VIDEO Şoselele din Ţinutul Pădurenilor asfaltate pe bucăţi. Pe ce drumuri se va circula mai bine din această primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumul spre Ghelari, reabilitat parţial. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Drumul spre Ghelari, reabilitat parţial. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Situaţia şoselelor care leagă Hunedoara de Ţinutul Pădurenilor s-a îmbunătăţit. Drumurile spre Lacul Cinciş, Ghelari şi Govâjdia au fost reparate, însă doar pe anumite porţiuni.

Mai multe sectoare din drumurile judeţene 687 E Hunedoara – Ghelari, 687 F Hunedoara – Govăjdia şi 687 D Hunedoara – Lacul Cinciş au fost reabilitate, astfel că localnicii şi turiştii care ajung în Ţinutul Pădurenilor au mai multe motive de satisfacţie.

Lucrările s-au derulat în ultimele săptămâni şi au vizat doar tronsoanele extrem de degradate, care au fost acoperite cu covoare bituminoase. A fost exclus sectorul extrem de degradat din jurul Lacului Cinciş, pe care se derulează proiectul de modernizare a reţelei de apă şi canalizare. Lucrările vor continua pe drumurile judeţene din împrejurimile Hunedoarei, susţin reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Aşteaptă banii pentru reabilitarea completă
Autorităţile speră să obţină finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru reabilitarea comletă a DJ 687 D Teliuc – Topliţa (15,1 kilometri) şi DJ 687 E Hunedoara -Teliucu Inferior – Ghelari - Poeniţa Voinii - Vadu Dobrii (30 de kilometri), din Ţinutul Pădurenilor. Acestea au fost incluse într-un pachet de proiecte dedicate şoselelor turistice din judeţ, alături de alte opt drumuri judeţene din Ţara Haţegului, Retezat şi Valea Streiului. Costurile estimate pentru reabilitarea celor două drumuri din vecnătatea Hunedoarei se ridică la 51,6 milioane de lei.

„Pe drumurile investigate starea de degradare a îmbrăcăminţii rutiere este avansată pe tot sectorul asfaltat, iar degradările apărute sunt specifice structurilor rutiere nerigide. Drumurile analizate au fost modernizate de o bună perioadă de timp, durata de exploatare fiind depăşită. Starea de degradare se explică plin lipsa parţială a lucrărilor de întreţinere la timpul potrivit, prin capacitatea portantă deficitară a structurii rutiere existente şi prin neasigurarea colectării şi evacuării apelor de suprafaţă din zona drumului. De asemenea, pe tot traseul podeţele existente sunt într-o stare tehnică ecorespunzătoare, colmatate şi cu coronamente degradate sau inexistente”, arată expertiza tehnică a celor două drumuri, realizată în 2018.

Tot prin PNDL, în această primăvară se derulează lucrări de modernizare a drumurilor din multe comune ale Ţinutului Pădurenilor. Lista investiţiilor în infrastructură cuprinde: Modernizarea DC 109A Topliţa-Goleş-Dăbâca zona Topliţa-Goleş; Moderninizarea drumurilor vicinale din satul Topliţa; Modernizare drumuri comunale şi uliţe în comuna Lunca Cernii de Jos; Modernizare DC 116 şi drumuri de interes local din intravilanul comunei Lelese; Modernizare străzi în comuna Ghelari L=7203 m; Moernizarea Drumului Comunal 110 Ghelari – Plop – Govâjdia; Modernizare străzi în comuna Cerbăl; Modernizare DC 111 A: Bunila - Cernişoara Florese, în comuna Bunila şi Modernizare DC 103A: Topliţa-Vălari-Vadu Dobrii, în comuna Bunila.

drumhd
drumhd
drumhd

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satele din Ţinutul Pădurenilor faimoase pentru iernile grele. Cum arată locurile de basm unde oamenii trăiesc fără teama gerului şi a viscolului

VIDEO Bătrâna care trăieşte în sărăcie cumplită, în cătunul pustiu din sălbăticie: „Cât am putere în braţe, nu mă plâng”

FOTO Imaginile de basm ale iernilor de altădată din satele României. Cum s-au transformat locurile de vis din anii '30

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite