielea ta este predispusă la acnee, caută un gel cu acid salicilic, care elimină impurităţile ce pot înfunda porii”, recomandă medicii. 

De asemenea este foarte important să ne menţinem tenul hidratat. „Trebuie să ne menţinem tenul cât mai hidratat pe parcursul zilei pentru a fortifia bariera cutanată. Recomand ingrediente reconfortante precum ceramidele, glicerina şi niacinamida, care îmbunătăţesc nivelul de hidratare a pielii”. 

Zonele cele mai afectate de acnee sunt obrajii şi bărbia, iar la unii pacienţi aceasta se poate prelungi şi pe gât. 

Nu doar o problemă estetică

Acneea este o reală problemă de sănătate, nu doar un estetică. În primul rând, ridică semne de întrebare cu privire la sănătatea pielii. 

În al doilea rând, acneea poate semnaliza alte afecţiuni şi poate determina probleme emoţionale. Tocmai de aceea, părinţii adolescenţilor care suferă de acnee nu ar trebui să amâne vizita la dermatolog. Cu îngrijire adecvată şi tratament de specialitate, acneea poate fi ţinută sub control. 

„Tratamentele pentru acnee sunt tratamente care se discută cu anii. Chiar dacă tratăm puseul şi în acest timp menţinem o piele frumoasă, pielea frumoasă se va menţine cu tratament permanent. Însă nu toate tratamentele înseamnă medicamente”.

Uneori, acneea este agravată chiar de tratamentul sau îngrijirea neadecvată. Nu de puţine ori, tinerii, din dorinţa de a acoperi urmele lăsate de acnee, acoperă în mod greşit pielea cu farduri sau creme nepotrivite. Alteori, folosesc produse de îngrijire care fac mai mult rău decât bine, exagerează cu ele sau traumatizează pielea, „storcând" coşurile. Sau, influenţaţi de ceea ce văd în social-media sau la prieteni, schimbă tratamentul recomandat de specialist. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

SURSE Vot unanim pentru publicarea înregistrării cu declaraţia lui Dacian Cioloş despre o eventuală demisie

Medicul Costel Atanasiu, virusolog: „Fostele ţări comuniste au cele mai mici rate de vaccinare. Virusul a zburdat liber“ INTERVIU

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite