Clădirea „fantomă” a unei mine din Valea Jiului se transformă din temelii. Sute de tineri vor să se mute aici VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta lămpărie va deveni locuinţă pentru tineri. Foto: Primăria Aninoasa.
Fosta lămpărie va deveni locuinţă pentru tineri. Foto: Primăria Aninoasa.

La 15 ani de la închiderea minei de cărbune din Aninoasa (Valea Jiului), autorităţile au găsit o nouă utilitate clădirilor „fantomă” a acesteia.

În Aninoasa, clădirea în care funcţionau cantina, lămpăria şi vestiarele minerilor, lăsată în paragină din 2006, după închiderea minei de cărbune, este reabilitată pentru a fi transformată într-un bloc de locuinţe pentru tineri.

GALERIE FOTO DIN ANINOASA

Potrivit primarului Nicolae Dunca, oraşul a obţinut fonduri de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru investiţia de 13 milioane de lei. Lucrările începute recent se vor derula pe următorii doi ani, estimează autorităţile.

Calea ferată a cărbunelui, la 151 de ani de la inaugurare. În ce stare este magistrala Simeria-Petroşani

Hunedoara, judeţul gărilor pustii. Prăbuşirea uneia dintre cele mai vaste reţele feroviare din România VIDEO

Bela Karolyi, amintiri savuroase din Valea Jiului: „Luna de miere, în Lupeni. Eram incredibil de fericiţi“

„Sunt peste 200 de cereri de locuinţe în Aninoasa. Odată cu reabilitarea clădirii, vor fi realizate 73 de locuinţe, destinate familiilor tinere”, spune primarul Nicolae Dunca.

Un alt bloc de locuinţe sociale este construit în cartierul Iscroni din Aninoasa, pentru ca aici să fie mutaţi locatarii „coloniei” de barăci de pe marginea DN 66A Petroşani – Lupeni, o zonă rău famată a oraşului.


Aninoasa. Video: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Cel mai mic oraş al Hunedoarei

În prezent, mai puţin de 5.000 de oameni locuiesc în Aninoasa, cel mai mic oraş al Hunedoarei, înfiinţat în jurul unei exploatări miniere care datează de aproape un secol şi jumătate. Aninoasa a devenit oraş în anul 1989, când avea peste 6.000 de locuitori şi o mină în care lucra cea mai mare parte a populaţiei active. Atunci peste 4.000 de localnici aveau locuri de muncă, iar „coloniile” oraşului de pe valea Jiului de Vest erau pline de viaţă.


Ruinele lămpăriei din Aninoasa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

În primăvara anului 2006, după un declin prelungit, exploatarea minieră Aninoasa a fost închisă pentru totdeauna. La acea vreme, 1.700 de localnici încă mai aveau locuri de muncă. La 15 ani de la scoaterea ultimului vagonet de cărbune din mina oraşului, doar 600 de salariaţi mai locuiesc în Aninoasa.

aninoasa foto daniel guta adevarul


Clădirea minieră. Foto: Primăria Aninoasa.

La închiderea minei din 2006, reprezentanţii primăriei anunţau transformarea acesteia într-un muzeu, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. Doar puţul principal al exploatării a rezistat timpului şi poate fi privit ca o piesă uriaşă de muzeu. Alte construcţii miniere dezafectate aşteaptă însă o nouă utilitate.

cladirea mina aninoasa

Vă recomandăm să citiţi şi:

Prăbuşirea celui mai mic oraş din Hunedoara. Sunt 15 ani de la închiderea minei de cărbune vechi din 1880 VIDEO

Mărturiile jurnaliştilor străini ajunşi în Valea Jiului, în 1990: iadul din subteran şi răzbunarea minerilor

Drumul de fier al cărbunelui a împlinit 150 de ani. Cum a fost construită calea ferată Simeria - Petroşani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite