Un hunedorean de 26 de ani îşi vinde un plămân şi un rinichi pentru a supravieţui crizei

Un tânăr din Lupeni este dispus să îşi doneze un rinichi sau un plămân pentru a-şi putea rezolva problemele familiale. Deşi este autorul unui demers considerat ilegal în România, Ciprian Boboloacă este hotărât să  nu renunţe la ideea vânzării de organe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestea lui Ciprian Boboloacă, un hunedorean în vârstă de 26 de ani, care a decis să recurgă la gestul extrem de a-şi „dona” organele pentru a putea supravieţui, este tulburătoare.

Tânărul, absolvent al unui liceu din Deva, de profil mecanică auto, fost sportiv şi cu pregătire în domeniul calculatoarelor, susţine că în ciuda aptitudinilor sale, în prezent nimeni nu mai este dispus să îi ofere un serviciu, mai ales într-un oraş ca Lupeni, unde locurile de muncă sunt de negăsit. Mai mult, el povesteşte că tatăl său este grav bolnav şi are la fel de multă nevoie de resurse financiare pentru a se întreţine.

„Vând rinichi”
Ciprian Boboloacă a decis că singurul mod în care mai poate găsi o cale de ieşire din situaţia grea în care se află este de a-şi vinde un rinichi sau un plămân, organe vitale pentru care el susţine că ar putea primi până la 50.000 de euro. În ultimele săptămâni, hunedoreanul a postat mai multe anunţuri pe internet, în care scrie că îşi donează sau îşi vinde organele.

„Am luat această decizie pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de rinichiul sau plămânul meu ca să supravieţuiască. De asemenea, vreau să îmi ajut tatăl şi să mă redresez financiar, cu banii pe care i-aş putea obţine. Ştiu că vânzarea de organe este ilegală, dar în România, din câte am putut observa, legile pot fi ocolite. Ele sunt ocolite de cei care fac rău, dar pentru a face un bine, nu s-ar putea găsi portiţe în aceleaşi legi?”, se întreabă tânărul.

Umilit de sistemul medical: Lipsa de interes a medicilor a lăsat un tânăr infirm

Până în prezent, adaugă el, a primit o singură solicitare de la o persoană din Alba-Iulia, care avea nevoie de un rinichi. „Nu s-a concretizat. Poate m-au sunat doar aşa, fără să fie ceva serios”, spune Ciprian Boboloacă. „Donatorul” adaugă că înainte de a posta anunţurile şi-a făcut analizele medicale şi a ieşit clinic sănătos. În plus, a discutat cu mai mulţi medici şi s-a asigurat că sănătatea nu îi va fi afectată, după ce va renunţa la unul dintre cele două organe. Singura problemă rămâne, din punctul lui de vedere, găsirea unui cumpărător. „Eu rămân dispus să fac acest gest, indiferent de urmări, atâta timp cât nu văd altă soluţie de a-mi îmbunătăţi viaţa”, a mai declarat Ciprian, reporterilor Adevărul de Seară.

„Donarea” îl poate trimite la închisoare
Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, a precizat că vânzarea de organe sau ţesuturi umane este considerată o infracţiune gravă şi atât cel care îşi oferă organele cât şi cumpărătorul pot primi, potrivit legii, condamnări de până la şapte ani de închisoare. Potrivit medicilor, oricum demersul hunedoreanului are şanse minime de a fi concretizat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările