Un bărbat a murit ars de viu în propria casă. A simţit mirosul de fum, dar nu a mai reuşit să iasă din imobil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarul casei cuprinse de flăcări nu a mai putut fi salvat Foto: arhivă Adevărul
Proprietarul casei cuprinse de flăcări nu a mai putut fi salvat Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat de 62 de ani dintr-o localitate gălăţeană şi-a găsit sfârşitul în propria casă după ce a făcut focul în sobă şi a scăpat bucăţi incandescente de lemn pe covor.

O dramă s-a produs noaptea trecută în localitatea gălăţeană Brăhăşeşti. Alarma s-a dat la ora 23,20, iar Sectia de Pompieri Tecuci a intervenit de urgenţă cu două autospeciale de stingere la gospodăria lui R.M, un vârstnic de 62 de ani.

”Când au ajuns la incendiu, flăcările se manifestau cu violenţă la două camere şi acoperişul casei, iar pompierii au lucrat preţ de două ore pentru a stinge focul în totalitate. Din păcate, incendiul a fost observat târziu, iar pompierii l-au scos pe R.M, dar echipajul medical de pe ambulanţa SAJ nu a mai putut decât să constate decesul”, a declarat plutonierul major Dan Cristian Ionaşcu, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Incendiul a distrus două camere şi mobilierul din acestea, împreună cu 70 de metri pătraţi de acoperiş. Proprietarul gospodăriei a fost neatent atunci când a făcut focul în sobă, şi a scăpat bucăţi incandescente de lemn, care au căzut pe covor. Pe timpul nopţii, proprietarul a simţit mirosul de fum, dar nu a reuşit să iasă din locuinţa.

Pe timpul sezonului rece, sobele şi instalaţiile improvizate provoacă numeroase intoxicaţii cu monoxid de carbon, din cauza simptomelor înşelătoare. Pompierii reamintesc populaţiei că simptomele intoxicaţiei cu monoxid de carbon sunt asemănătoare cu cele ale gripei. Dacă aveţi dureri de cap, ameţeli, stări de greaţă şi dureri de piept, verificaţi mai întâi dacă stările de rău dispar sau nu la aer curat. Dacă vă simţiţi rău doar în casă (sau în alt mediu închis), verificaţi instalaţia de gaze.

În cazul în care se intoxică o persoană cu monoxid de carbon, primul ajutor constă în:

1. scoaterea persoanei din camera expusă (fără ca persoană care asigură ajutorul să se expună la pericol);

2. aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor;

3. apelarea forţelor de intervenţie la numărul unic pentru urgenţe 112.

De asemenea, înainte de utilizarea lor, sobele şi coşurile de fum trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în stare de funcţionare. Pompierii recomandă:

- În faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala trebuie protejată cu o tablă metalică  având dimensiunile de cel puţin 0,70 x 0,50 cm;

- Sobele se vor utiliza numai cu uşiţa de alimentare  închisă;

- Nu se vor aşeza în apropierea sobei sau pe aceasta, materiale combustibile;

- Copiii nu vor fi lăsaţţi niciodata nesupraveghiaşţi, cu focul aprins în sobă;

- În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curăţirea cu substanţe inflamabile a duşumelelor;

- Cenuşa şi jarul vor fi depozitate într-un loc special amenajat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite