Zi grea pentru Traian Berbeceanu: au loc noi audieri în dosarul fostului şef al BCCO Alba şi al foştilor săi anchetatori

Zi grea pentru Traian Berbeceanu: au loc noi audieri în dosarul fostului şef al BCCO Alba şi al foştilor săi anchetatori

Traian Berbeceanu. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Traian Berbeceanu şi foştii săi anchetatori sunt chemaţi în faţa instanţei, în celebrul dosar al fostului şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba. Procesul care are loc, marţi, 26 aprilie,  la Curtea Militară de Apel din Bucureşti este unul complex, în care Traian Berbeceanu este atât parte civilă cât şi inculpat, iar procurorii care l-au anchetat au fost acuzaţi că au fabricat probele incriminatorii.

Fostul şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, este chemat în faţa instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, în dosarul penal în care a fost trimis în judecată alături de anchetatorii săi, fostul procuror şef al DIICOT Alba, Alin Mureşan, fostul procuror DIICOT, Nicolaie Cean, şi fostul ofiţer de poliţie al BCCO Alba, Alin Muntean. Alţi inculpaţi, afacerişti acuzaţi că au făcut parte din grupări infracţionale care au avut legătură cu infracţiunile menţionate în rechizitoriul DIICOT, sunt aşteptaţi în faţa instanţei.

Ce probe au fost admise
La termenul precedent, din 6 aprilie 2016, instanţa a admis cererile de probatorii formulate de Ioan Mureşan, astfel: proba referitoare la solicitarea ordonanţei de disjungere din dosarul nr. 386D/P/2013 al DIICOT – Structura Centrală emisă la 07.11.2013 (pct. 9) şi proba constând în adresa DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia nr. 1966D/IX/1/213 din care reiese că inculpatul Berbeceanu Traian nu a sesizat DIICOT cu nicio faptă posibil săvârşită de către Litera Cristina sau Simota Alin .

Înalta Curte a admis cererile de probatorii formulate de inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian, astfel: proba privind solicitarea interceptărilor discuţiilor telefonice purtate de Cupeţiu Monica la data de 18.02.2012, realizate în dosarul nr.71D/P/2012, de la DIICOT Alba Iulia (pct.1); proba privind solicitarea de la DNA – Structura Centrală a celor trei convorbiri telefonice avute de martorul Braicu Nicolae cu martorul Stanciu Mircea aflate pe suporţii optici; proba constând în înregistrarea discuţiei purtate în mediu ambiental între Berbeceanu Traian şi martorul Ilisei Mircea aflată pe suport DVD-R; proba privind solicitarea de la DIICOT – Structura Centrală a suportului optic conţinând listingurile posturilor telefonice folosite de Berbeceanu Traian pentru luna octombrie 2012 obţinute în dosarul nr.13D/P/2012 al DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia; proba privind solicitarea de la DIICOT Serviciul Teritorial Alba Iulia a listingurilor telefonice şi înregistrărilor convorbirilor telefonice purtate de soţii Biriescu în perioada 15.10.2013-23.10.2013 şi alte două probe cu înscrisuri. De asemenea, magistraţii au admis cereri probatorii formulate de inculpaţii Rusu Anca, Rusu Gheorghe, Urs Ion Vasile, a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

 

 

Cereri respinse la termenul precedent
Alte solicitări ale inculpaţilor au fost respinse. Printre ele a fost proba cu înscrisuri solicitate de către Ioan Mureşan de efectuare a unor adrese către DIICOT, Structura Centrală pentru a se comunica dacă în iulie 2013 a fost efectuat un referat clasificat şi centralizat cu aspectele privind activitatea lui Berbeceanu Traian (management şi alte fapte) şi dacă aspectele au fost verificate (cu privire la care s-a prorogat pronunţarea prin încheierea din data de 10 decembrie 2016). La fel s-a procedat şi faţă de proba cu înscrisuri solicitate de către inculpatul Mureşan Ioan, prin apărătorul ales, respectiv de transcriere a înregistrării convorbirii cu Laza Adina, considerată lipsită de utilitate având în vedere că martora a fost audiată în şedinţă publică. De asemenea, a fost respinsă şi proba cu înscrisuri constând în solicitarea de la DIICOT - Structura Centrală a înregistrărilor convorbirilor telefonice şi ambientale realizate în dosarul 13/D/P/2011 de Berbeceanu Traian şi Moş Ovidiu. Proba cererii de recuzare a procurorului Mureşan Ioan formulată de Berbeceanu Traian a fost respinsă. A fost respinsă şi proba declaraţiilor formulate la DIICOT – Structura Centrală în dosarul nr. 386D/P/2013 de martorii Litera Cristian, Litera Simina şi Ioiescu Ovidiu, precum şi transcrierea înregistrării dintre Ioiescu Ovidiu şi Berbeceanu Traian publicată de acesta din urmă pe blogul lui Robert Wagner. Instanţa a respins mai multe cereri probatorii formulate de Traian Berbeceanu şi ale inculpaţilor Alin Muntean, Anca Rusu şi Gheorghe Rusu. Marţi, la Curtea Militară de Apel vor fi audiaţi martorii Ciorbă Dănuţ şi Răveanu Gabriel, iar în 5 mai vor fi audiaţi martorii Ţuculescu Nicolae, Axinia Tiberiu şi Bratu Daniela, a informat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Dosarul cu întorsături spectaculoase

În octombrie2013, Traian Berbeceanu a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, şi apoi arestat preventiv, pentru o lună, într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea ilegală a unor grupări infracţionale. Poliţistul din Deva a fost înlăturat de la conducerea BCCO Alba, însă ulterior şi anchetatorii săi au fost puşi sub învinuire de Direcţia Naţională Anticorupţie, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe Berbeceanu.

Dosar şi pentru foştii anchetatori ai poliţistului

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Dosarul are ca obiect infracţiuni de corupţie. Obiectele secundare ale dosarului sunt delapidarea, luarea de mită, mărturia mincinoasă, represiunea nedreaptă, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul în declaraţii, infracţiunea de spălare de bani, infracţiuni de evaziune fiscală, abuzul în serviciu, infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte personae, constituirea unui grup infracţional organizat.


 

Vă recomandăm şi:

Povestea Mirelei Litera, „femeia fatală” dintre Simota şi Litera, devenită martor împotriva „Comisarului Cattani”

Dosarele în care sunt cercetaţi baronul Văii Jiului Alin Simota, liderul interlopilor Cristian Litera şi fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu au un numitor comun: Mirela Simina Litera. Tânăra a fost soţia milionarului Alin Simota, apoi a devenit soţia fostului său om de încredere Cristian Litera, iar recent a depus mărturie în dosarul în care a fost arestat Traian Berbeceanu.

EXCLUSIV VIDEO Soţia „Comisarului Cattani” despre ziua arestării: „I-am spus copilului că Traian e în străinătate”

Gabriela Berbeceanu, soţia comisarului şef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a povestit pentru adevarul.ro despre cum a trăit cele mai grele momente din întreaga carieră a soţului ei, arestat în prezent într-un dosar în care a fost acuzat de favorizarea unor grupări infracţionale. „Îi spun fiului meu, în vârstă de nouă ani, că tatăl lui este plecat în străinătate”, se destăinuie Gabriela.

FOTO VIDEO Traian Berbeceanu a fost ridicat de mascaţi. Declaraţie şocantă a şefului BCCO Alba despre dosarul său

Traian Berbeceanu, şeful Biroului de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, a fost ridicat în această dimineaţă de jandarmi pentru a fi adus la audieri, într-un dosar în care este învinuit de favorizarea infractorului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: