Şcolile din Deva, „lovite” de închiderea Termocentralei Mintia. Cu ce probleme se confruntă elevii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: ARHIVĂ.
FOTO: ARHIVĂ.

Noul an şcolar aduce în prim-plan problemele nerezolvate în şcolile din Deva, cauzate, în principal, de lucrările de reabilitare şi de închiderea Termocentralei Mintia.

Încă din primăvara acestui an, când Termocentrala Mintia a oprit furnizarea agentului termic în Deva, autorităţile au fost puse în alertă cu privire la problemele care vor apăra odată cu începerea noului an şcolar.

Inovaţia cu care elevii unui liceu ar putea cuceri lumea. Cea mai blândă metodă de sterilizare a măştilor VIDEO

Revolta părinţilor de la o şcoală din Deva a întors decizia primăriei: elevii vor face cursuri dimineaţa

O fostă şcoală din Hunedoara a ajuns o „clădire fantomă”. Va fi transformată în centru social

Lipsa apei calde şi a căldurii furnizate de termocentrală în mai multe şcoli şi grădiniţe s-au adăugat problemelor cauzate de pandemia de Covid 19 şi de lucrările de reabilitare în care au intrat mai multe unităţi şcolare, proiecte care nu pot fi întârziate şi care duc la închiderea temporară a acestora.

Nemulţumiţi de mutarea elevilor

Un caz deosebit a fost al elevilor de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” din Deva. Majoritatea copiilor de aici sunt nevoiţi să înceapă cursurile noului an şcolar în alte clădiri din municipiu.

„Şcoala va intra în reabilitare şi modernizare, pe fonduri europene, ceea ce impune redistribuirea elevilor în alte spaţii destinate procesului de învăţământ. Elevii claselor I-VIII de la «Andrei Şaguna» şi copiii din grupele de grădiniţă vor fi repartizaţi la cele patru unităţi de învăţământ din Deva care au săli de clasă disponibile, respectiv: Liceul de Arte «Sigismund Toduţă» - clădirea din cartierul Progresul, Liceul Tehnologic «Grigore Moisil» , Liceul Teoretic «Teglas Gabor» , Şcoala Primară din cartierul Viile Noi”, informa Primăria Deva.

Luni, în prima zi de şcoală, părinţii mai multor elevi de clasele I – IV de la „Andrei Şaguna” s-au plâns Primăriei Deva că elevii din clasele primare, cei mai mulţi din cartierul Gojdu, sunt mutaţi să înveţe în Şcoala primară din cartierul Viile Noi, dar nu există o linie adecvată de transport public până la noua şcoală.

„Am trimis o scrisoare deschisă celor de la primărie, în care ne-am exprimat nemulţumirea faţă de lipsa transportului pentru elevi. Este o distanţă uriaşă din zona Gojdu până la noua şcoală, aflată la capătul oraşului, iar copiii nu o pot parcurge pe jos. Drumul cu taxiul este scump, iar o linie de transport locală adecvată nu există. De aceea am solicitat autorităţilor să pună la dispoziţie un mijloc de transport pentru zecile de elevi afectaţi de această situaţie”, s-a plâns Ghitta Martonossy, bunica unui elev de la Şcoala „Andrei Şaguna”. Potrivit primarului Florin Oancea, autorităţile vor căuta soluţii pentru transportul elevilor din Gojdu la noua şcoală.

Şcoli lăsate în frig

În luna februarie, când Termocentrala Mintia (închisă în prezent) a oprit furnizarea agentului termic, peste 4.000 de elevi şi preşcolari din 11 unităţi de învăţământ din Deva au fost trimişi acasă, în lipsa căldurii şi apei calde din şcoli.

Tot atunci, primarul Florin Oancea anunţa că în acest an vor fi achiziţionate, din bugetul municipalităţii, 20 de centrale termice pe gaz pentru dotarea şcolilor şi grădiniţelor din municipiul Deva. „Până în toamna acestui an, toate şcolile trebuie să aibă centralele termice pe gaz funcţionale. Unităţile de învăţământ vor avea asigurată căldura şi apa caldă fără să mai depindă de sistemul centralizat de încălzire”, a declarat Florin Oancea.

Dintre unităţile şcolare din Deva, beneficiau de sisteme de încălzire proprie doar Colegiul Naţional „Decebal” Deva, Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” Deva, una din structurile Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 7 Deva - str. Aurel Vlaicu, Palatul Copiilor Deva şi internatul Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva.

În luna august, reprezentanţii Primăriei Deva anunţau că, deşi au fost alocate sumele necesare montării centralelor pe gaz în şcoli, proiectele derulate de unităţile şcolare au suferit întârzieri, pentru care răspunderea o poartă conducerea acestora.

„Unităţile de învăţământ sunt ordonatori terţiari de credite, ceea ce înseamnă că au buget propriu şi sistem propriu de achiziţii publice, deci obligaţia achiziţiilor publice le revine lor, şi nu primăriei. Procedurile aferente acestor achiziţii au fost demarate încă de anul trecut, iar în luna octombrie 2020 studiile de fezabilitate au fost predate proiectantului. Din motive pe care nu le cunoaştem, toate şcolile au ales acelaşi proiectant, ceea ce a întârziat peste limită predarea proiectelor tehnice, acestea fiind predate abia în luna iunie 2021. Întrucât preţul materialelor de construcţii a crescut semnificativ, pentru a veni în sprijinul unităţilor de învăţământ, în luna iunie am suplimentat prin hotărâre de consiliu suma alocată în 2020, la această dată fiind vorba de 13.093.925 lei, sumă care urmează să acopere dotarea şcolilor cu centrale pe gaz, astfel încât copiii să aibă căldură şi apă caldă! Aşadar, şapte şcoli şi grădiniţe au primit încă de anul trecut bani de la primărie pentru achiziţia de centrale pe gaz, iar anul acesta suma a fost suplimentată”, informa Primăria Deva.

În ce stadiu se află investiţiile în centralele termice din şcoli

Conform informaţiilor oferite de Primăria Deva, situaţia actuală a proiectelor de dotare cu centrale termice a şcolilor şi grădiniţelor din Deva este următoarea:

1 Sistem de încălzire proprie cu energie termică prin utilizarea a 4 centrale termice cu combustibil gazos, cu dotările necesare”, la clădirile Liceului cu Program Sportiv „Cetate” Deva: a fost încheiat contractul de  lucrări, acestea sunt curs de execuţie.

2 Centrală termică pe gaz pentru corpurile de clădire A, B, C, de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva: a fost încheiat şi semnat contractul de execuţie lucrări şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

3. Centrală termică pe gaz pentru corpul de clădire D de la Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva: a fost încheiat şi semnat contractul de execuţie şi s-a dat ordinul de începere a lucrărilor.

4. Sistem de încălzire cu CT proprie – Liceul „D. Hurmuzescu” – Corp I, Corp II, Corp III: procedura de achiziţie este în faza de solicitare documente suport DUAE ofertantului clasat pe locul I în urma evaluării ofertelor depuse. Urmează atribuirea contractului de execuţie lucrări.

5. Sistem de încălzire cu CT proprie-Liceul de Arte „Sigismund Toduţă”, Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”: a fost încheiat contractul de execuţie lucrări şi lucrările sunt în curs de execuţie.

6. Centrală proprie pe gaz - Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”: se finalizează etapa de evaluare financiară. Se vor solicita documentele suport DUAE ofertantului clasat pe locul I. Urmează atribuirea contractului de execuţie lucrări.

7. Sistem de încălzire cu CT proprie la Grădiniţa PP2, PP7 şi PN3”: s-a demarat etapa de evaluare financiară şi urmează atribuirea contractului de execuţie lucrări.

Mai puteţi citi şi:

Rezultate BAC 2021, judeţul Hunedoara: patru absolvenţi au obţinut media 10, au promovat 64,6 la sută

Rezultate finale la Evaluarea Naţională în judeţul Hunedoara. Câţi elevi au medii peste cinci

Un laborator pentru elevii pasionaţi de ştiinţă este construit în curtea Liceului de informatică din Hunedoara

Soarta tristă a fostei şcoli de ucenici de la Uzinele de Fier. De la mândrie naţională la distrugere VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite