Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu, îngenuncheat de afacerea „Transformatorul" FOTO Mediafax
Relu Fenechiu, îngenuncheat de afacerea „Transformatorul" FOTO Mediafax

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu făcea, în anii studenţiei, bişniţă cu blugi, în căminele Campusului Studenţesc ”Tudor Vladimirescu” din Iaşi. Spiritul de întreprinzător s-a întors împotriva sa şi i-a adus, vineri, o condamnare la cinci ani de puşcărie. Afacerea „Transformatorul“ nu este, însă, singura din care baronul liberal a avut de câştigat sume importante de la stat.

Vechea ambiţie a lui Relu Fenechiu de a prelua portofoliul Ministerului Transportului a dus la apariţia unei situaţii unice în România postdecembristă: un ministru în funcţie este condamnat la închisoare cu executare.

În cazul lui Relu Fenechiu, completul de trei judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României a decis, vineri, să îl condamne pe fostul ministru la cinci ani de închisoare cu executare, în afacerea „Transformatorul“.

lucian fenechiu

Prin aceeaşi sentinţă, fratele liberalului, Lucian Fenechiu (foto dreapta), partener de afaceri al baronului ieşean, a primit şi el cinci ani de închisoare. Alţi doi foşti directori generali din cadrul Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, Ion Mărghidan şi Ioan Turbatu, au primit câte şase ani de închisoare. De asemenea, Petru Andronache, ex-director comercial la aceeaşi instituţie, a fost condamnat la şapte ani de închisoare. Un partener de afaceri de-al fraţilor Fenechiu, Mihai Bogdan Damian, a primit cinci ani de puşcărie. Sentinţa nu este definitivă şi a fost deja atacată cu recurs atât de Fenechiu, cât şi de procurori, care cer ca fostul ministru să primească 15 ani de închisoare.

BIŞNIŢĂ CU BLUGI ÎN STUDENŢIE

Traseul de la simplu afacerist la ministru condamnat a fost plin de episoade controversare în cazul liberalului ieşean. Cariera politică a baronului liberal Relu Fenechiu a crescut, de-a lungul anilor, proporţional cu succesul pe care acesta l-a avut în afaceri. În prezent, Relu Fenechiu are, la vedere, lanţul de firme Fene Group, un trust „cu lipici“ la banii statului.

Înainte de a deveni un prosper afacerist, ex-ministrul Transporturilor a fost bişniţar. Se întâmpla înainte de Revoluţie, când Fenechiu, student la Facultatea de Construcţii de Maşini, în Iaşi, le vindea blugi colegilor de cămin, din campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu“. Tot atunci, mai câştiga bani şi din închirierea unui videoplayer. Primul pas important în afaceri avea să-l facă în primii ani de democraţie.

Într-un interviu acordat în 2007, liberalul ieşean povestea că, în 1990, a împrumutat 200 de dolari de la un prieten. Cu ajutorul acestor bani, liberalul şi-a deschis firma de construcţii, trambulina care avea să-l lanseze atât în afaceri, cât şi în politică.

ASCENSIUNEA ÎN POLITICĂ

În politică, ca şi în afaceri, Fenechiu a pornit de jos. În 1996 a devenit membru al Organizaţiei Municipale PNL Iaşi, povestind, câţiva ani mai târziu, că mentorul său a fost ex-liberalul Bogdan Olteanu, în prezent viceguvernatorul Băncii Naţionale şi cel care l-ar fi sfătuit să intre în politică.

În doar doi ani, Fenechiu a fost votat în funcţia de vicepreşedinte al aceleiaşi organizaţii de la Iaşi, iar de la începutul anilor 2000 a devenit o piesă importantă şi la nivel naţional. Mai întâi, ca membru al Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali a PNL, după care, din 2004, ca deputat. În acelaşi an, a fost votat şi preşedinte de organizaţie a peneliştilor ieşeni. Paralel vieţii politice, între 2000 şi 2004, a ocupat funcţia de consilier judeţean la Iaşi.

MINIŞTRII „PREMIERULUI DIN UMBRĂ“

Explozia popularităţii politice a lui Fenechiu a avut loc spre finalul primului său mandat de deputat. Ajuns una dintre piesele grele la nivel naţional în cadrul PNL, baronul a propulsat, în timpul guvernării Tăriceanu, nu mai puţin de trei miniştri. Datorită influenţei sale la nivel central, Fenechiu era supranumit, în cercurile politice, „premierul din umbră“. Numele a doi dintre oamenii lui Fenechiu propulsaţi, în 2007, în Guvern, Tudor Chiuariu şi Cristian Adomniţei, au apărut şi ele, de-a lungul timpului, în dosarul „Transformatorul”.

Adomniţei (foto dreapta), în prezent şeful Consiliului Judeţean Iaşi, a fost numit ministrul Educaţiei în primăvara lui 2007. Apropiatul lui Fenechiu a devenit celebru câteva luni mai târziu, după ce a fost umilit de nişte copii de clasa a V-a, care i-au spus că steagul UE are 12 stele, în timp ce şeful Educaţiei i-a contrazis, spunând eronat că are 15. Acuzat de premier că a folosit elicopterul MIRA pentru a ajunge la propria nuntă, Adomniţei a fost revocat din funcţie de Călin Popescu Tăriceanu, în octombrie 2007.

image

Un alt pupil de-al lui Relu Fenechiu a fost şi Cristian David, fost ministru de Interne în aceeaşi guvernare Tăriceanu şi, totodată, ginerele lui Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ a României. Tudor Chiuariu, tot apropiat al baronului ieşean, a fost ministru al Justiţiei şi a avut şi el probleme cu legea fiind, recent, achitat într-un dosar al DNA. Chiuariu a fost acuzat că a stat la baza emiterii Hotărârii de Guvern privind regimul juridic al unei clădiri de pe Calea Victoriei, transferate în aprilie 2007 din administrarea Consiliului General al municipiului Bucureşti în cea a companiei Poşta Româna. Clădirea era proprietate publică a statului. Fostul şef al DNA Daniel Morar a cerut începerea urmăririi penale asupra sa, iar şeful statului, Traian Băsescu, a făcut, atunci, apel public, cerând demiterea lui Chiuariu. În urma presiunilor, tânărul jurist din Iaşi şi-a dat demisia.

ÎNCHISOARE PENTRU OAMENII BARONULUI

Influenţa lui Fenechiu a fost, de-a lungul anilor, foarte mare şi la nivelul Iaşiului. Este de notorietate faptul că fostul prefect de Iaşi Radu Prisăcaru (foto dreapta) a fost susţinut pentru această funcţie de şeful său de partid, Relu Fenechiu. Cariera lui Prisăcariu s-a întrerupt brusc după ce, în 2006, a fost arestat preventiv şi, un an mai târziu, trimis în judecată pentru corupţie, în dosarul „Mită la prefect“. În decembrie 2011, prima instanţă l-a condamnat pe Radu Prisăcariu la patru ani de închisoare cu executare şi, cum decizia nu este definitivă, Prisăcariu s-a putut stabili în Anglia.

prisacaru radu

În acelaşi dosar, a fost condamnat la închisoare şi omul de afaceri ieşean Cristian Maftei, finul liberalului Crin Antonescu, preşedintele Senatului. Maftei, apropiat al liberalilor ieşeni, a primit cinci ani de puşcărie cu executare, sentinţa nefiind definitivă.

Pe lista oamenilor propulsaţi de Fenechiu la Bucureşti se numără şi pupilul său Mugur Cozmanciuc, care a fost numit directorul Oficiului de Cadastru Iaşi, apoi director de marketing al CET Iaşi şi, în mai 2012, secretar de stat la Mediu, în Guvernul Ponta 1.   

RUŞANU, NAŞUL LUI FENECHIU

Dan Radu Ruşanu (foto dreapta), preşedinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi, până în aprilie 2013, parlamentar şi vicepreşedinte al PNL, este naşul de cununie al lui Relu Fenechiu. Nunta liberalului ieşean a avut loc în 2007, într-un castel din Viena, la care au fost invitaţi doar prietenii acestuia. Printre ei, omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, Cristian Adomniţei, Tudor Chiuariu şi Cristian David. Prin firmele deţinute de familia sa, Ruşanu este partener cu Fenechiu la ridicarea unui hotel în controversatul ansamblu imobiliar Palas din Iaşi, al cărui investitor este Iulian Dascălu, supranumit ”Regele mall-urilor”, având astfel de centre comerciale în Iaşi, Cluj, Timişoara şi Suceava.

rusanu

Averea lui Fenechiu, pusă sub sechestru

Prin sentinţa Curţii Supreme, de vineri, s-a menţinut şi sechestrul asigurator pus pe o parte dintre bunurile lui Relu Fenechiu, încă din perioada în care acesta era cercetat de procurorii anticorupţie. Liberalul are sub sechestru un autoturism BMW X6, estimat la 223.000 de lei, dar şi trei terenuri din Iaşi, a căror suprafaţă totală este de 4.900 de metri pătraţi. Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Relu Fenechiu, postată pe site-ul Ministerului Transporturilor, fostul ministru mai are moştenire un teren şi o casă în Dărmăneşti (judeţul Bacău), localitatea sa de baştină, locuinţă care figurează ca moştenire. De asemenea, pe numele soţiei sale, Mariana Fenechiu, mai apar un apartament în Abrud şi o casă de locuit la Roşia Montana.

În acelaşi document, pe lângă BMW X6 pus sub sechestru, Fenechiu a mai trecut că deţine două autoturisme, un Mercedes şi un Hyundai. De asemenea, este proprietarul unor bijuterii şi opere de artă, în valoare de 80.000 de euro. La bănci nu are decât două depozite, cu o valoare totală de 30.000 de lei. În 2011, din dividendele de la Fene Group, unde este acţionar majoritar, Fenechiu a câştigat 1,5 milioane de lei. Până la jumătatea lui 2012, a mai încasat 400.000 de lei, potrivit documentului citat. În zona rezidenţială Bucium din Iaşi, prin intermediul firmelor sale, Relu Fenechiu a ridicat un cartier de vile, denumit „I.C. Brătianu“.

dobos

O bună parte din averea lui Fenechiu se datorează tranzacţiilor imobiliare din acel cartier. Printre persoanele care, de-a lungul anilor, au ajuns să locuiască în cartierul său se numără actualul parlamentar Anton Doboş (foto dreapta), cel propulsat de Fenechiu, în trecut, la şefia Finanţelor Publice Iaşi. Un alt personaj despre care s-a speculat, în trecut, că ar fi primit o vilă în cartierul lui Fenechiu este şi fostul prefect de Iaşi, Radu Prisăcaru.

Zbuciumata istorie a „Transformatorului“

Relu Fenechiu, fratele său Lucian şi ceilalţi patru complici din dosarul „Transformatorul“ au fost trimişi în judecată de procurorii DNA anul trecut. Faptele imputate sunt plasate de procurori între anii 2002 şi 2005, atunci când firmele controlate de Relu Fenechiu ar fi vândut mai multe transformatoare vechi către SISEE Moldova, la preţuri de catalog. Prejudiciul cauzat statului prin acele tranzacţii se ridică la 7,5 milioane de lei, în timp ce pe transformatoarele cumpărate din bani publici s-a pus praful, ele nefiind folosite. Procurorii au început urmărirea penală în octombrie 2008. Ancheta a stagnat o perioadă, trimiterea în judecată având loc abia în iunie 2012, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare.

Baronul de Iaşi, abonat la contracte grase pe banii statului

Afacerea „Transformatorul“ nu este singura din care fostul ministru al Transporturilor a avut de câştigat sume importante de la stat. Primul business controversat a ajuns subiect de presă în 1999, după ce liberalul a câştigat prin firma sa de construcţii, Fene Group, lucrări de reabilitare, în valoare de 100.000 de lei, la Centrul de Plasament din Budăi, judeţul Iaşi.

Banii proveneau de la două fundaţii, însă firma lui Fenechiu a fost aleasă la recomandarea fostei directoare a Centrului, Angela Baciu Mata. Ulterior, liberalul a recunoscut că este prieten de familie cu aceasta. Şefii Consiliului Judeţean Iaşi, administratorul Centrului, l-au acuzat, la acea vreme, pe Fenechiu că a supraevaluat valoarea lucrărilor.

AFACERI ŞI ÎN TIMPUL MANDATULUI DE MINISTRU

O afacere care a ajuns la DNA a fost în 2006, când Fenechiu a primit, fără licitaţie, de la Agenţia Judeţeană Pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Iaşi, condusă atunci de colega sa de partid, Gabriela Vasilache (foto dreapta), lucrări de 300.000 de lei, pentru amenajarea unui Centru de Formare Profesională.

vasilache

Ulterior, firma lui Fenechiu a mai primit de la AJOFM, tot fără licitaţie, şi lucrările de refacere a instalaţiei sanitare a Centrului, estimate la alte 300 de mii de lei. După această afacere, Fene Group a intrat în vizorul DNA, care a cercetat felul în care firma încheia contractele cu statul. Afacerile lui Fenechiu au crescut spectaculos după 2007, fiind doar pe profit. Numai pentru Fene Group, cifra de afaceri crescuse de la 9,8 milioane de lei, în 2008, la 30,2 milioane de lei, în 2009. Şi în timpul actualei guvernări USL, afacerile lui Fenechiu cu statul au fost înfloritoare. În octombrie 2012, Fene Group a primit, prin negociere directă, un contract de 23.840 de lei, semnat cu Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA, pentru reabilitarea unui centru sportiv din Iaşi.

În noiembrie 2011 şi în martie 2012, aceeaşi companie de stat mai semnase cu firmele deţinute de Fenechiu încă două contracte, cu o valoare de peste 400 de mii de lei. Bani de la stat i-au venit şi de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. În noiembrie 2012, prin licitaţie publică, Relu Fenechiu a câştigat un contract pentru lucrări de construcţii. După numirea sa ca ministru, în decembrie 2012, universitatea ieşeană i-a oferit lui Fenechiu alte două contracte, de data aceasta fără licitaţie, ci prin cerere de ofertă. Întreaga afacere a ajuns la 390 de mii de lei. 

Bani de la stat au ajuns în conturile lui Relu Fenechiu, prin firmele sale, şi din contracte încheiate cu spitalele din Iaşi. Nu mai puţin 380 de mii de lei au ajuns la Fene Group, fără licitaţie, după ce compania deţinută de baronul liberal a semnat două contracte cu spitalele ”Sfântul Spiridon” şi cel de Recuperare, în 2012 şi 2013. Compania Fene Group este deţinută, în proporţie de 96%, de Relu Fenechiu, restul de acţiuni aparţinându-i fratelui său, Lucian. 

______________________________________________________________________________

Cum a crescut afacerea Fene Group

FENE GROUP  CIFRĂ DE AFACERI        PROFIT             SALARIAŢI
2012                                 11,7 mil lei      3,53 mil. lei          141
2011                                25,1 mil. lei      6,7 mil lei             180
2010                                12,2 mil. lei     11,7 mil. lei           137
2009                                30,2 mil. lei     2,1 mil. lei             136
2008                                  9,8 mil. lei     0,37 mil. lei           167
2007                                  9,1 mil. lei     0,92 mil. lei           143

______________________________________________________________________________

Reacţii după condamnarea
lui Relu Fenechiu

Imediat după pronunţarea judecătorilor, vineri, în dosarul „Transformatorul“, au urmat şi reacţiile politice.

Relu Fenechiu, deputat PNL: ”Mă voi lupta în continuare. Ştiindu-mă nevinovat, nu am tratat procesul cu seriozitate, însa, din acest moment, îl voi trata". Premierul Victor Ponta (PSD): „Nu îmi pare rău că l-am numit ministru, în cele şase luni a fost unul dintre miniştrii cei mai eficienţi, şi îmi pare rău să pierd un ministru ca el“,  Crin Antonescu (PNL), preşedintele Senatului: „Ministrul Relu Fenechiu şi-a făcut datoria, s-a dovedit un ministru competent şi a reuşit două lucruri extrem de importante pentru România: deblocarea fondurilor europene şi privatizarea CFR Marfă“. Deputatul Elena Udrea (PDL): „USL obţine încă o performanţă: a făcut din România singura ţară europeană în care un ministru a fost condamnat penal. Mulţumim, USL!“. Emil Boc (PDL): „Decizia judecătorilor este o puternică lovitură dată Guvernului şi prim-ministrului Victor Ponta, în special. Decizia politică a prim-ministrului de a menţine în Guvern un ministru penal a afectat aderarea României la Spaţiul Schengen şi rapoartele UE pe Justiţie“.

Silaghi şi Cozmanciuc, posibili înlocuitori.

Liberalii se reunesc, la începutul acestei săptămâni, în cadrul Biroului Politic Naţional, pentru a decide numele viitorului ministru al Transporturilor. Cele mai vehiculate nume de posibili înlocuitori sunt Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ponta I, şi Mugurel Cozmanciuc, apropiatul lui Fenechiu.

Politologul ieşean Sorin Bocancea este de părere că sentinţa dată în cazul lui Relu Fenechiu nu înseamnă neapărat şi sfârşitul vieţii sale politice: „Societatea românească nu are capacitatea de a respinge frauda. Să ne uităm la bocetul naţional faţă de ancheta de la Bacalaureat. Nu avem o societate care să sancţioneze astfel de situaţii. Avem o societate care nu sancţionează nici măcar atunci când merge la vot. Să nu uităm că la alegerile trecute au fost persoane care aveau probleme cu legea care au fost votate de electorat. Să treacă acest moment şi veţi vedea că vor apărea bocitori şi în cazul domnului Fenechiu“.  (Alina Boghiceanu)
 

Citeşte si:

Relu Fenechiu: „Oficial am fost demis. Constituţional am fost revocat“

Vicepreşedintele PNL, Relu Fenechiu, a declarat că s-a întâlnit sâmbătă cu premierul Victor Ponta pentru „a-i preda” mandatul de la Ministerul Transporturilor. El a confirmat că l-a sunat vineri pe premierul Ponta pentru a-şi prezenta demisia de la minister, dar că nu există un document oficial depus la Guvern.

Cătălin Striblea, despre FENEGRUP: „Aşa a ajuns Relu doar ministrul trenurilor”

„Prin 2011 circula informaţia că Relu Fenechiu s-ar fi dus la Cotroceni să negocieze o eventuală împrietenire a PNL-ului cu un PDL slăbit. Traian Băsescu ar fi dorit astfel o ranforsare a dreptei pe lângă un guvern din ce în ce mai lipsit de popularitate. Nu ştiu ce ar fi dorit Relu Fenechiu, care ar fi fost însoţit la întâlnire de Teodor Meleşcanu”, scrie jurnalistul Cătălin Striblea, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

„Domnul Relu Fenechiu, deputat naţional-liberal de Iaşi şi, până ieri, ministru al Transporturilor în Guvernul Victor Ponta este un politician creat „prin sine însuşi”. Într-un timp rezonabil, dacă ne raportăm la evoluţia postcomunistă a societăţii româneşti, Relu Fenechiu a reuşit să acumuleze capital economic pe care apoi l-a convertit în capital politic”, scrie politologul Daniel Şandru, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

În anii studenţiei, Relu Fenechiu vindea blugi colegilor din cămin. Imediat după Revoluţie, s-a împrumutat de 200 de dolari cu care şi-a deschis o firmă de construcţii care l-a propulsat în afaceri şi în politică.

VIDEO Ponta: „Am vorbit de două ori cu Fenechiu, mi-a confirmat de fiecare dată că demisionează“

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că a vorbit de două ori la telefon cu Relu Fenechiu, iar acesta a precizat de fiecare dată că demisionează, astfel că l-a informat în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu.

Elena Udrea, despre condamnarea lui Relu Fenechiu: Mulţumim, USL!

Deputatul PDL Elena Udrea a scris pe o reţea socială că USL a făcut din România singura ţară europeană în care un ministru a fost condamnat penal, obţinând astfel “încă o performanţă”.

„Dosarul Transformatorul“. Fenechiu, prima declaraţie după sentinţă: „Până acum, nu am tratat cu seriozitate procesul, ştiindu-mă nevinovat“

Ministrul demisionar al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat pentru Mediafax că  până în prezent nu a tratat cu seriozitate procesul în care este implicat deoarece ştia că este nevinovat, dar că din acest moment va trata cu seriozitate cazul. Totodată, acesta a precizat că nu îşi va da demisia din Parlament.

Victor Ponta, interimar la Transporturi în locul lui Relu Fenechiu

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, imediat după condamnarea lui Relu Fenechiu, că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor. Prim-ministrul aşteaptă o nouă propunere din partea PNL.

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Instanţa Supremă a anunţat vineri după-amiază decizia în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut către Electrica Moldova. Ministrul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de cinci magistraţi al Curţii Supreme.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite