Feţele crunte ale dezastrului din educaţia românească. Cum ajunge o toaletă de şcoală sătească să coste cât un apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două şcoli din mediul rural din Vrancea sunt pe punctul de a avea cele mai scumpe toalete din România, care costă peste 80.000 de euro.

Statul, prin Ministerul Dezvoltării, dar şi comunitatea locală,  ar urma să plătească ceva mai mult de 80.000 de euro pentru grupurile sanitare de la Şcolile Generale din Tătăranu şi Bordeasca Veche, ambele din aceaşi comună, Tătăranu. Asta în condiţiile în care, iniţial, preţul a fost şi mai pirerat, respectiv 116.000 de euro.

Practic, povestea toaletelor cu preţ exorbitant din comuna Tătăranu îşi are începutul în anul 2015, când fostul edil al localităţii, pesedistul Nicolae Pavel, a venit în consiliul local cu un proiect de hotărâre de aprobare a indicatorilor tehnico-economici privind construirea a două grupuri sociale la şcolile amintite.

Edilul le-a spus aleşilor că invstiţia este la standarde europene, având în vedere că niciunda din cele două unităţi nu au reuşit să obţină autorizaţii sanitare de funcţionare  tocmai din pricina toaletelor.

Potrivit actualului primar, tot de la PSD, care la vremea aceea era doar simplu consilier local, toaletele ar fi urmat să coste 264.000 de lei, cea de la şcoala Tătăranu şi 258.000 de lei, cea de la Bordeasca. Adică peste 512.000 de lei, echivalentul a 116.000 de euro. Asigurările date de fostul primar erau că banii vor veni de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

image

“Am fost de acord cu această investiţie, pentru că şi eu sunt cadru didactic şi ştiu ce înseamnă să nu ai toalete la şcoală. Au trecut lunile, nu s-a mai întâmplat nimic, însă pe 4 aprilie  2016 domnul primar a încheiat un contract cu o societate pentru executarea lucrărilor la cele două şcoli.  Pentru Şcoala Bordeasca costul era 223.000 lei  şi la Şcoala Tătăranu 227.000, o sumă mai mică decât cea aprobată iniţial în 2015”, spune Bănel Bărbieru, actualul primar al comunei Tătăranu.

Între timp, constructorul s-a apucat de treabă, a turnat fundaţia şi a lipit-o de cele două şcoli, apoi a prins în ciment câteva ţevi pentru canalizare. În luna iunie, cu doar două zile înainte de alegerile locale, a trimis şi primele facturi către primărie, pentru o parte din lucrările executate: 26.000 de lei pentru Şcoala Bordeasca şi aproape 27.000 de lei pentru şcoala Tătăranu.

image

“Neavând fonduri în vistierie, fostul primar nu a plătit nimic. Eu am preluat toată această situaţie. Între timp, Ministerul Dezvoltării ne-a solicitat reducerea TVA de la 24% la 20%, şi valoarea a mai scăzut puţin, iar ulterior, printr-o nouă adresă, ni s-a cerut să refacem documentaţiile în conformitate cu standardele de cost. Am mers la proiectant şi ca urmare am ajuns din nou în consiliul local să aprobăm noile preţuri: 183.000 de lei la Şcoala Bordeasca şi 187.000 de lei la Tătăranu. Eu acum sunt în situaţia în care am un contract de lucrări, o situaţie de plată pe care trebuie să o onorez şi aştept să vină banii de la Ministerul Dezvoltării”, mai spune edilul Bănel Bărbieru.

Lucrările, abandonate

Din luna iunie, constructorul nu a mai pus o cărămidă la toalete, deşi, prin contract, acesta se angaja să finalizeze lucrarea în şase luni. Prin urmare, Primăria va fi nevoită să încheie un nou contract la preţul aprobat în consiliul local. Potrivit proiectului, cele două toalete sunt aproape identice. Ele ar urma să conţină cabine wc de fete, cabine pentru băieţi, cabine pentru doamnele şi domnii profesori, dar şi o încăpere pentru depozitat materiale dezinfectante.

În tot acest timp, elevii sunt nevoiţi să meargă la aceleaşi toalete  vechi şi murdare din curtea şcolii, unde apa curentă lipseşte cu desăvârşire.

“Pentru elevii din şcoala noastră este foarte necesară o toaletă. Elevii au de parcurs cam  35 de metri până la toaleta din curtea şcolii, de multe ori iarna pe ninsoare,  toamna pe ploaie. Din cauza asta nici  nu primim autorizaţie sanitară de funcţionare”, ne spune  Alexandru Şon, directorul Şcolii din Bordeasca.

În acest moment, singura soluţie pentru ca sutele de elevi care învaţă în cele două şcoli să nu mai meargă la toaletă în fundul curţii este ca Ministerul Dezvoltării să vireze banii astfel încât constructorul să se pună din nou pe treabă.

image

Fostul primar al comunei Tătăranu, Nicolae Pavel,  nu ne-a răspuns la telefon pentru a-i fi consemnat punctul de vedere. În schimb, oamenii din comună spun că preţul pentru toalete este foarte mare.
“Cu banii ăştia faci două case, nu două toalete. Aţa se întâmplă când banii de la stat nu sunt urmăriţi”, este de părere Ion Toader, localnic din Tătăranu.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite