Bebeluşii din Galaţi au rămas fără lapte praf gratuit. Şi asta, nu de azi, de ieri, ci de peste 10 luni!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mamele sugarilor din judeţul Galaţi, care din motive medicale nu-şi pot alăpta pruncii, n-au mai primit laptele praf acordat de stat, tocmai de la începutul anului trecut. Tot mai puţini bebeluşi au dreptul la acest ajutor.

În aprilie 2011, s-a modificat procedura de achiziţionare a laptelui praf distribuit gratuit nou-născuţilor. De refacerea stocurilor nu se mai ocupă Ministerul Sănătăţii, ci Direcţiile de Sănătate Publică (DSP).

Totodată, au fost modificate şi criteriile de acordare a laptelui praf şi, drept consecinţă, numărul bebeluşilor gălăţeni îndreptăţiţi să primească alimentul pe care multe dintre mame nu-şi permit să-l cumpere, a scăzut de la aproximativ 1200, la 600.

Din păcate însă, nici măcar aceştia rămaşi n-au mai primit laptele de la stat.

„Ne-au alocat destul de târziu banii pentru lapte praf. Am iniţiat procedura de achiziţie şi sperăm ca în luna august să reluăm distribuirea", declara în iulie 2011 doctorul Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Speranţa directorului s-a dovedit deşartă pentru că nici până în prezent mamele sărace - care nu au lactaţie sau suferă de boli în care se interzice alăptatul - n-au primit preţiosul ajutor.

Formulele speciale de lapte praf, care pot fi cumpărate din farmacii şi costă între 15 şi 25 de lei, cutia cu 250 de grame, nu sunt pentru toate portofelele.

„Noi am făcut tot ce trebuia pentru licitaţia electronică dar ANRMAP ne-a respins de trei ori documentaţia, iar la sfârşitul anului am pierdut banii pentru lapte. Din punctul meu de vedere acordarea acestui aliment ar trebui să se facă pe bază de reţetă medicală. Nu ar mai exista întreruperi în aprovizionare, iar sugarii ar fi hrăniţi cu produse mult mai bune", ne-a declarat dr Boldea.

Conform noilor prevederi legale, copiii subponderali care ajung la greutatea normală pierd dreptul de a primi gratuit lapte praf. Este o situaţie pur teoretică pentru că un sugar flămând nu poate ajunge la greutatea normală.

Teoretic ar trebui să primească lapte praf, în mod gratuit, copiii orfani, cei ai căror mame suferă de boli transmisibile precum tuberculoză, HIV/SIDA, sau care urmează diferite tratamente şi există riscul intoxicării sugarilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite