VIDEO FOTO Maşină unicat în România, vedetă la saloanele auto. A fost salvată de la moarte de regizorul Nae Caramfil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci FOTO Muzeul Tecuci
Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci FOTO Muzeul Tecuci

Automobilul Ego4/14 a fost construit în 1924, într-o fabrică de avioane din Germania şi face parte dintr-o serie de doar şapte exemplare, din care s-au mai păstrat doar două (cealaltă este la Berlin). Înainte de Revoluţie a fost „demolată” de securişti, care căutau arme. Maşina a fost şi vedetă de cinema, fiind folosită în filmul „Restul de tăcere”, în regia lui Nae Caramfil. Valoarea maşinii este evaluată la circa o jumătate de milion de euro.

Chiar dacă poate părea surprinzător, una dintre cele mai admirate maşini de epocă din România – o adevărată vedetă a expoziţiilor automobilistice – este deţinută de un mic muzeu dintr-un oraş din sudul Moldovei. În fapt, avem de-a face doar cu confirmarea unui principiu deja ştiut, care spune că lucrurile extraordinare nu se găsesc neapărat doar în marile muzee ale lumii.

Aşa se face că la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci (a cărui clădire a căpătat recent o faţă europeană) poate fi văzut – printre uimitor de multe alte exponate de mare valoare – o maşină unicat în România, pe care multe instituţii muzeale prestigioase şi-ar dori-o cu ardoare.

Este vorba despre o maşină de epocă din care s-au fabricat, în perioada 1921-1927, doar şapte exemplare, dintre doar două se mai află „în viaţă”, unul fiind proprietatea Tecuciului, iar celălalt se află la Muzeul Tehnicii din Berlin (Germania).

Automobilul la care ne referim este un EGO model 4/14, a fost construit în anul 1924 în uzina de avioane „Mercur” din Germania, fiind considerat o supermaşină, având în vedere că avea (şi încă mai are) un motor de 1.980 centimetri cubi, 14 cai putere şi o viteză maximă de 50 de kilometri la oră. Pentru acel moment, maşina este o adevărată bijuterie tehnică, având finisaje şi dotări care pe atunci erau considerate de avangardă.

Bate ţara în lung şi-n lat, ca ambasador al Tecuciului

Maşina poate fi văzută de obicei la Muzeul din Tecuci, unde are o secţiune specială, închinată doar ei, ca orice vedetă care se respectă. Însă, deseori, EGO 4 pleacă la plimbare, căci este invitată la toate marile saloane auto din România, la paradele de maşini de epocă şi la tot felul de eveimente.

Fiind înmatriculată în circulaţie regulamentar, maşina poate ajunge oriunde pe roţile ei, însă cei de la muzeul tecucean preferă ca transportul să se facă pe o platformă. Nu de alata dar bătrânul motor al automobilului trebuie protejat, iar cauciucurile – scumpe şi greu de procurat- nu trebuie tocite în hârtoapele şoselelor naţiei.

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci FOTO Muzeul Tecuci

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci, la paradă FOTO Muzeul Tecuci

Chiar şi aşa, la toate evenimentele la care este invitată EGO4 toarce molcom pentru a arăta tuturor că încă e vioaie, la cei 93 de ani ai ei, ba chiar dă şi o tură, amintind tuturor de vremurile când automobilele însemnau şi eleganţă, nu doar forţă brută.

Cei de la Muzeul din Tecuci recunosc că EGO4 s-a dovedit un ambador de mare valoare, căci a fixat bine de tot mica urbe moldavă pe harta automobilistică a lumii.

A fost demontată de securişti piesă cu piesă

A intrat în proprietatea Muzeului din Tecuci în anul 1985, ca urmare a unei donaţii făcute de colonelul în rezervă Gheorghe Petraşcu. Era o moştenire de familie şi zăcuse vreme de decenii într-un garaj, însă starea ei era acceptabilă: suferise daune minore, avea aproape toate piesele originale.

Autorităţile comuniste au aprobat transformarea maşinii în exponat muzeal, aşa că a fost dusă pentru restaurare, în 1986, la Întreprinderea de Reparaţii Auto (IRA Tecuci), care pe atunci era cea mai mare întreprindere de profil din România.

Lucurile aveau însă să o ia razna, la scurtă vreme. Imediat după începerea reparaţiilor, în una dintre portierele maşinii a fost găsită o cutie de cartuşe de fabricaţie germană, ceea ce a provocat un veritabil scandal. La faţa locului a ajuns imediat un pluton de securişti, care au scotocit fabrica dintr-un capăt în altul, au interogat zeci de oameni şi au demolat pur şi simplu EGO4.

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci FOTO Muzeul Tecuci

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci, înainte de restaurare FOTO Muzeul Tecuci

Automobilul a fost demontat piesă cu piesă, în căutarea unor ipotetice arme, doar un noroc chior făcând ca motorul să scape nehăcuit. Chiar şi aşa, din frumoasa maşină mai era, în noiembrie 1986, doar un morman de fier ruginit, într-un depozit de resturi.

În 1988, un inventar făcut la muzeu a descoperit că lipsea din gestiune un bun cu număr de inventar – chiar maşina EGO4 – aşa că a trimis o adresă celor de la IRA Tecuci, cerând returnarea. Automobilul a fost încărcat, montat sumar, într-un camion şi predat.

Cum nimeni nu ştia ce să facă din mormanul de fier (roţile era demontate, cauciucurile se pierduseră, la fel farurile, copertina pliabilă putrezise, totul era într-o stare foarte proastă), resturile au fost depozitate într-o magazie din spatele muzeului, unde a zăcut încă aproape două decenii.

Nae Caramfil, inginerul Jelea şi miraculoasa salvare

Marela noroc al automobilului s-a numit inginerul Gabriel Jelea (fostul mare rugbist din echipa Tecuciului, care evolua cândva în prima ligă din România) care a făcut un lobby insistent în rândul colecţionarilor de maşini de epocă şi chiar a încercat, cu mijloce modeste, să facă restaurarea ei.

Maşina de epocă salvată de la moarte de regizoul Nae Caramfil

Aşa a aflat despre EGO4 regizorul Nae Caranfil, care tocmai căuta recuzită pentru filmul „Restul e tăcere”. Era pe atunci cel mai scump film făcut în România după Revoluţie,  bugetul fiind de 2,5 milioane de euro.

Lui Nae Caramfil (care are rădăcini gălăţene, tatăl său, la fel de celebrul Tudor Caranfil, fiind născut în oraşul de la Dunăre) i-a plăcut ideea, mai ales că preţul restaurării - 12.000 de euro – era apropiat de preţul închirierii unui automobil similar pe perioada filmărilor. Contractul s-a făcut, iar vreme de trei ani maşina a fost în deplasare, fie în atelierul lui Gabriel Jelea, fie pe platourile de filmare.

Pe parcursul filmului „Restul e tăcere”, a cărui premieră a avut loc în 7 martie 2008, automobilul EGO apere pe peliculă în mai multe rânduri, minute bune. În cele din urmă, în 2009, EGO s-a întors acasă, iar dacă din magazia muzeului tecucean ieşise o epavă, înapoi sosea o bijuterie, restaurată după toate regulile genului, perfect funcţională.

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci FOTO Muzeul Tecuci

Maşina de epoca EGO4 de la Muzeul din Tecuci. Certificat de înmatriculare FOTO Muzeul Tecuci

Au căutat piesele lipsă în toată lumea

Inginerul Gabriel Jelea (care a lucrat gratis la restaurarea maşinii) a făcut adevărate minuni, descoperind piese prin toată lumea, uneori în locuri cu totul neaşteptate, cum ar fi Vietnam.

„Vulturul de pe capacul radiatorului, emblema nemţilor, a fost adus din Anglia. Două dintre faruri sunt tot de acolo, volanul şi parbrizul din Germania, alte două faruri din Chicago. Anvelopele au venit din Vietnam, dintr-o fabrică a americanilor făcută după război, şi s-au potrivit la fix. Pentru jantă am făcut desene şi le-a trimis în zece ţări pentru a fi căutate. Valoarea istorică este mare, dar părinţii ei nu există. Ea a fost făcută într-o serie foarte mică de maşini de curse, are câteva titluri europene”, declara Gabriel Jelea în momentul predării maşinii către muzeul din Tecuci.

Potrivit colecţionarilor de maşini de epocă, EGO 4/14 are o valoare de piaţă cuprinsă între 400.000 şi 600.000 de euro, fiind în topul 10 al celor mai scumpe automobile vechi existente în România. Interesant în amintitul top mai există o maşină din dotarea unui muzeu din Galaţi (mai exact Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”), o „Dion-Bouton”, din anul 1898, care este evaluată la peste o jumătate de milion de euro.

Fişa tehnică a automobilului

Marca: EGO 4/14
Fabricant: Mercur (Germania)
Anul fabricaţiei: 1924
Capacitatea cilindrică: 1.980 cmc
Putere: 14 CP
Alimentare: benzină
Greutate: 720 kg
Încărcătură maximă: 1.050 kg
Viteză maximă: 50 km/h
Număr locuri: 4
Caracteristici speciale: decapotabilă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite