Gelu Simoc a murit. Povestea de viaţă a fostului preşedinte al FC Corvinul, în anii de glorie ai fotbalului hunedorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Simoc. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Gelu Simoc. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

A murit Gelu Simoc, fostul preşedinte al Corvinul Hunedoara, în anii 1980 în care clubul de fotbal se afla în perioada sa de glorie.

A murit Gelu Simoc. În vârstă de 78 de ani, fostul preşedinte al Corvinul Hunedoara, din anii cei mai prolifici ai clubului, a murit marţi. „Gelu SImoc a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. A fost omul care a ajutat foarte mult fotbalul hunedorean, punând o piatră de temelie atât la clubul FC Corvinul, cât şi la clubul FC Hunedoara. A fost o adevărată enciclopedie a fotbalului hunedorean şi un cetăţean respectat al urbei, drept pentru care în 2013 am propus să îi fie acordat titlul de cetăţean de onoare al Hunedoarei. Regret enorm dispariţia lui”, a declarat primarul Dan Bobouţanu, pentru adevărul.ro.

Preşedintele din anii de glorie ai clubului

Gelu Simoc a condus clubul FC Hunedoara la sfârşitul anilor 2000, însă cea mai prolifică perioadă a carierei sale a fost în anii 1980, ca preşedinte al Corvinul Hunedoara, în perioada sa de glorie. În anul 1981, FC Corvinul Hunedoara îl avea antrenor pe Mircea Lucescu, iar centrul de copii şi juniori era condus de Dumitru Pătraşcu. La finalul sezonului, FC Corvinul se clasa pe locul trei în campionat, calificându-se în Cupa UEFA, iar echipa de juniori I, antrenată de Carol Gall, devenea campioană naţională. Au fost printre cele mai mari performanţe obţinute de clubul hunedorean, spijinit atunci de combinat şi de autorităţile locale.

Echipa de suflet a traversat alături de el cea mai bună perioadă a ei. „În acele vremuri existau presiuni mari din partea granzilor din Bucureşti. Corvinul a jucat cu Steaua şi a învins-o cu 2 – 0. Îmi amintesc că la acel meci venise tovarăşul Valentin Ceauşescu, iar la finalul partidei ne-a ameninţat că ne arată el nouă, pentru că echipa lui a fost învinsă. Ştiu că înainte ca el să ajungă la Hunedoara, prim-secretarul din oraş făcuse un mare scandal, când a văzut că în meniul pregătit de bucătarii cantinei erau mâncăruri mai ţărăneşti. A strigat „Ce e cu masa asta de la C.A.P.?” şi apoi, imediat, a fost adus alaiul de bucătari de la restaurantul Lido din Deva, cu mâncăruri mai sofisticate. Însă Valentin Ceauşescu nici nu s-a atins de ele. A consumat doar wiskey şi a fumat”, relata hunedoreanul, într-un interviu acordat în anii trecuţi pentru adevărul.ro.


Iată biografia fostului preşedinte al FC Corvinul, aşa cum a fost prezentată de Primăria Hunedoara:

Gelu Titus Simoc s-a născut la data de 05 martie 1938 în satul Răduleşti, comuna Dobra, judeţul Hunedoara. Primii ani de şcoală i-a făcut la Dobra. În 1955, după liceu, Simoc s-a angajat la Combinatul Siderurgic Hunedoara, la Secţia Laminoare. Ulterior a urmat cursurile  Academiei de Studii Economice din Bucureşti, unde a fost coleg cu Mircea Lucescu. După facultate, s-a întors la Combinat. Atunci a intrat şi în lumea fotbalului. A fost numit în conducerea clubului “Metalul Hunedoara”, care mai apoi, şi-a schimbat numele în Corvinul, pe 28 august 1975. Gelu Simoc a fost unul dintre cei 28 de membri fondatori ai FC. Corvinul Hunedoara.

Activitatea profesională şi-a desfăşurat-o timp de 32 ani numai în cadrul Combinatului Siderurgic Hunedoara, din care aproape 25 ani ca şef al Compartimentului Organizare-Personal-Salarizare. Aici şi-a adus un important aport pentru a asigura şi retribui forţa de muncă în concordanţă cu etapele de dezvoltare ale combinatului – perioada în care au fost puse în funcţiune furnalele de 1000 mc, cuptoarele Siemens-Martin de 400 t, cuptoarele electrice de 20 şi 50 t, Laminorul Blooming şi liniile de laminoare continue. În paralel, a activat pe linie fotbalistică, devenind unul din cei mai cunoscuţi conducători de club de fotbal din România. Fiind unul din fondatorii clubului F.C. Corvinul, a militat pentru afirmarea şi promovarea lui în primul eşalon fotbalistic, într-o perioadă în care scena fotbalistică a ţării era dominată doar de cluburile bucureştene: Steaua, Dinamo, Victoria şi de echipele regimului comunist, FC Scorniceşti sau Victoria Moreni.

A contribuit la formarea celei mai competitive şi valoroase echipe de fotbal a Hunedoarei care a adus bucurii şi satisfacţii miilor de hunedoreni, iubitori ai fotbalului şi recunoaşterea şi admiraţia întregii ţări. Gelu Simoc a fost omul care l-a convins pe Mircea Lucescu să vină la Hunedoara, în 1977. De atunci, au rămas prieteni. Gelu Simoc l-a reprezentat pe antrenorul lui Şahtior Doneţk în Adunarea Generală a Membrilor Asociaţi a FC Hunedoara – clubul fondat în 2009 de Mircea Lucescu, Ioan Andone şi Primăria municipiului Hunedoara.

Gelu Simoc a fost cel care, în calitate de Preşedinte al clubului, a avut iniţiativa de a crea o echipă competitivă la nivel naţional. În acest sens, Simoc a contribuit decisiv la transferul unor mari fotbalişti la FC Corvinul – Mircea Lucescu (Dinamo), Radu Nunweiller (Dinamo), Florea Dumitrache (Dinamo), Dumitriu IV (Steaua), Iordan Angelescu (Rapid) şi mulţi alţii. Iar prin ei şi prin condiţiile asigurate de combinat, prin ataşamentul şi dragostea hunedorenilor pentru fotbal, s-a format o generaţie de excepţie de fotbalişti hunedoreni: Michael Klein, Romulus Gabor, Nelu Petcu, Dorin Nicşa, Ioan Andone, Dorin Mateuţ, Florin Dubinciuc, Florea Văetuş, Mircea Rednic şi alţii. În calitate de preşedinte al FC Corvinul, a obţinut, alături de antrenorii Mircea Lucescu şi Remus Vlad, promovarea în prima ligă în anul 1981 şi ocuparea locului 3 în ediţia de campionat 1981-82, respectiv participarea în Cupa UEFA.

Prin aducerea lui Mircea Lucescu la Hunedoara s-au pus bazele unei adevărate şcoli de fotbal. În paralel cu formarea ca fotbalişti, Gelu Simoc s-a ocupat şi de formarea profesională a jucătorilor, îndrumându-i să facă şcoala, astfel încât majoritatea fotbaliştilor din generaţia anilor ‘80 au terminat studii superioare.

Prin clubul de fotbal, prin rezultatele şi prestigiul de care s-a bucurat, Gelu Titus Simoc a contribuit la cunoaşterea mai bună a oraşului nostru în ţară şi în străinătate, aducându-i respectul cuvenit, informau reprezentanţii Primăriei Hunedoara.


Vă recomandăm şi:

Declinul sportului hunedorean: cele două stadioane de fotbal au ajuns în paragină, iar copiii nu mai au unde se antrena

Cele mai mari baze sportive din Hunedoara, Michael Klein - fosta Corvinul şi Constructorul au rămas în paragină, în lipsa investiţiilor în modernizarea lor. Circa 200 de copii se antrenează în prezent la fotbal, în Hunedoara, dar majoritatea sunt nevoiţi să se pregătească pe terenuri aproape impracticabile.

Imagini rare cu Luceştii: acum 30 de ani, tatăl şi fiul erau împreună pe banca de rezerve a echipei Corvinul Hunedoara

În 1983, Mircea Lucescu îşi petrecea ultimele săptămâni la conducerea echipei FC Corvinul Hunedoara, înainte de a prelua echipa naţională a României. Fiul său, Răzvan, era doar un puşti de 14 ani, care îi împărtăşea pasiunea pentru fotbal.

VIDEO Mircea Lucescu: primii ani de antrenorat la Corvinul Hunedoara şi un interviu de poveste, din 1981

În anul 1981, Mircea Lucescu locuia în Hunedoara şi antrena echipa Corvinul din localitate, prima din viaţa sa, club cu care a reuşit nu doar promovarea în prima ligă de fotbal, dar şi cele mai mari performanţe care au rămas în istoria clubului.

FOTO Ce dezvăluiau cele mai admirate imagini din istoria echipei Corvinul

Un stadion arhiplin, cu tribune care vibrau la fiecare fază din meciurile echipei favorite şi „explodau” la fiecare gol al gazdelor, contaminând cu bucurie împrejurimile arenei. Un public energic, care ocupa stadionul cu câteva ore înaintea meciurilor, unul pentru care fotbaliştii intraţi pe teren deveneau şi luptători din primul până în ultimul minut, iar adversarilor le era aproape imposibil să obţină victoria. Într-un cuvânt: Corvinul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite