România, a şasea putere europeană la producţia de vin. Cum poate redeveni ţara noastră un brand pe piaţa vinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vinurile româneşti sunt apreciate în lume
Vinurile româneşti sunt apreciate în lume

Pe plan mondial, ţara noastră se află pe locul 12 în privinţa producţiei de vin, cu o medie anuală situată între cinci şi şase milioane de hectolitri de vin. Românii consumă în medie 25 de litri de vin pe an.

Una dintre cele mai vechi preocupări ale străbunilor noştri a fost cultivarea viţei de vie. Getodacii au fost cei care au preţuit foarte mult vinul, considerându-l o mare bogăţie, după cum au arătat istoricii în cercetările lor.

Interesul pentru vin l-au manifestat şi alte popoare vecine Daciei, care au găsit de cuviinţă să provoace războaie pentru a pune stăpânire pe culturile de viţă de vie.

Tot de la cercetătorii istoriei am aflat că din pricina intereselor străine, Burebista a dat ordin să fie arse viile din Dacia, dar şi aşa cultivarea viţei de vie a continuat să devină o îndeletnicire în aceste locuri, iar practicile de vinificaţie s-au îmbunătăţit în cei 2000 de ani de existenţă pe aceste meleaguri.

Astăzi, România este o putere viticolă  între ţările lumii, cu o suprafaţă de peste 187.000 de hectare cultivate cu viţă de vie, asta în condiţiile în care în anii 1970 suprafaţa viticolă a României depăşea 300.000 de hectare.

Bursa vinului  „Vin Est Bacău“. Expoziţie cu vânzare şi degustare de vinuri şi produse alimentare tradiţionale FOTO Mircea Merticariu

Ponderea o deţin plantaţiile pentru struguri de vin, 82%, ceea ce face ca şi producţia de vinuri să fie una însemnată, lucru favorizat şi de condiţiile prielnice pe care această cultură le găseşte peste tot în ţară. Anual, tara noastră produce între cinci şi şase milioane de hectolitri de vin, fiind între primele zece din nivel mondial.

În anul 2014, din pricina ploilor care au durat aproape toată primăvara, dar şi multe zile din vară, România a înregistrat o scădere semnificativă a producţiei de vin, cu aproximativ 20%, cifrele oficiale indicând că licoarea lui Bachus a depăşit cu puţin patru milioane de hectolitri.

Practic, România a coborât puţin în clasamentul mondial al producătorilor de vinuri, ocupând locul 12 în lume. În Europa, suntem clar devansaţi de ţări cu tradiţie în cultura viţei de vie, precum Franţa, care produce 46 de milioane de hectolitri, Italia, unde producţia depăşeşte 44 milioane de hectolitri sau Spania, cu 37 de milioane de hectolitri de vin. Înaintea noastră mai sunt Germania şi Portugalia.

Şeful patronatului naţional al viei şi vinului spune că în acest moment ţara noastră are o şansă să redevină un brand pe piaţa vinului, cu condiţia ca statul să ajute acest sector.

„Pentru a putea vinde la un preţ bun pe pieţele externe, trebuie să redevenim brand pe piaţa mondială a vinului. Acest lucru înseamnă, pe lângă proiectele europene de promovare pe pieţele terţe şi europeană, şi un parteneriat public privat, în care statul ar trebui să găsească resursele financiare şi umane astfel încât să sprijine împreună cu producătorii repoziţionarea României pe harta mondială a vinului", spune Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului.

În medie, fiecare român consumă anual 25 de litri de vin, în limita mediei europene.
În România se cultivă în special soiuri de viţă de vie pentru vinuri albe, cele mai răspândite fiind Feteasca Albă, Feteasca Regală, Riesling, Aligote, Sauvignon, Muscat, Pinot Griş, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Galbenă de Odobeşti.

Bursa vinului  „Vin Est Bacău“. Expoziţie cu vânzare şi degustare de vinuri şi produse alimentare tradiţionale FOTO Mircea Merticariu

Totodată, principalele soiuri de struguri pentru vinurile roşii sunt Merlot, Cabernet Sauvignon, Băbească Neagră, Fetească Neagră, Pinot Noir, Busuioacă de Bohotin.

România a absorbit toţi banii europeni

Sectorul vitivinicol din România a reuşit în exerciţiul financiar european 2007-2013 să obţină 238.500 de milioane de euro din fondurile puse la dispoziţie ţării noastre, reprezentând o rată de absorbţie de 100%.
„Apreciez că reconversiunea a circa 35.000 de ha nou înfiinţate cu viţă de vie prin acest Program suport pentru sectorul vitivinicol românesc înseamnă repoziţionarea României pe harta mondială a vinurior atât, prin adaptarea ofertei la cererea mondială, cât şi prin creşterea randamentului producţiei la hectar, România având din acest punct de vedere până de curând o mare problemă”, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) Ovidiu Gheorghe pentru euroPunkt.

Deja, Romania a notificat Comisia Europene Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol pentru perioada 2014 – 2018, iar alocările financiare vor creşte la 47,7 milioane de euro anual.

Bursa vinului  „Vin Est Bacău“. Expoziţie cu vânzare şi degustare de vinuri şi produse alimentare tradiţionale FOTO Mircea Merticariu

În cadrul acestui program, România a ales pentru finanţare, în funcţie de specificul viticulturii autohtone, 5 măsuri de sprijin. Poate cea mai importantă dintre ele se referă la promovarea vinurilor, dar România şi-a luat angajamentul că va continua reconversia plantaţiilor şi îşi va asigura plantaţiile.

Mai puteţi citi:

Beneficiile neştiute ale vinului şi ale berii. Ce boli previn cele două licori şi când se transformă în otravă

Un pahar de vin de calitate sau unul de bere au efecte benefice asupra sănătăţii, iar medicii spun că ajută la creşterea speranţei de viaţă, cu condiţia ca aceste licori să fie consumate cu moderaţie.

Cum facem diferenţa între un vin contrafăcut şi unul autentic. Sfaturile celor mai buni viticultori din România

Cu toate că jumătate din producţia naţională de vin este contrafăcută, controlorii din pieţe nu au temei legal pentru a-i pedepsi pe contrabandişti, iar acciza este menţinută la un nivel care favorizează piaţa neagră.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite