VIDEO Alun, satul unic în lume. Ce văd oaspeţii din ţinutul pustiu aflat la capătul drumului de marmură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de marmură din satul Alun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Biserica de marmură din satul Alun. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Deşi a rămas aproape pustiu, satul Alun, din Ţinutul Pădurenilor, impresionant prin biserica, drumul, casele şi cariera sa din marmură, a devenit în ultimii ani o destinaţie atractivă pentru turiştii veniţi din toate colţurile ţării.

Într-o zi obişnuită de vară, satul Alun (comuna Bunila), aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, în Ţinutul Pădurenilor numără mai mulţi turişti decât localnici.

GALERIE FOTO

Cel puţin 50 de case cu fundaţii de marmură, construite fie din materialul adus de la cariera de marmură din vecinătate, fie din lemnul tăiat din vastele păduri din împrejurimi şi prelucrat de meşterii locali au rămas pustii.

Câteva gospodării sunt însufleţite de câte un vârstnic, venit să le îngrijească pe timp de vară, sau de câte un localnic întors după mult timp în satul natal pentru a-şi reface gospodăria. În schimb, pe drumul de circa doi kilometri de la intrarea în sat urcă aproape zilnic maşinile oaspeţilor curioşi de frumuseţea şi pitorescul locului. 

Drumul pavat cu marmură de la cariera din deal a devenit el însuşi o atracţie turistică, deşi starea sa nu este tocmai bună.

   

Drumul a fost înfiinţat în anii ´60, pentru localnici şi camioanele care transportau marmura în toate colţurile ţării. „Marmura de Alun” a fost folosită la construcţia Casei Poporului, dar şi pentru a împodobi vila familiei Ceauşescu din cartierul Primăverii. Cu ea au fost ridicate o mulţime de case şi biserici, una dintre cele mai interesante dintre putând fi vizitată în centrul satului.

satul alun

Biserica – monument, despre care cele două călugăriţe care o au în grijă susţin că este unică în lume, a fost ridicată din blocuri de marmură la mijlocul anilor ’30, de preotul Petru Roşu, şi a fost pictată în frescă la începutul anilor ‘60. Preotul satului, erou în Al Doilea Război Mondial, a sfârşit ca deţinut politic, în închisoarea de la Aiud, după şase ani în care a fost purtat prin temniţele comuniste. 

Biserica ridicată de acesta a fost lăsată apoi în paragină şi resturată abia în ultimii ani, când aici au fost aduse să slujească două maici. Cea de-a doua biserică a satului, clădită din lemn în urmă cu trei secole, a fost şi ea restaurată de călugăriţe, după ce ani în şir până în 2018, rămăsese ruinată.

satul alun

În deceniile de comunism, cei mai mulţi localnici au părăsit satul din Ţinutul Pădurenilor, greu accesibil pe timp de iarnă, pentru a trăi în Hunedoara, unde au primit locuinţe noi şi locuri de muncă în combinatul siderurgic şi în fabricile din oraş. 

Declinul industrial al Hunedoarei, completat de llipsa investiţiilor în infrastructură şi în reţelele de apă din zonă, i-a îndepărtat şi mai mult pe pădureni de satele de origine, iar Alun a devenit treptat, un sat fantomă. Versanţii care îl înconjoară, ocupaţi în trecut de păşuni întinse şi terase pe care oamenii locului îşi cultivau grânele sunt însă ocupaţi de o pădure care se întinde de la an la an.

saltul aluncariera marmura
satul alun
saltul aluncariera marmura

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Propunere inedită: lasă oraşul şi vino să trăieşti în satele moţilor, din ţinutul vechilor mine de aur

FOTO VIDEO Povestea satului înmărmurit. Alun, ţinutul de poveste cu 80 de case pustii

Supravieţuitoarele blocului fantomă construit în munţi

FOTO Povestea satelor strămutate pentru lacul Cinciş şi a statuilor misterioase, salvate de furia apelor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite