Medicii de familie refuză distribuirea pastilelor de iodură de potasiu: „Ne-ar bloca activitatea!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: Atibiotice Iaşi
sursa: Atibiotice Iaşi

Sute de medici de familie din mai multe judeţe ţară refuză distribuirea pastilelor de iodură de potasiu motivând că acest lucru le-ar bloca activitatea la cabinetele medicale. „Noi suntem furnizori de servicii medicale, nu de medicamente”, spun medicii de familie.

Patronatele medicilor de familie din Iaşi, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor şi Sibiu au transmis un apel către Ministerul Sănătăţii (MS), în care susţin că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu ar duce la blocarea activităţii în cabinetele de medicină de familie. În acest proces ar trebui implicate primăriile şi farmaciile, susţin medicii de familie.  

Reacţia acestora vine după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că medicii de familie vor fi implicaţi în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

„Cel puţin o lună ne va bloca activitatea la cabinetele medicale. Suntem deja foarte aglomeraţi deoarece pandemia nu s-a încheiat încă. Sună telefoanele în draci. Au început şi virozele. Nu este zi în care nu avem cazuri de viroză. Sunt foarte mulţi pacienţi cu afecţiuni post COVID, din păcate (...)Noi suntem furnizori de servicii medicale, nu de medicamente. Este imposibil să facem aşa ceva. Noi nu avem timpul necesar să facem aşa ceva. Mai mult, în contractul nostru de prestări servicii este interzisă distribuirea de medicamente la nivelul cabinetului”, a declarat dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

„Afectează grav calitatea actului medical”

Medicii de familie susţine că sunt furnizori privaţi de servicii medical, în baza unui contract civil încheiat cu casele judeţene de asigurări de sănătate.

„La fel ca şi decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunţ ne determină să facem un apel de urgenţă pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăţi şi chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară.(…)Toate aceste operaţiuni consumă din timpul acordat pacienţilor şi afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiţii medicii de familie fiind nevoiţi să renunţe la vaccinarea în cabinete”, susţin patronatele medicilor de familie într-un comunicat de presă.

Medicii consideră că durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de cel puţin trei săptămâni. De exemplu, la un număr mediu de 2.200 pacienţi înscrişi pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 pacienţi.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic şi un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultaţii zilnic de minim 5 ore la cabinet şi 2 ore consultaţii la domiciliu, în medie 35-40 consultaţii/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătăţii reprezintă un <minim efort> din partea medicilor de familie”, susţin patronatele de medicină de familie.

Fabrica Antibiotice Iaşi a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Virusolog român din SUA, despre Omicron: „Toată lumea zice că vom scăpa mai repede, eu o să vă dezamăgesc”

Dr. Cristian Apetrei, virusolog român din SUA: „O mască purtată corect este mult mai eficientă decât testările inutile“

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite