Cum arată podul feroviar spectaculos peste Mureş care se intersectează cu un pod vechi din 1868 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul feroviar peste râul Mureş. Brănişca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Podul feroviar peste râul Mureş. Brănişca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Trei poduri feroviare peste râul Mureş sunt construite la Brănişca, în judeţul Hunedoara. Cel mai spectaculos dintre ele se intersectează cu un pod vechi de peste un secol şi jumătate.

La peste un secol şi jumătate de la construcţia primului pod feroviar peste râul Mureş, la marginea localităţii Brănişca din judeţul Hunedoara, un nou pod îi va lua locul.

GALERIE FOTO CU PODURILE FEROVIARE

Vechea construcţie a fost inaugurată în decembrie 1868, odată cu prima cale ferată construită în Transilvania, Arad – Deva – Alba Iulia, în lungime de 211 kilometri. În anii 60, podul a fost „dublat” de o altă construcţie, iar două decenii mai târziu linia ferată a fost electrificată.

Secretele celor mai faimoase tuneluri din România. Drumurile croite sub munţi, cu târnăcopul şi dinamita

Calea ferată Hunedoara - Simeria: 137 de ani de la prima călătorie cu trenul între cele două oraşe VIDEO

Pe vechea rută din vestul României, alături de podul de la Brănişca a mai fost construit în secolul al XIX-lea încă un pod peste râul Mureş, la Alba Iulia. Ambele au rezistat trecerii timpului şi numeroaselor evenimente care le-au afectat.


Podurile de la Brănişca. VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL


Noul pod feroviar, construit în ultimii doi ani la intrarea în Brănişca, se intersectează aproape perpendicular cu vechiul pod. Noua construcţie a fost montată în întregime. Podul are o lungime totală de 384 de metri şi va fi dat în folosinţă, cel mai probabil, până în anul 2023, când este programată finalizarea lucrărilor de modernizare a căii ferate Simeria – Arad (KM 614).


Podul de la Brănişca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Alte două poduri feroviare peste râul Mureş, ridicate în zona localităţii Brănişca, pe tronsonul Simeria – Gurasada, sunt pe poziţie, urmând să fie realizate lucrările la terasamente, la calea de rulare şi la instalaţiile feroviare.

pod branisca foto daniel guta adevarul


Podurile vechi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

pod branisca foto daniel guta adevarul

Noile poduri, construite pentru viteze mai mari

Proiectul noii magistrale feroviare Simeria – Arad vizează, pe lângă modernizarea a 141 de kilometri de cale ferată, şi construcţia a nouă poduri feroviare peste Mureş. Trei dintre ele sunt pe raza comunei Brănişca, două vor fi realizate în zona comunei Zam, două la Bârzava şi două la Conop.


Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

pod branisca foto daniel guta adevarul


Construcţia podurilor peste râul Mureş, a unor tuneluri feroviare şi a circa 60 de kilometri de traseu complet nou de cale ferată pe valea Mureşului, între Simeria şi Arad, este necesară, potrivit proiectanţilor magistralei feroviare, pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele - cu până la 120 de kilometri pe oră. Vor fi eliminate astfel curbele cu raze mici de pe vechiul traseu feroviar. Proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare, demarat în 2018, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 din Fondul de Coeziune şi de la Bugetul de Stat, potrivit Ministerului Transporturilor.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum a fost distrusă definitiv calea ferată Deva - Brad, mega-proiectul realizat în cinci decenii VIDEO

VIDEO 120 de ani de la deschiderea căii ferate Hunedoara - Ţinutul Pădurenilor. Celebrare inedită a mocăniţei

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

VIDEO Secretele viaductelor gemene ale căii ferate Deva-Brad, „uriaşii de beton şi oţel“ din munţi

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite