Retezatul a fost interzis maşinilor: sute de arbori doborâţi blochează singurul drum din Parcul Naţional Retezat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Parcul Naţional Retezat. FACEBOOK.
FOTO: Parcul Naţional Retezat. FACEBOOK.

Câteva sute de arbori doborâţi sau smulşi din rădăcini blochează singurul drum din Parcul Naţional Retezat, cel dintre Lacul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, susţine administraţia rezervaţiei. Accesul cu maşina până în Poiana Pelegii a rămas, astfel, interzis.

Furtunile şi vârtejurile de vânt au smuls din rădăcini ori au rupt sute de arbori de pe valea Lăpuşnicu Mare, care blochează drumul spre Poiana Pelegii pe mai multe porţiuni, a informat administraţia rezervaţiei.

„Sunt numeroase zone unde abia te strecori, iar altele unde trebuie să mergi târâş sau să-ţi ţii echilibrul pe trunchiuri, la câţiva metri deasupra solului”, a informat administraţia Parcului Naţional Retezat. Furtunile au scos din rădăcini molizii şi au doborât zone mari din pădurea de pe valea Lăpuşnicului. Alte porţiuni ale drumului de 19 kilometri, de la intrarea în Parcul Naţional Retezat prin zona Lacului Gura Apelor şi până în apropiere de Poiana Pelegii (zona Subrotunda) sunt afectate de căderile de pietre.

Cea mai gravă situaţie este în zona Lunca Berhina - Stănuleţi, de unde nu se mai poate înainta. Reprezentanţii administraţiei Parcului Naţional Retezat au informat că după obţinerea tuturor aprobărilor, va începe acţiunea de degajare a drumului, urmând a fi tăiate doar porţiunile de trunchiuri prăbuşite peste carosabil. Restul arborilor va rămâne „in situ”, ca lemn mort.

„Pentru eliberarea drumului afectat de doborâtura de la Lunca Berhinei vor fi folosite câteva utilaje. Este vorba de degajarea drumului, nu de exploatarea pădurii”, a informat Parcul Naţional Retezat.

drumul spre poiana pelegii foto pnr
drumul spre poiana pelegii foto pnr

Drumul spre inima Retezatului

Drumul spre Poiana Pelegii este singurul prin care turiştilor le era permis accesul cu maşinile în Parcul Naţional Retezat. Drumul forestier porneşte de pe marginea Barajului Gura Apei, din dreptul unei bariere montate de Administraţia Parcului Naţional Retezat, şi se afundă în munte şi păduri, spre poalele celor mai înalte vârfuri. Atunci când este practicabil, rămâne foarte anevoios din cauza gropilor şi a pietrişului care îi acoperă unele porţiuni şi a îngustimii lui. La capătul acestui drum, se dezvăluie una dintre cele mai importante atracţii turistice ale Parcului Naţional Retezat: Poiana Pelegii. Înconjurată de munţi, păduri şi cascade, Poiana Pelegii este locul de unde pornesc mai multe dintre din traseele pe munte, fiind şi un loc unde se poate campa.

drumul spre poiana pelegii foto pnr
image

Mai puteţi citi şi:

Moartea alpiniştilor Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi a fost fulgerătoare: căştile de protecţie le-ar fi putut schimba soarta

Medicii legişti au efectuat necropsia celor doi alpinişti decedaţi în urma avalanşei petrecute sâmbătă, în Masivul Retezat. Victimele, cu vârste de 12 şi 13 ani, au avut o moarte rapidă, în urma traumatismelor cranio-cerebrale suferite.

VIDEO Primele imagini de la locul tragediei din Retezat. Salvatorii au adus de pe munte trupurile celor doi copii

Echipele de salvamontişti şi jandarmi montani au recuperat şi adus la poalele Retezatului cele două victime ale avalanşei mortale din Masivul Retezat. Operaţiunile s-au derulat pe durata a aproape 12 ore.

Martor al tragediei din Retezat: „A trebuit să-i convingem pe părinţi să-şi abandoneze copiii decedaţi pe munte“

Cătălin Berenghi este coordonatorul grupului de 51 persoane care a asistat sâmbătă, 22 aprilie, la avalanşa din munţii Rertezat în care şi-au pierdut viaţa doi copii. Bărbatul povesteşte punctul lui de vedere despre tragedia care a îndoliat alpinismul românesc.

Cine este vinovat pentru drama din Retezat? Expediţia de familie plănuită împotriva simţului primar de conservare

O avalanşă a surprins un grup de şapte turişti care a urcat sâmbătă, 22 aprilie, pe vârful Peleaga din Munţii Retezat. Doi copii, Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani), alpinişti profesionişti, au decedat în accident.

Tatăl alpinistei Dor Geta Popescu, ucisă în urma avalanşei din Retezat, a rămas internat. Ceilalţi au avut răni uşoare

Trei dintre răniţii în urma avalanşei produsă sâmbătă, în Masivul Retezat, au fost aduşi la spitalul din Hunedoara, însă doar Ovidiu Popescu, tatăl fetei, a rămas internat, susţin surse medicale. Alte două femei au fost externate de la Hunedoara, la fel şi pacienţii aduşi la spitalul din Haţeg.

Avalanşa mortală din Retezat: salvatorii montani au preluat trupurile celor doi copii, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

Salvatorii montani au ajuns, duminică după-amiază, în zona în care se află trupurile celor doi copii decedaţi în urma avalanşei din Masivul Retezat.

Filmul avalanşei mortale din Retezat, în care au căzut victime alpiniştii Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi

De la primele ore ale dimineţii jandarmii montani şi salvamontiştii au pornit pe munte, spre locul unde se află cele două victime ale avalanşei, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi. Traseul este unul anevoios, fiind un drum care durează opt ore dus-întors. Autorităţile au reconstituit filmul tragediei din Retezat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite