Medicii de la două spitale din Vrancea refuză să mai facă avorturi la cerere. Cum explică motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ginecologie

Medicii de la Spitalul de Urgenţă Sfântul Pantelimon din Focşani şi cei de la Spitalul din Adjud refuză să mai facă întreruperi de sarcină la cerere, dacă nu există un motiv medical întemeiat.

Medicii ginecologi de la cel mai mare spital din Vrancea au decis să refuze efectuarea de întreruperi de sarcină. Ei au adoptat punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe, care spune că avortul reprezintă uciderea unei fiinţe umane aflată în imposibilitatea de a se apăra, şi au renunţat treptat la acest act medical taxat de spital cu suma de 250 de lei.

“De la începutul anului, la noi în spital nu s-a mai făcut nicio întrerupere de sarcină. Avem trei medici ginecologi, două doctoriţe au hotărât de mult timp să nu mai facă şi mai rămăsese unul care a renunţat la rândul său, să nu facă notă discordantă”, spune Alina Cosma (foto jos), purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani.

alina cosma marin popescu

Ea susţine că avortul este o experienţă traumatizantă fizic şi psihic pentru o femeie şi că din această cauză medicii le îndrumă pe femei la cabinetele de planing familial, astfel încât să adopte o conduită corectă în privinţa vieţii sexuale.

După Focşani, şi la Spitalul din Adjud s-a renunţat definitiv întreruperile de sarcină. „Doamna doctor a decis, din motive religioase, să nu se mai facă nici la noi întreruperi de sarcină la cerere”, a declarat Monica Bercea, managerul Spitalului Municipal Adjud.

Ce se întâmplă în privat

În schimb, în cabinetele medicale lucrurile stau diferit. “Se fac întreruperi de sarcină la cerere, în limita bunului simţ, dacă femeia este căsătorită, are consimţământul soţului sau, în cazul tinerilor sub 18 ani, al părinţilor. Numărul este substanţial în scădere de la an la an. Tariful pentru un chiuretaj este de 790 de lei”, ne-a declarat medicul ginecolog-obstretician Marin Popescu (foto jos). Doctorul Marin Popescu nu mai lucrează şi la stat.

alina cosma marin popescu

Medicul susţine că chiuretajul este o tehnică pe care nu o stăpânesc bine toţi medicii şi atunci, pentru a se feri de evenimente nedorite, preferă să nu facă întreruperi de sarcină, dar nu exclude nici influenţele de ordin religios în cazul celor care refuză actul medical.

Un alt medic ginecolog din Vrancea care lucrează în domeniul privat ne-a spus că, chiar dacă întreruperea de sarcină la cerere este un serviciu medical, în cabinetul său nu se fac avorturi la cerere. "Este un drept al pacientului, dar este şi un drept al medicului să refuze. Atât eu, cât şi soţia mea, nu am făcut întreruperi de sarcină la cerere şi am respectat jurământul lui Hipocrate, care face vorbire de acest lucru. Profit însă de ocazie să spun că trebuie promovată contracepţia, este nevoie de o informare consecventă", ne-a declarat medicul Mihai Tiberiu Grigoriu.

Potrivit unei statistici a Direcţiei de Sănătate Publică, de la începutul anului în Vrancea au recurs la avort peste 400 de femei. Dintre acestea, 126 de avorturi la cerere au fost făcute în clinici private, 5 în spitale iar diferenţa au fost avorturi spontane, venite în urgenţă la unităţile medicale de stat. Au recurs la avort chiar şi copile de 14 ani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite