Alertă de gradul 0 în lumea interlopă din România. Justiţia şi-a dat acceptul ca interlopii Corduneanu să afle martorii cu identitate protejată care i-au „turnat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Maramureş au cerut DIICOT desecretizarea documentelor privind martorii cu identitate protejată din dosarul clanului Corduneanu. Interlopii ar putea astfel afla cine sunt cei care au dat declaraţii sub caracter confidenţial împotriva lor. Pronunţarea a fost stabilită iniţial pentru 14 noiembrie însă magistraţii au dispus repunerea cauzei pe rol.

După ce judecătorii de la Tribunalul Maramureş au decis, în urmă cu două săptămâni, să încheie procesul şi să se pronunţe în acest caz miercuri a fost luată o decizie surprinzătoarea în acest dosar. Judecătorii de la Maramureş au decis, în ziua în care trebuiau să pronunţe sentinţa, să repună pe rol acest dosar invocând suspiciuni cu privire la existenţa martorilor cu identitate protejată invocaţi de Parchet. 

Judecătorii marmureşeni vor să afle cu nume şi prenume identitatea celor care îi acuză pe Corduneni de fapte de crimă organizată, cerând expres DIICOT să furnizeze această listă. 

Ce au decis judecătorii 

Decizia vine după ce avocaţii clanului Corduneanu au invocat suspiciuni cu privire la existenţa martorilor cu identitate protejată. „Aceşti martori, furnizează informaţii în prezenta cauză cu privire la toţi inculpaţii şi referitor la toate capetele de acuzare, declaraţiile lor practic identice inclusiv ca şi modalitate de exprimare, aspecte care genereză reale suspiciuni cu privire la modul în care au fost obţinute, identitatea persoanelor şi realitatea cuprinsului lor. Nu se poate da eficienţă unor astfel de declaraţii, în măsura în care acestea nu se coroborează şi cu alte mijloace de proba directe şi palpabile”, au invocat avocaţii interlopilor. 

Cu ocazia deliberării, se arată în minuta Tribunalului Maramureş, judecătorii au constatat că DIICOT Iaşi nu comunicat ordonanţele de atribuire a identităţii fictive a martorilor protejaţi care nu au fost în instanţă. 

“Instanţa apreciază că aceste documente sunt absolut necesare în vederea aprecierii loialităţii şi legalităţii administrării probelor, care beneficiază de regimul confidenţialităţii. De asemenea, pentru aceleaşi considerente, respectiv administrarea probelor cu respectarea principiului loialităţii şi legalităţii, instanţa urmează să solicite DIICOT Iaşi să precizeze dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie a tuturor persoanelor audiate în cauză sub o altă identitate, urmând să solicite DIICOT Iaşi desecretizarea ordonanţelor de atribuire a identităţii fictive a martorilor, dacă starea de pericol care a determinat iniţial această procedură de audiere a persoanelor nu mai subzistă”, au decis judecătorii marmureşeni. 

Reacţia DIICOT

Astfel, dosarul a fost repus pe rol iar următorul termen de judecată va avea loc pe 25 noiembrie, atunci când la instanţă sunt aşteptaţi şi fraţii Corduneanu. Apărătorii membrilor clanului Corduneanu spun că decizia instanţei este una corectă şi întâresc ideea problemei martorilor cu identitte protejată.

„Este un demers corect, care se impunea a fi făcut cu atât mai mult cu cât apărarea a combătut vehement declaraţiile martorilor cu identitate protejată ca şi mijloc de probă. Nu ştim cine sunt, nu am avut posibilitatea niciodată să verificăm declaraţiile date. Acestea sunt trase la indigo iar aceşti martori furnizează informaţii despre toate capetele de acuzare. Am avut dubii cu privire la existenţa în fizic a acestor persoane. Avem convingerea că soluţia pronunţată în final va fi una legală şi corectă. Eu până la momentul acesta nu am mai întâlnit o situaţie de genul acesta într-un dosar de asemenea anvergură”, ne-a spus avocata Anca Drăgoi. 

image

Contactat telefonic, şeful DIICOT Iaşi, Cătălin Prisecaru, a precizat că instanţa nu a comunicat nicio solicitare instituţiei pe care o conduce şi a refuzat să ofere vreun comentariu pe marginea soluţiei de ieri.  

Dosarul Cordunenilor a fost trimis în instanţă în 2010, atunci când majoritatea membrilor importanţi ai grupării se aflau în spatele gratiilor. Metodele de teroare şi de îmbogăţire a clanului, precum şi discuţii detaliate despre modul în care Cordunenii subjugaseră Iaşul erau prezentate în clar în actele de la dosarul instrumentat de procurorul Vasile Chifan, ajuns între timp la Parchetul de pe lăngă Curtea de Apel. În cei cinci ani de proces, toţi membrii importanţi ai clanului, fără excepţie, au fost eliberaţi din arest preventiv şi s-au întors la Iaşi. 

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri UPDATE

Clanurile care conduc Moldova. Cine sunt Corduneanu, Mararu sau Hassan

O femeie "le-a mâncat banii" Cordunenilor (UPDATE)

Reţeta Clanului Corduneanu de a scoate bani de pe urma hoţilor/ INTERCEPTĂRI ŞOC

EXCLUSIV Costel Corduneanu, de la medalii la cătuşe (VIDEO)

Clanul Corduneanu se regrupează pe Facebook după ce a scăpat de puşcărie

Vipurile interlopilor la petrecerile clanului Corduneanu (VIDEO ŞI AUDIO)

Clanul Corduneanu a fost pus în libertate (UPDATE)

Costel Corduneanu către un ofiţer de Poliţie: „Eu păstrez liniştea în oraş"

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite