Cum a devenit o englezoaică „mamă” pentru sute de copii cu boli cronice grave din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claire Bignal Melinte, la Fundaţia „Bunul Samaritean”,  sursa: Arhivă Personală
Claire Bignal Melinte, la Fundaţia „Bunul Samaritean”,  sursa: Arhivă Personală

Claire Bignal a venit în România în urmă cu aproape 20 de ani, după ce a aflat de suferinţele copiilor din orfelinatele comuniste. Tânăra voluntar venită din Anglia, este acum preşedintele Fundaţiei „Bunul Samaritean”. Împreună cu soţul său, Claire ajută sute de copii cu handicap sau sărmani.

Claire Bignal a auzit prima dată de România, la Revoluţie. Avea pe atunci doar 13 ani. Televiziunile internaţionale transmiteau ştiri şi imagini despre drama copiilor crescuţi în condiţii inumane în spitalele şi orfelinatele comuniste. Un astfel de spital era şi la Nicoreşti, din nordul judeţului Galaţi. După absolvirea studiilor, Claire şi-a adus aminte de imaginile care le-a văzut la televizor şi a decis să vină în România ca voluntar pentru a ajuta micuţii orfani şi cu handicap.

„Prima dată am auzit de România la Revoluţie. Îmi aduc aminte că la toate ştirile se vorbea despre spitalele din România, despre drama copiilor, despre faptul că mulţi erau abandonaţi în orfelinate. Aşa m-am decis să vin în România. Destinul a făcut să ajung în comuna Nicoreşti prima dată voluntar la o asociaţie americană”, povesteşte Claire.

Deşi prima experienţă în România  a fost traumatizantă, Claire nu a renunţat să ajute copiii oropsiţi de soartă. Astfel, a decis să rămână în satul Nicoreşti. L-a cunoscut pe viitorul său soţ, Ionel Melinte, şi împreună au decis să facă mai mult pentru sufletele abandonate din orfelinat.

spital

Spitalul de la Nicoreşti sursa: Arhivă 

Claire: Am văzut mulţi copii bolnavi, flămânzi, abandonaţi

„Recunosc, prima dată am avut un şoc. Îmi aduc aminte că era multă sărăcie în sat şi multă tristeţe. Erau foarte multe lipsuri, nu erau curent, apă  potabilă. Nimic nu aducea cu Anglia. Drama a fost şi mai mare când am văzut mulţi copii bolnavi, flămânzi, abandonaţi. Mulţi nu ştiau să meargă, să vorbească, erau speriaţi. Aveau 7-8 ani şi a trebuit să-i învăţăm să vorbească. A fost foarte greu. După primele săptămâni mi-am dat seama că vreau să fac mai mult pentru copiii din România. La Nicoreşti era un spital de stat care a fost desfiinţat. Astfel, foarte mulţi copii şi tineri au rămas ai nimănui. Pur şi simplu erau abandonaţi. Aceşti copii aveau nevoie de îngrijire permanentă şi de iubire”, îşi aminteşte Claire Bignal Melinte. 

Astfel a luat naştere “Casa Bridget”, fiind construită iniţial pentru primele patru fete, iar în continuare s-a extins la 16 rezidenţi, cu diferite dizabilităţi. Ulterior, cei doi au înfiinţat Fundaţia Bunul Samaritean, care are un Centru de zi. 15 adulţi cu dizabilităţi sunt găzduiţi permanent în centrul de zi. De asemenea, 50 de copii sărmani din sat vin la Centru, unde primesc o masă caldă şi sunt ajutaţi la teme de voluntari.

claire bignal

sursa: Arhivă Personală

Claire mărturiseşte cu zâmbetul pe buze că este mulţumită de ce a realizat în satul Nicoreşti şi spune că „acasă pentru ea înseamnă acum România”.

„Am descoperit că este o ţară frumoasă, cu oameni prietenoşi. Aici sunt casa şi familia mea acum. Copiii sunt viaţa mea şi nu aş putea trăi fără ei. În plus, mâncarea este gustoasă şi nici vremea nu este ploioasă ca în Anglia. S-au schimbat multe lucruri în bine în România, în ultimii 20 de ani. Desigur că se pot face mai multe lucruri pentru copiii cu dizabilităţi. Noi facem tot ce ne stă în putinţă să le facem viaţa mai bună şi mai frumoasă, în Centrul de Zi pe care l-am creat”, adaugă Claire.

De-alungul anilor, aproape 400 de copii cu dizabilităţi sau din familii defavorizate au fost ajutaţi de fundaţia condusă de Claire.

claire

sursa: Arhivă Personală

Asociaţia Bunul Samaritean s-a născut din convingerea că fiecare persoană, indiferent de situaţia materială, poziţia socială, starea de sănătate are dreptul la o viaţă demnă şi decentă. Scopul Asociaţiei este să devină <<acasă>> cu un sistem de funcţionare şi relaţionare foarte apropiat de cel al unei familii pentru toţi cei din centru”, spune Claire Bignal Melinte. 

Cei care vor să susţină fundaţia o pot face donând:

Titular : AS UNITED CRISTIAN AID BUNUL SAMARITEAN

IBAN : RO62 RZBR 0000 0600 0499 1770

Moneda : RON

Nume banca : Raiffeisen Bank

Cod Swift : RZBRROBU

Vă recomandăm şi: 

Caz revoltător într-o comună din Galaţi. Primarul a interzis unei tinere paralizate să se mute în localitate: „Nu primim persoane cu dizabilităţi!”

Festivalul Limonadei la Galaţi. Evenimentul este caritabil, pentru sprijinirea copiilor din patru centre de zi

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite